• Mimoriadny úspech Milice Petrušovej v písaní eseje na celoslovenskej úrovni

          • Milica Petrušová zo septimy sa zúčastnila slávnostnej ceremónie odovzdávania cien v súťaži - Stredoškolské eseje (BISLA), ktorá sa konala 14. februára 2024 v Bratislave. Táto súťaž je už tretí rok známa tým, že pravidelne ocení mládež, ktorá sa zaujíma o súčasné témy a problémy spoločnosti. Jednou z ocenených bola aj Milica, ktorá sa umiestnila v silnej konkurencii na 1. mieste.
            Súťažiaci si mohli vybrať z nasledujúcich dvoch tém:
            1. Umelá inteligencia - napíš, čo sú jej negatíva a pozitíva. A čo si o nej myslíš ty?
            2. O čom sa nehovorí, ale malo by sa?

            Odborná porota, ktorá hodnotila stredoškolské eseje, pozostáva z nasledujúcich členov: Darina Abrahámová (dramaturgička), Nikola Krajčíková (študentka BISLA), Božidara Turzonovová (herečka SND), Bibiana Vlkova (študentka BISLA), Ľubomír Feldek (básnik), Samuel Marec (prekladateľ).
            Božidara Turzonovová prevzala úlohu čítať jej esej, čo je ďalší dôkaz toho, že umenie a kultúra sú dôležité pre mladých ľudí a tiež pre celú spoločnosť. Táto slávnostná ceremónia bola veľkým úspechom pre súťažiacich a tiež veľkým momentom pre organizátorov.

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy, Milica 🙂

            PhDr. Ľudmila Kónyová

            Z hodnotenia spisovateľa Ľubomíra Feldeka:

            Z desiatich – už ako najlepšie vyhodnotených – esejí (postupujúcich do finále), ktoré som dostal na prečítanie, aby som určil ich čelné poradie, navrhujem na 1. miesto esej Milice Petrušovej Spoločnosť je bábkové divadlo.

            Aj preto, že autorka si dala so svojou esejou najviac práce a napísala  jej slovenskú aj anglickú verziu. Ale nielen preto. Hlavne si zvolila peknú metaforickú tému a vyťažila z nej poznanie, že to shakespearovské “divadlo-svet", ktorého sme súčasťou, si vyžaduje nielen kvalitných hercov,  ale aj kvalitného diváka. Čo by sme mohli čítať aj ako vzťah "politika" a "voliča". Táto esej má teda v sebe aj skryté riziko, že sa nemusí každému páčiť, najmä  nie každému politikovi. Už voľba základnej metafory je riskantná – veď žijeme  v období, keď sa niektorým politikom podarilo urobiť nadávku aj z takého nevinného slova ako je slovo  “bábkoherečka” – a používajú ho na nezmyselné urážanie Veroniky Remišovej, ktorá má  “bábkoherecké” vysokoškolské vzdelanie – a nie je to jej jediná odbornosť. Touto poznámkou  chcem ešte viac zovšeobecniť  kvalitu tejto eseje – jej autorka vkusne oponuje dnes takému rozšírenému zlozvyku, že sa politická diskusia zneužíva na urážanie žien. (Čo všetko sme sa už od vulgárnych politikov dozvedeli napríklad o pani prezidentke, že je to nielen americká agentka, ale aj hlupaňa, aj “mešuge” – a dokonca v zborovej recitácii, ktorú dirigoval pán Blaha, niekoľko ráz zaznelo ešte vulgárnejšie slovo). Milica Petrušová vo svojej eseji teda slušným spôsobom kritizuje neslušnosť a vyzdvihuje  džentlmenstvo, ako nielen ľudskú, ale aj politickú kvalitu.

          • Oznam

          • Milí žiaci a rodičia ESŠ, z technických dôvodov sa zajtrajšie KORČUĽOVANIE ESŠ NA ZIMNOM ŠTADIÓNE RUŠÍ !!!!Ďakujeme za pochopenie. Ospravedlňujem sa za víkendovo-prázdninové vyrušenie.Pekný večer.

