• Deň vojnových veteránov – 105 rokov od skončenia 1.svetovej vojny

          • Deň vojnových veteránov alebo aj Deň červených makov je pamätný deň venovaný pamiatke vojnových veteránov. Žiaci a učitelia Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove si ho pripomenuli 10. novembra 2023 vďaka kampani a podpore Post Bellum. Zapojili sa pri realizácii zbierky v meste Prešov, rozdávali červené maky a pripomínali aj ostatným aby nezabudli na hrdinov, ktorí sa postavili zlu. Tým, že sme si pripli červený mak, ktorý je aj symbolom úcty k vojnovým veteránom a ďalším bojovníkom za slobodu, sme poukázali na to, že sloboda nie je zadarmo. Vďaka finančnej podpore môže nezisková organizácia Post Bellum vzdelávať mladých ľudí, dokumentovať príbehy ľudí, ktorí prežili hrôzy 20. storočia a realizovať výstavy, podcasty a časopis. Vďaka všetkým dobrovoľníkom a tým, ktorí prispeli, aj keď len malou sumou.

            PhDr. Ľudmila Kónyová, Mgr. Miroslav Čurlík

            https://www.denveteranov.sk/

          • Žiaci EKG na katedre biológie FHPV PU - Týždeň vedy a techniky

          • Počas týždňa Vedy a techniky, žiaci maturitného ročníka Evanjelického kolegiálneho gymnázia, pred ktorými je maturita z biológie, mohli v laboratóriách Katedry biológie FHPV Prešovskej univerzity zrealizovať niekoľko praktických cvičení. Vďaka vedeckej pracovníčke RNDr. Márii Konečnej PhD., vytvárali farbené preparáty, mikroskopovali a analyzovali pozorované výsledky krvných vzoriek. Druhá skupina pod vedením doc. MVDr. Soni Mačejovej, PhD. realizovala prostredníctvom elektroforézy pozorovanie sekvenovania DNA. Práve počas týždňa vedy a techniky sprístupnila katedra biológie FHPV PU moderné vybavenie, aby si žiaci mohli vyskúšať praktické cvičenia. Cieľom bolo aj  zlepšenie vnímanie vedy a techniky, ich významu a popularizácia prírodných vied. Zapojenie žiakov do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium biológie.  Ďakujeme vedeniu fakulty a pracovníkom katedry biológie za možnosť realizovať praktické cvičenia v ich laboratóriách.

            https://tyzdenvedy.sk/

            Mgr. Miroslav Čurlík, vyučujúci biológie

          • Žiaci EKG v hvezdárni a planetáriu v Prešove

          • Žiaci I.A a V.O - kvinty Evanjelického kolegiálneho gymnázia dňa 7.novembra 2023 navštívili Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Exkurzia do planetária je v rámci vyučovania geografie klasickým doplnením a rozšírením poznatkov z planetárnej geografie a astronómie. Poznatky o svete planét, mesiacov, komét, meteoroidov a jedinej hviezdy – nášho Slnka si žiaci rozšírili v audiovizuálnom programe v prednáškovej miestnosti -  slnečná sústava. V planetáriu  boli prezentované astronomické javy a zákonitosti. Po popise prístroja nasledovala ukážka nočnej oblohy a niektorých významných súhvezdí, obohatená rozprávaním antických mýtických príbehov. Názorne bolo vysvetlené striedanie dňa a noci a výška Slnka na oblohe. Veľmi zaujímavá bola aj ukážka oblohy pozorovateľnej zo severného pólu, z rovníka a z južného pólu. V závere bol predstavený zdanlivý pohyb najjasnejších planét po oblohe a vysvetlenie príčin vzniku fáz Mesiaca a jeho viazaná rotácia. https://astropresov.sk/

