• Úspech gymnazistov v OK Olympiády v nemeckom jazyku

          • Srdečne blahoželáme žiakom EKG k úspechom v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku!
            Kategória 2B 
            1.miesto: Marcela Šuščáková VIII. O - postup na krajské kolo
            4.miesto: Teodor Biroš VII. O
            Kategória 1B 
            4.miesto: Radka Damankošová
            6.miesto: Soňa Vargová 
            Kategória 2A
            5.miesto: Elenka Hanzová
            6.miesto: Lukáš Liška

            Marcele, ktorá postupuje do krajského kola, držíme palce!!!

            Mgr. Iveta Birošová

          • Anglická olympiáda – okresné kolo

          • Dňa 17. januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo AJ olympiády. Našu školu na ňom reprezentovali víťazky školského kola v jednotlivých kategóriách: 1A – Kristína Kollárová (I.O), 1B – Lýdia Andruščáková (III.O), 2A – Soňa Ivanová (V.O),  2B – Dorota Juricová. Vo veľmi silnej konkurencii, ktorá je typická pre túto olympiádu, sa našej študentke Dorote Juricovej podarilo postúpiť z 1. miesta do krajského kola. Srdečne gratulujeme a držíme palce.

            Za tím ANJ – Mgr. Miriama Voľanská

          • Pozvanie na stretnutie kresťanov

          • Vážení rodičia, milí žiaci,
            dovoľujem si Vás pozvať na stretnutie kresťanov strednej a východnej Európy:

            Každé tri alebo štyri roky sa v jednom z miest východnej alebo strenej Európy koná Stretnutie kresťanov. Počas troch dní sa stretávajú tisíce ľudí všetkých vekových kategórií, vierovyznaní a pôvodu, aby spoločne oslavovali Boha, zamysleli sa nad aktuálnymi otázkami a diskutovali o nich. Tentoraz sa Stretnutie kresťanov uskutoční v nemecko-poľskom pohraničí - vo Frankfurte nad Odrou a Slubiciach.

            Od 7. do 9. júna 2024 pod mottom: Nič nás nemôže odlúčiť, ktoré sa dá chápať aj v zmysle nič nás nemôže rozdeliť. Týmto filmom chce podujatie vzbudiť chuť na nádherný región s pohostinnými ľuďmi. Vidíme sa v júni 2024!
            Viac informácií: www.christlichebegegnungstage.de . Veľká vďaka patrí spoločnosti SC-Visual Label Germany.
            video:
            https://www.youtube.com/watch?v=vPPJUacNPMc

            Marián Damankoš

            riaditeľ školy

          • ​​​​​​​👧🧒👵👴Vystúpenie v Elime👧🧒👵👴

          • Nový rok v ŠKD sme dňa 10.1.2024 odštartovali krásnym vystúpením v ELIME. Pre vysokú chorobnosť sa nám to podarilo až na 3.krát a vôbec sme netušili, že práve v tento deň oslavuje Diakonický domov 1.výročie. Deti z rôznych oddelení v ŠKD, ktoré mali chuť nacvičiť program sa rozhodli pekným číslom potešiť starkých. Piesne, tance ,básne či veršíky z Biblie boli v našom programe, ktorý sme ukončili malými darčekmi a každý dedko či babka dostali novoročné prianie s veršíkom a čajíkom. Na oplátku aj oni dali našim deťom malý darček, ktorý urobili svojimi rukami. Vystúpenie sa všetkým veľmi páčilo. Veríme, že takáto návšteva sa ešte bude opakovať a častejšie prídeme potešiť ľudí, ktorí sú obyvateľmi ELIMU.