            Matej Oráč, duchovný správca ESŠ

          • ŠK geografickej olympiády v EKG

          • S otázkami z fyzickej, humánnej a regionálnej geografie sa 32 našich starších žiakov popasovalo na online školskom kole geografickej olympiády v kategórii Z.
            Prvé miesta patria týmto trom:
            1. miesto: Barbara Frankovská, VII.O
            2. miesto: Tomáš Berta, VII.O
            3. miesto:  David Bačo, VI.O.

            Tomáš s Baškou pokračujú na krajské kolo, ktoré bude 19. marca 2024. 

            Mgr. Radka Čurlíková

          • ŠK biologickej olympiády v EKG

          • Školského kola biologickej olympiády v kategórii A-TP a B-TP (starší žiaci) sa 15. februára 2024 zúčastnilo 24 žiakov. Na prvých troch miestach sa umiestnili títo žiaci.
            kategória B-TP:
            1. miesto Dominik Uhriňák
            2. miesto Ela Majerníkovä
            3. miesto Alena Šalková, Dominik Mojžiš

            kategória A-TP:
            1. miesto Július Tobiáš Kolesár
            2. miesto Sebastián Petrík
            3. miesto Liana Kmecová

            K úspechu im blahoželáme a prvým dvom budeme držať palce na krajskom kole. 

          • Lyžiarsky výcvikový kurz v Evanjelickej spojenej škole

          • Tak ako to už býva zvykom, aj tento rok sa od 29.1. – 2.2.2024 žiaci 8.A, III.O, V.O a I.A našej školy zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Tatranskej Lomnici. Počasie nám prialo a podmienky na lyžovanie boli výborné. Sme radi, že žiaci, ktorí stáli na lyžiach po prvý krát, zvládli techniku a objavili čaro lyžovania. Tí skúsenejší si vylepšili svoje lyžiarske schopnosti a veríme, že si aj dobre zalyžovali. Počas oddychového dňa sme vyšli na Hrebienok, vyviezli sa na Skalnaté pleso a obdivovali krásny výhľad na celé Tatry. Mali sme naozaj pekný čas, veď nakoniec, posúďte sami podľa fotiek.

            Mgr. Zuzana Kováčová

          • ZÁCHRANÁRI V EMŠ

          • Celý tento týždeň deti v našej materskej škole spoznávali prácu záchranných zložiek. Ako vo vážnej situácii zachraňovať? To sme sa dozvedeli od najpovolanejších osôb – záchranárov, ktorí dnes prijali pozvanie medzi nás. Nielen slovom, ale aj praktickými ukážkami nám priblížili svoju náročnú prácu. Ďakujeme za strávený čas medzi nami.

          • 👍🧒👧Školské kolo HK v EZŠ 1.- 4.👍🧒👧

          • V stredu 21. februára pri príležitosti "Medzinárodného dňa jazyka" sa v našej EZŠ konalo školské kolo súťaže "Hviezdoslavov Kubín". Zúčastnili sa žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka. Príjemná atmosféra, krásne texty a vzájomné srdečné povzbudenia boli dôkazom priateľstva i prajnosti. Víťazné miesta boli obsadené nasledovne:v kategórii "Próza"1. miesto - Kornélia Havrilová 4. A ,2. miesto - Nela Tutoky 4. B  ,3. miesto - Milan Majerník 3. A.V kategórii "Poézia"1. miesto - Jasna Kešeláková 4. B ,2. miesto - Noemi Plátková 4.A  ,3. miesto Martin Poljak 3. A.Srdečne blahoželáme všetkým súťažiacim a prajeme veľa tvorivosti a odhodlania do ďalších rokov 🙂!

          • Úspech našich žiakov v KK olympiády NEJ

          • Tešíme sa zo skvelých úspechov našich žiakov EKG na krajskom kole olympiády NEJ, ktorá sa konala 15. februára 2024 v Poprade a v Prešove.
            1.miesto - Josue Stancel,  IV. O - Kategória 1C (germanofónni žiaci) - postup do celoslovenského kola
            5.miesto - Marcelka Šuščáková, VIII.O  - Kategória 2B
            6.miesto - Rastislav Birčák, VII.O - Kategória 2C (germanofónni žiaci).