            Mgr. Miroslav Čurlík, Mgr. Radoslava Čurlíková,  vyučujúci geografie

          • Blokové vyučovanie VYV a TCH EZŠ 5. – 9. ročník

          • Týždeň pred jesennými prázdninami mali žiaci 5. – 9. ročníka blokové vyučovanie predmetov výtvarná výchova a technika. Túto formu sme zvolili namiesto týždňovej jednohodinovej dotácie každého predmetu, pretože takto sme toho stihli vyrobiť oveľa viac. Naším cieľom bolo skrášlenie našej chodby rôznymi výrobkami. Preto toto blokové vyučovanie nieslo názov: „Aby sa nám v škole páčilo....“
            Triedy sa premenili na výtvarné ateliéry a učebne techniky a začali sme pracovať. Každý ročník podľa toho, čo mu kážu osnovy jednotlivých predmetov. Piataci sa vrhli na prácu so sadrou a výrobu váz či črepníkov. Rozveselili sme aj niektoré staré črepníky na našej chodbe. Taktiež poniektorí vyrobili 3D plán školy svojich snov. Šiestaci sa snažili využiť staré nepotrebné veci a vytvorili z nich krásne obrazy, sochy či nové patenty. Siedmaci pracovali v podobnom duchu – snažili sa funkčne premeniť starú vec na novú, a použitím rôznych techník sa snažili vytvoriť umelecké dielo (ready made art, akčné umenie), ktoré zachytáva emóciu. Ôsmaci a deviataci sa venovali renovácii starého nábytku a nepotrebných vecí. Zároveň si vyskúšali batikovanie tričiek, či kresby na platené tašky.
            Okrem praktických vecí museli piataci vytvoriť fotoreportáž svojho pracovného postupu, šiestaci fotoreportáž z histórie a inovácie svojho patentu, siedmaci a deviataci sa pokúsili vytvoriť videoreportáž z priebehu projektového týždňa, ôsmaci ho zas spracovali v podobe e-knihy.
            Ôsmaci a deviataci s v rámci projektového týždňa vyskúšali tvorbu elektrických obvodov pomocou stavebnice Boffin, deviataci mali zároveň 3 hodiny kariérneho poradenstva, ktoré bolo zamerané na sebapoznávanie a robenie správneho rozhodnutia „Kam na SŠ?“. Zúčastnili sa aj prednášky k duálnemu vzdelávaniu.
            Aby mali žiaci priestor aj na oddych, mali v rámci rozvrhu hodiny telesnej výchovy či hodiny zamerané na zdravý životný štýl s pani psychologičkou.
            Rozvrh bol naozaj plný a pestrý a naše ruky celý týždeň usilovne pracovali. Všetky výrobky boli inštalované na chodbách a vestibule školy, niektoré ste už možno videli, niektoré si môžete pozrieť v rámci prechádzky po chodbe počas konania triednych aktívov. Niektoré bude dokonca možné si aj kúpiť – kde, kedy a ako Vám prezradíme neskôr.
            S priebehom svojej práce a jej výsledkami sme boli maximálne spokojní, veď napokon, posúďte podľa fotiek sami 😊

            Zuzana Martausová

          • Krokomery na krúžku robotiky

          • Krúžok robotiky otvára svoje brány každý štvrtok a za jeho bránami sa naozaj dejú veci... Naposledy sme naprogramovali zvonček na diaľkové ovládanie a premenili sme micro:bit na krokomer, ktorý podobne ako inteligentné hodinky, meral vzdialenosť v krokoch. Mladí nadšenci robotiky chodili po škole a testovali krokomery tak, že merali rôzne vzdialenosti z učebne informatiky. Test sa podaril, krokomery fungovali a mladí programátori sa  zas presvedčili o praktickom využití informatiky v bežnom živote.

            Mgr. Martin German

          • 👸🏻🤴🏻Imatrikulácia prvákov👸🏻🤴🏻

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami sme v piatok 27.10.2023 mali milú udalosť s našimi prváčikmi - Imatrikuláciu. Bol to pre našich prvákov veľký deň. Každý prvák bol prezlečený za rytiera. Predtým ako bolo každé dieťa pasované za prváka našej školy, muselo splniť tri úlohy, v ktorých  bola vyskúšaná ich odvaha, presnosť a múdrosť. 

            Náš pán kráľ - pán riaditeľ každého jedného rytiera prijal do nášho kráľovstva a tak oficiálne sa stal každý žiak súčasťou nášho kráľovstva - našej EZŠ.