          • Včielka Bee-Bot vo vzdelávaní ESŠ

          • Najnovšie výkriky modernej doby ako sú smartfóny, roboty či umelá inteligencia nás určite budú sprevádzať najbližšie roky v oblasti informatiky, preto je nevyhnutné pracovať už s našou mladou generáciou na rozvoji zručností a myslenia v tejto oblasti života. Algoritmické myslenie, ale aj tzv. soft skills ako riešenie problémov, kooperácia či kreativita sú dôležité pre mladých ľudí na uplatnenie sa v ich budúcich profesiách. K tomu chceme viesť žiakov aj pri štúdiu v našej škole, a preto už od prvých rokov vzdelávania v materskej škole zavádzame do vyučovacích hodín prácu s robotom Bee-Bot. Tento robot hravou formou nabáda žiakov ku riešeniu úloh, v ktorých si už deti od 4 rokov budujú základy algoritmického myslenia.
            Na  1. stupni budú v práci s robotom pokračovať, čo ich neskôr plynule privedie ku blokovému programovaniu na 2. stupni ZŠ. V utorok 16. januára 2024 sme pripravili prvé stretnutie s pedagógmi našej materskej školy a 1. stupňa, ktorého náplňou bolo predstavenie učebných osnov práce s robotom Bee-Bot. Lektormi boli školskí digitálni koordinátori RNDr. Iveta Germanová a Mgr. Martin German. Pedagógovia sa zoznámili s pracovnými listami a pomôckami, pomocou ktorých riešili úlohy s včielkou Bee-Bot. Ocenili univerzálnosť použitia robota v rôznych vyučovacích predmetoch a dizajn pracovných listov, ako aj pripravených pomôcok. Učitelia vyjadrili presvedčenie, že pre deti sa robot stane populárnym spolužiakom a pomocníkom vo vyučovaní. Spoločne budú pracovať na doplnení databázy pracovných listov a vzájomne zdieľať svoje skúsenosti. Všetkým pedagógom našej školy držíme palce vo vyučovaní novej informatiky.

            RNDr. Iveta Germanová, Mgr. Martin German - ŠDK

          • PLES EKG

          • Dňa 26. januára 2024 sa od 18,30 hod. bude v Reštaurácii Lietadlo, Podlipníky konať PLES EKG. Pozývame všetkých študentov, učiteľov, rodičov a absolventov a tešíme sa na Vašu účasť 🙂
            Lístok je možné zakúpiť si do 19.1. 2024 osobne u p. učiteľky Kmecikovej a žiačky III.A triedy Z. Chalupkovej, alebo kontaktujte (absolventi EKG) mailom Danku Surmikovú: surmikova.danka@gmail.com. 

          • ZIMNÉ KORČUĽOVANIE ESŠ

          • Záver prázdnin si dnes popoludní spestrili žiaci, rodičia, učitelia a priatelia našej školy na spoločnom zimnom korčuľovaní, ktoré už tradične organizuje duchovný správca školy M. Oráč a finančne podporujú RZ EZŠ a EKG. Ďakujeme za príjemne strávený spoločný čas.

          • V pondelok začíname ...

          • Milí žiaci, 
            veríme, že ste si počas vianočných sviatkov dostatočne oddýchli v kruhu svojich najbližších. Teším sa na Vás už v pondelok 08. 01. 2024. Pre tých, ktorí majú záujem o spoločnú športovú aktivitu, dávame do pozornosti spoločné korčuľovanie, ktoré organizuje duchovný správca školy v nedeľu 07. 01. 2024 (oznam je v EduPage). 

            riaditeľ školy

          • Vianočné služby Božie EKG a 2.stupňa EZŠ

          • V piatok 22. decembra o 11.00 hod. sme sa spolu stretli  na slávnostných službách Božích v Chráme Sv. Trojice – žiaci EKG a 2. stupňa EZŠ, učitelia, ale aj naši absolventi. Službami nás sprevádzal duchovný správca školy M. Oráč. Kázeň Božieho Slova predniesol Mgr. Peter Mihoč, biskup VD ECAV. V úvode kázne vyzval spoločenstvo k minúte ticha z úcty k obetiam nezmysleného vraždenia v Prahe a obetiam vojny na Ukrajine. V kázni sme sa zamýšľali nad vianočným posolstvom verša „Sláva na výsostiach Bohu a na zemi pokoj ľudom dobrej vôle.“

            Služby Božie hudbou a piesňami doprevádzala školská kapela pod vedením J. Poliakovej.

            Interiér kostola skrášlil nádherný originálny betlehem, ktorý vyrobili žiaci l.O počas blokového vyučovania výtvarnej výchovy pod vedením triednej učiteľky M. Chalupkovej.