            Ďakujeme za váš čas, ktorí ste venovali príprave aj za reprezentáciu školy!

            Mgr. I.Birošová

          • KARNEVAL V EMŠ

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou. Nebolo tomu inak ani v našej EMŠ minulý týždeň. Karneval sme zahájili v piatok hneď od rána tancom. Nasledovali rôzne súťaže, fotenie a samozrejme aj predstavovanie masiek. Všetci sme prežili veselé  dopoludnie plné radosti a krásnych zážitkov. Deti si domov odniesli aj diplomy za krásne masky.

          • Podporme školskú firmu

          • Ak chcete potešiť niekoho blízkeho a podporiť našu školskú firmu, príďte zajtra sa budú cez veľkú prestávku pred učebňou biológie - chémie, kde sa budú predávať valentíncke balíčky!

          • MarMUN 2024

          • Naši študenti septimy - Damián Cingeľ, Tomáš Berta, Tomáš Pabiš a Amália Jaššová, sa zúčastnili trojdňového projektu MarMUN 2024 v Martine, kde prevzali role delegátov členských štátov Organizácie Spojených Národov. V anglickom jazyku riešili aktuálne svetové problémy ako napríklad konflikt medzi Venezuelou a Guyanou, pirátstvo v Adenskom zálive či otázky umelej inteligencie. Na konci sa delegáti jednotlivých komisií museli dohodnúť a spísať rezolúciu s konkrétnymi krokmi pre riešenie vyššie spomenutých problémov. 
            Dňa 2. februára 2024 sme sa v skorých ranných hodinách stretli spolu s pani profesorkou Voľanskou na vlakovej stanici. Zívajúc no plní očakávania sme nastúpili na vlak do Kysaku. Čakala nás dlhá cesta s prestupmi v Kysaku a v Žiline, počas ktorej sme sa pripravovali na konferenciu a viedli priateľské rozhovory. Po príchode do Martinu sme sa pešo presunuli do areálu Biblickej školy, kde sme boli ubytovaní. Po rýchlej príprave sme sa pripojili ku ostatným delegátom a zúčastnili sme sa otváracieho ceremoniálu v mestskom úrade.
            Povzbudení slovami organizátorov projektov sme teda mohli začať naše prvé Comitte Sessions – stretnutia komisií ako DISEC, ECOSOC, Security Council či HRC. Rozišli sme sa teda každý do svojej Comitte odhodlaní nájsť riešenie spomínaných problémov. Naše diskusie prebiehali v komplikovanej formálnej forme podľa predlohy OSN no so štipkou humoru. Diskusie sa viedli pod dohľadom tzv. Chairs, ktorí diskusie riadili a vôbec nám to neuľahčovali.
            Počas nasledujúcich stretnutiach, ktoré boli výplňou nášho čas až do nedele 4.2, sme zistili že išlo o dynamické dianie kedy podľa našich rozhodnutí boli simulované aj následky čo dodalo projektu ešte reálnejší dojem. Ani sme sa nenazdali a bol čas ísť. Museli sme stihnúť vlak do Prešova a preto sme sa bohužiaľ nestihli zúčastniť záverečného stretnutia všetkých komisií. Cestu späť sme strávili rozhovormi o dianí v každej komisií a výsledkoch ich jednaní.

            Tomáš Pabiš – účastník konferencie

          • ŠK geografickej olympiády v EKG

          • Žiaci I.O - IV.O si 19.januára 2024 vyskúšali svoje znalosti z geografie a prácu s atlasom na školskom kole geografickej olympiády v kategórii E, F, kde prvé tri miesta obsadili: 
            kategória E:
            1. miesto - Radka Damankošová
            2.miesto - Lucia Plocarová
            3.miesto - Nikola Imrichová

            kategória F:
            1.miesto - Samuel Kupský
            2.miesto - Lenka Šimočková
            3.miesto - Larisa Pellová

            Všetkým blahoželáme!