          • Bezpečná online knižnica 

          • Vo štvrtok 26. októbra 2023 sme sa s našimi maturantmi stali v rámci hodín slovenského jazyka súčasťou veľmi zaujímavého projektu, ktorý pripravila Krajská knižnica P.O.Hviezdoslava v Prešove. Hosťom bol novinár a lektor kritického myslenia Pavol Lacko (Demagog.SK, Inštitút SGI), ktorý si pre nás pripravil interaktívny workshop. Vďaka jeho znalostiam sme sa dozvedeli napríklad, o akých troch témach najčastejšie hovoria slovenskí politici nepravdivo, poradil nám tipy, ako môžeme zlepšiť naše schopnosti vyhľadávania na internete a na konkrétnych príkladoch nám dokázal, aké jednoduché je ovplyvňovať verejnú mienku prostredníctvom umelo vytvoreného mediálneho obsahu. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s krajskou knižnicou. Ďakujeme.  

          • Školské kolo OSJL kategórie C žiakov EKG

          • 17. a 19. októbra 2023 sa v Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu konalo pod vedením našich slovenčinárov školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre kategóriu C. Všetky tri kolá súťaže  absolvovalo 8 žiakov III.O a IV.O. Žiaci podali výborné výkony – máme  6 úspešných riešiteľov.
            Výsledné poradie:
            1. miesto: Adriana Šarlota Jaššová (kvarta),
            2. miesto: Radka Damankošová (kvarta),
            3. miesto: Veronika Janková (tercia).
            Všetkým súťažiacim ďakujeme za skvelé výkony a Adrike, ktorá bude našu školu reprezentovať už  15.   novembra v okresnom kole, držíme palce!

            Mgr. Mária Chalupková

          • Exkurzia Fyzikálny Paríž 2

          • V dňoch 10. - 15. októbra 2023 sa triedy IV.A, III.A a VII.O EKG zúčastnili exkurzie Fyzikálny Paríž. Prvá zastávka sa uskutočnila v Deutsches Museum München a na námestí Marienplatz v Mníchove. Vo štvrtok ráno sme začali s prehliadkou planetária (Les Étincelles du Palais de la Découverte à Paris), následne univerzity Sorbonne a veľkolepej hrobky Panteón. V tento deň nechýbala ani návšteva Musée D` Orsay, Notre-dame či Musée du Louvre. Na ďalší deň sme absolvovali prehliadku baziliky Sacré Coeur a Múzea vedy a priemyslu (Le Musee des Sciences et de l'Industrie). Najväčším zážitkom dňa bola jednoznačne večerná plavba po Seine s výhľadom na rozsvietenú Eiffelovu vežu. V posledný deň sme sa dostali priamo na samotný vrchol Eiffelovej veže a na námestie Concorde, z ktorého sme prešli cez slávnu ulicu Champs-Élysées až k Víťaznému oblúku( Arc de Triomphe de l'Étoile). V mene žiakov týchto tried chceme poďakovať pani sprievodkyni Veronike Harmatovej a pani profesorkám A. Demčákovej, Ľ. Kónyovej, B. Ferencovej za ich trpezlivosť a skvelé zážitky počas celej exkurzie.

             Žiačky III.A

          • Predškoláci v Diakonickom domove ELIM

          • Minulý týždeň naši predškoláci navštívili seniorov v Diakonickom domove ELIM. Chceli sme im spestriť dopoludnie pesničkami a básničkami.  Spoločne strávená hodinka potešila všetky srdiečka a zažili sme, že kontakt dvoch generácii prináša osoh a radosť obom stranám. Dohodli sme sa na ďalších stretnutiach, ktorými sa deti a seniori navzájom obohacujú.

          • 🌳🐛🐗 Ekotop film🌳🐛🐗

          • Naši prvostupniari sa zúčastnili premietania krátkych inšpiratívnych príbehov v rámci filmového festivalu Ekotop film. Pozreli sme si filmy, ktoré svojim príbehom a myšlienkou rozprávajú o posolstve ochrany prírody, podpory ekológie a ochrany životného prostredia. Po premietaní sme sa v triedach rozprávali o ochrane životného prostredia.  Veríme, že aj touto formou deti inšpirujeme k zodpovednejšiemu správaniu a lepšiemu vzťahu k životnému prostrediu.