            Na záver sa prítomným prihovoril riaditeľ školy M. Damankoš, ktorý všetkým poprial pokojné a požehnané vianočné sviatky.

            Gabriela Kundríková

          • Vianočný príhovor

          • Milí žiaci, kolegovia, priatelia, bratia a sestry,
            v Evanjeliu podľa Jána v 3. kapitole v 31. až 36. verši čítame: 31 „Kto prichádza zhora, je nad všetkými; a kto je zo zeme, je zemský a zemsky hovorí; kto prichádza z neba, je nad všetkými 32 a svedčí o tom, čo videl a počul, ale nikto neprijíma Jeho svedectvo. 33 Kto prijal Jeho svedectvo, potvrdil, že Boh je pravdivý. 34 Lebo koho Boh poslal, ten hovorí reči Božie. (Boh) Mu totiž dáva Ducha v plnosti. 35 Otec miluje Syna a všetko dal Mu do ruky. 36 Kto verí v Syna, má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí život, ale hnev Boží zostáva na ňom.“

            Saturnálie boli sviatky v starovekom Ríme na počesť boha Saturna, ktoré sa konali 17. decembra buď jeden deň, v neskorších dobách sa predlžovali a najneskôr končili až 30. decembra. Počas týchto sviatkov sa nepracovalo, úrady a školy boli zatvorené a všetci ľudia (vrátane otrokov) sa oddávali hostinám a veseliciam. Ľudia sa zvykli obdarúvať najmä sviečkami, ktoré symbolizovali svetlo a teplo do nadchádzajúcich zimných dní. Otroci sa v tento deň stávali rovnými so svojimi pánmi alebo si dokonca roly vymenili a boli svojimi pánmi obsluhovaní. Pre otroka muselo byť úžasnou skúsenosťou, keď zažil pocit slobody. Keď si mohol vyskúšať pozíciu „obsluhovaného“. Žiaľ, v Ríme to trvalo počas Saturnálií maximálne pár hodín. Som však presvedčený, že táto zámena rol otrokovi vlievala nádej, že to v jeho živote môže byť aj inak. Existovali totiž rôzne spôsoby, ako sa stať slobodným. Podľa niektorých názorov sa v časoch pokresťančovania Ríma Saturnálie premenili na Vianoce, kedy sa tiež ľudia obdarúvajú a oslavujú. Dnes sa Saturnálie slávia na niektorých nemeckých vysokých školách, kedy si študenti vymenia svoje roly so svojimi profesormi.

            Vianoce sú demonštráciu toho, že Boh sa stal a stále chce stať jedným z nás. Zobral na seba našu rolu. Prichádza v ľudskom tele do „Betlehema sveta a ľudských sŕdc“. Je to zvláštne. Väčšinou je to naopak. Ľudia sa chcú stať bohmi. A my vieme, ako to väčšinou dopadne... Biblický text hovorí, že: „Kto prichádza zhora, je nad všetkými... kto prichádza z neba, je nad všetkými.” Boh v narodenom Mesiášovi prináša „sebazjavenie do nášho životného priestoru”. Z tohto Božieho sebazjavenia v Ježišovi prichádza život. Život, ktorý nemôže dať žiadny človek ani inštitúcia, ktorá je na zemi. Ježiš totiž prináša zjavenie (P)pravdy (sám je Pravdou), ktorá presahuje všetky obmedzené pravdy tohto sveta, aj „zaručené“ pravdy súčasnosti. V Ňom sa spája niečo, čo je nášmu rozumu ťažko predstaviteľné. Reformační otcovia to vyjadrili v 3. článku Augsburského vyznania: „Ďalej učíme, že Boh Syn sa stal človekom, narodil sa z čistej panny Márie. Dve prirodzenosti, božská a ľudská, sú teda v jednej osobe nerozdeliteľne spojené: jeden Kristus, pravý Boh a pravý človek, ktorý sa skutočne narodil, trpel, bol ukrižovaný, zomrel a bol pochovaný; je obeťou nielen za dedičný hriech, ale aj za všetky ostatné hriechy a zmieril Boží hnev.“ Realita Vianoc nás vyzýva k vyriešeniu existenciálnej dilemy – nevyhnutnej voľby. Jednoducho sa musíme rozhodnúť: Ježiš áno alebo nie! „Kto verí v Syna, má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí život, ale hnev Boží zostáva na ňom“.