            Mgr. R. Čurlíková

          • OTVORENÁ HODINA V EZŠ

          • Ubehol už polrok od začiatku školského roka a v predškoláckej triede v EMŠ sa už začína skloňovať slovo škola. Využili sme preto možnosť navštíviť s predškolákmi našu základnú školu. Prváci nás milo privítali spolu s učiteľkami Mgr. Ivanou Majerníkovou a Mgr. Janou Vassovou. Hneď sme sa začali zapájať do úloh z matematiky, slovenského jazyka, prírodovedy. Zaujímavé pre nich bolo písať s kriedou na tabuľu a skúsiť sedieť v prváckej lavici. Poniektorí si tam našli starých dobrých  kamarátov, ktorí chodili ku nám do materskej školy. Odišli sme pozitívne naladení a už teraz sa tešíme na školu.

          • Siedmaci na predstavení Cyber Cyrano

          • Koncom januára sa naši siedmaci zúčastnili netradičného výchovného predstavenia Cyber Cyrano v Kine Scala, ktoré verne odzrkadľuje súčasnú dobu a ľudí dennodenne sa pohybujúcich vo virtuálnom priestore. Komicko-tragický príbeh o trojici mladistvých kamarátov žiakom priblížil život tínedžerov pod silným vplyvom sociálnych sietí. Tie často stierajú hranice medzi skutočnosťou a virtuálnou realitou, čo môže mať negatívny dopad nielen na medziľudské vzťahy. Skreslené vnímanie nás samých i okolitého sveta ovplyvnené novodobými technológiami nás môžu priviesť do zložitých situácií, ktoré preveria náš charakter. Ako sa zachovám v prostredí, kde mám možnosť byť niekým iným? Zmení sa môj postoj, keď sa zo mňa na chvíľu stane anonym? Ako naložím s informáciami, ktoré mám na sociálnych sieťach? Aj tieto otázky sme si mohli položiť v závere hry.

            Mgr. I. Bečkeiová

          • Školské kolo biologickej olympiády v EKG

          • V školskom kole biologickej olympiády v kategórii C-TP z 24 zúčastnených žiakov získali najlepšie umiestnenia:
            1.miesto - Veronika Janková, III. O
            2.miesto - Radka Damankošová, IV.O

            3.miesto - Adam Alexovič, IV.O.
            Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme a Veronike s Radkou držíme palce na okresnom kole.

            Mgr. Radoslava Čurlíková

          • 🐝🐝Beseda so včelárom🐝🐝

          • V piatok mali naši druháci návštevu ... prišli k nám zástupcovia významnej včelárskej rodiny z Bardejova – manželia Voľanskí, ktorí našich žiakov veľmi interaktívnym spôsobom previedli témou „včelárenia“. Na ukážku nám priniesli všetky štádia vývoja včely, rôzne náradie potrebné pre túto prácu, úľ novodobý i 150 ročný zdedený po prastarom otcovi. Každý sa na malú chvíľu mohol premeniť na včielku-robotnicu  a skúsiť opeľovať kvetiny, zbierať nektár, ochutnávať peľ i med či vyskúšať si včelí tanček :) . Zistili sme, ktorú farbu majú včely rady a naopak, ktorá je pre nich veľmi agresívnou. Vyskúšali sme si, ako sa asi cíti včelár, ktorý sa musí poriadne vyzbrojiť správnym oblečením, aby „dostal“ čo najmenej žihadiel. Po mnohých aktivitách sme besedu ukončili ochutnávkou lahodného medu v štyroch druhoch. Ďakujeme rodine Voľanskej za ochotu podeliť sa s nami o cenné skúsenosti i dobroty zo včelej kuchyne.

          • 👸🫅🦊🎉🎈Karneval👸🫅🦊🎉🎈

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... Aj v školskom klube sme sa tento rok tešili a privítali fašiangy karnevalom, ktorý sa uskutočnil v piatok 26.1.2024. Na túto nielen tancovačku sa tešili všetky deti, ktoré prišli na karneval v unikátnych maskách doma vyrobených či zakúpených. 👍

            Zábavu sme v telocvični spojili so športom, a tak si každý trochu prišiel na svoje. Tešíme sa o rok znova 😊