            Prečítaný text nasleduje po jednom z najúžasnejších príbehov stretnutia ustráchaného, ale aj hľadajúceho človeka s Mesiášom. Stretnutie Ježiša a Nikodéma. Akoby nám chcel Nikodémov príbeh povedať, že v našich otázkach života sme si pri Ježišovi všetci rovní: jednoduchí rybári, intelektuáli, farizeji, colníci... Lebo všetci potrebujeme, aby sa Ježiš narodil v našom vnútri. On sa chce narodiť v tvojom/mojom srdci. Z biblických opisov vieme, že miesto Jeho narodenia nebol „žiadny hotel Hilton“. Naše vnútro tiež neraz pripomína smetisko, či Augiášov chliev... Do tejto reality Ježiš prichádza, lebo ho Otec poslal. „Lebo koho Boh poslal, ten hovorí reči Božie. (Boh) Mu totiž dáva Ducha v plnosti. Otec miluje Syna a všetko dal Mu do ruky. A to Slovo stalo sa telom a prebývalo medzi nami...“

            Možno si myslíš, že to všetko v sebe dokážeš upratať sám, sama... Máš na to právo. Niet nad slobodnú vôľu... A možno sú také úvahy len mrhaním času... Pán sveta zostupuje a chce ťa oslobodiť z otroctva. Nie je to oslobodenie len pre sviatočné dni. Nie je to dočasný, falošný pocit nádeje, ktorý opäť skončí sklamaním a zatrpknutosťou... On nám prináša slobodu z otroctva pre dnešok, zajtrajšok aj pre večnosť, ktorá je trvalá. Nemusíme byť otrokmi, ale dedičmi, občanmi so všetkými právami slobodných Božích detí. Som presvedčený, že o tejto vízii života sa oplatí uvažovať. Amen.

            Modlitba: Drahý Pane Ježiši, Ty prichádzaš dnes do našich Betlehemov. Do rozbúrených sŕdc, vzťahov, chorôb, zatrpknutosti. Ty nie si placebo – neúčinné liečivo, ktoré nás fiktívne lieči. TY si skutočný Boh a skutočný človek. Amen.

            ThDr. Matej Oráč, PhD., duchovný správca ESŠ

          • Vianočný volejbalový turnaj

          • Aj tento rok sme záver kalendárneho roka 2023  zavŕšili tradičným školským volejbalovým turnajom. Gratulujeme žiakom VII.O triedy k víťazstvu a ďakujeme našim milým učiteľom  za ich čas, odvahu a hlavne radosť postaviť sa proti víťaznému družstvu študentov EKG . 

          • DSD II skúška našich maturantov

          • Dňa 29. novembra absolvovalo 13 žiakov VIII.O písomnú časť nemeckej jazykovej skúšky DSD II na úrovni B2/C1. Svoju argumentačnú slohovú prácu písali k téme „Sociálna dobrovoľnícka angažovanosť“. Následne sa konala v dňoch 14. a 19. decembra ústna skúška, na ktorej prezentovali a obhajovali študenti svoje projekty. Tešíme sa z ich úspechov v ústnej skúške a veríme, že aj výsledky v písomnej časti budú pozitívne. V tomto roku pracovali žiaci na týchto témach:
            M. Fedor- Sollten die Atomkraftwerke abgeschafft werden? – Mali by sa zrušiť atómové elektrárne? – C1
            E.M. Čurlíková – Resozialisierung der Gefangenen im Gefängnis – Chancen und Risiken – Resocializácia väzňov vo väzení – Šance a riziká – C1
            K. Birošová – Sollen die Fastfashionketten abgeschafft werden? – Mali by byť Fastfashion- reťazce zrušené? – C1
            T. Gajdošová – Autoritativer Erziehungsstil – Autoritatívny výchovný štýl – C1
            K. Kozáková – Einfluss der soziaen Medien auf die  Menschen – Vplyv sociálnych médií na ľudí – C1
            S. Ferencová – Hausunterricht – Vyučovanie v domácom prostredí – C1
            E. Iľková – Kaffee und Kofein – Káva a kofeín – C1
            N. Nemcová – Sollen die Schusswaffen in Privatbesitz sein? – Mali by byť strelné zbrane v súkromnom vlastníctve? - C1
            M. Šuščáková – Sollte künstliche Intelligenz Menschen in der Arbeit ersetzt werden? – Mala by umelá inteligencia nahradiť ľudí v práci?  - C1)
            E. Valášeková – Digitale Medizin – Digitálne medicína – C1
            R. Juríková – Emigration der jungen Menschen – Emigrácia mladých ľudí – C1
            S. Talianová – Influencer – Ihre Stärken und Schwächen – Influenceri – Ich silné a slabé stránky – B2ň
            J.M. Ondriová – Die Pflegeroboter und ihre Rolle in der modernen Gesellschaft – Ošetrovateľské roboty a ich úloha v modernej spoločnosti – C1

            Mgr. I. Birošová, Mgr. G. Kundríková

          • 🎄🌟Vianočné vystúpenie prvákov🎄🌟

          • Naši prváci si pre rodičov pripravili vianočné vystúpenie. V ňom sme prepojili vianočné udalosti narodenia Pána Ježiša s projektom Lienka Školienka, ktorému sa venujeme počas celého školského roka. Čítame a rozoberáme príbehy z jej školského života, ktoré sú plné radostí, starostí aj poučenia. Pri narodení Pána Ježiša bol prítomný živočíšny svet, aj ten najmenší. Naši prváčikovia sú na základnej škole tiež najmenší, takí chrobáčikovia, ale napriek tomu, dokážu veľké veci.

          • VIANOČNÁ AKADÉMIA V EMŠ

          • Znovu sa blížia Vianoce a tento čas čakania sme si spríjemnili Vianočnou akadémiou. Už prvé decembrové dni patrili príprave kostýmov, rozdeleniu rolí, ale aj prvým tanečným krokom. Anjelikovia, ktorých stvárnili deti z triedy Lienok, zleteli z nebíčka zvestovať radostnú zvesť a zároveň zvolali zvieratká (stvárnili deti z triedy Mravčekov) zohrievať maličké dieťatko. Zohrejú však ,,DIEŤA" svojim  dychom pyšní, hrubí, alebo prefíkaní ? Aj v našich domoch, rodinách (stvárnili deti z triedy Včielok) klope na dvere a hľadá celé naše srdce. Záver vystúpenia patril spoločnej piesni, ktorá letí svetom a zvestuje radostnú zvesť.

          • Zimné korčuľovanie

          • Milí kolegovia v ESŠ, milí priatelia z BÚ VD ECAV, 
            srdečne vás pozývame aj s vašimi rodinami na zimné korčuľovanie v PSK ARÉNE na Sekčove 7. januára (nedeľa pred koncom vianočných prázdnin) 2024 v čase 14.35 – 15.35 hod. 

          • Školské kolo Pytagoriády malých gymnazistov

          • V stredu 13. decembra 2023 sa konalo školské kolo Pytagoriády v kategóriách P6, P7 a P8. Žiaci prímy, sekundy a trecie si zmerali sily pri riešení úloh online formou. 
            Výsledky: 
            Príma P6: 3 úspešní riešitelia: Lenka Šimočková - 20 bodov (11 + 9), Matej Kovalčík a Tadeáš Kupský - 18 bodov (10 + 8). 
            Sekunda P7: 2 úspešní riešitelia: Ema Macejová a Zoe Semančíková - 15 bodov (10 + 5).

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole!

            RNDr. I. Germanová

          • PYTAGORIÁDA na EZŠ

          • V dňoch 12. 12. a 13.12.2023 sa konalo školské kolo Pytagoriády. Do riešenia úloh sa zapojili žiaci piateho až ôsmeho ročníka. Žiaci riešili zaujímavé úlohy online formou.
            V kategórii P5 boli úspešnými riešiteľmi: J. Poljak, Z. Futašová, J. Gajdoš, E. Hanková, T. Šala.
            V kategórii P7 Miriam Verčimáková.
            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

            PaedDr. Adriana Pancuráková