          • Exkurzia Fyzikálny Paríž 1

          • V dňoch 8. až 13. októbra 2023 sme sa žiaci oktávy, sexty a II. A triedy zúčastnili exkurzie Fyzikálny Paríž. Naša cesta sa začala na Pavlovičovom námestí v Prešove, kde sme v nedeľu večer nasadli do autobusu. V pondelok ráno sme vystúpili v hlavnom a najľudnatejšom meste Bavorska - Mníchove. Najprv sme navštívili Deutsches museum - najväčšie prírodovedno-technické múzeum sveta, ktoré obsahuje približne 28 000 objektov z 50 oblastí prírodných vied a techniky. V poobedňajších hodinách sme obdivovali krásy Mníchova - námestie Marienplatz, na ktorom stojí Nová radnica s desiatkami oblúkových brán, rozhľadňa Rathausturm najvyššia veža Novej radnice odkiaľ za dobrého počasia vidno až na nemecké Alpy, hodinová veža, v ktorej figúrky každý deň predvádzajú predstavenie – udalosti z histórie Mníchova, Stará radnica, či vysoký stĺp Mariensäule, na ktorom stojí na polmesiaci zlatá socha Panny Márie – oficiálna patrónka Bavorska, Rybia fontána a veľké množstvo rôznych obchodov po uliciach. V noci sme pokračovali v ceste do Paríža. V utorok nás už privítala dominanta Paríža Eifellova veža. Doobedu sme navštívili najstaršie planetárium vo Francúzsku Palais de la Découverte, postavené v roku 1937. Je v ňom nainštalovaných viac ako 200 sedadiel Figueras TOP 5036 so sklopnými operadlami, ktoré umožňujú optimálne sledovanie projekcií v kupole. Potom sme si to namierili cez slávny most Alexandra III. k Malému a Veľkému palácu na Champs Elysées,  obdivovali Víťazný oblúk a taktiež slávnu Invalidovňu, v ktorej sú uložené ostatky Napoleona Bonaparteho. Po večeri sme sa ubytovali v hoteli Ibis, kde sme sa po dvoch nociach v autobuse mohli konečne vyspať:) V stredu nás čakal rušný deň. Začali sme ho prehliadkou parížskeho Mont Martru, známeho komunitou umelcov, ktorí sa tu schádzali. Nachádza sa tu aj nádherná bazilika Sacré-Cœur. Potom nasledovala prehliadka Synchrotronu Soleil. Tam sme dostali podrobnú prednášku o tom, ako tento urýchľovač funguje a načo sa používa. V Latinskej štvrti sme mali príležitosť vidieť Luxemburské záhrady, Panteón či univerzitu Sorbonne. Samozrejme nechýbala ani katedrála Notre-Dame, Svätá kaplnka, Tuillerijské záhrady, či Palace de la Concorde. Vo večerných hodinách sme podnikli nezabudnuteľnú plavbu po rieke Seina. Posledný deň sme si užili výhľad z Eifellovej veže. Našu exkurziu sme zakončili návštevou Musée de Louvre, bývalého sídla francúzskych kráľov. V tejto galérii sme si pozreli nespočetne veľa slávnych umeleckých diel, medzi nimi aj Monu Lisu od Leonarda da Vinciho, Korunováciu Napoleona od Jacques-Louisa Davida, či antickú Méloskú Venušu. Po týchto krásnych zážitkoch sme unavení, ale šťastní vyrazili naspäť domov.
            Sme vďační za príležitosť spoznať toto nádherné mesto, preto by sme sa v mene všetkých zúčastnených žiakov chceli poďakovať pani sprievodkyni Jarke Glutovej za odborný a zaujímavý výklad a samozrejme pani profesorkám I. Germanovej, E. Beňovej a R. Čurlíkovej za ich trpezlivosť a opateru počas celej exkurzie.

            K. Bakaľárová a E. Hanzová, VI.O

          • Imatrikulácia prvákov EKG

          • Nechať sa strápniť pred školou v kostýme rozprávkovej postavičky?

            Prečo nie! Naši prváci a kvinťania nie sú žiadne ,,mäkoty”. Svojej imatrikulácie sa jednoznačne nebáli. Zvládli všetky nástrahy, ktoré sme si pre nich pripravili. Dokonca aj ich herecké a tanečné prevedenia odviedli na 1. V mene celého školského parlamntu prajeme hlavne veľa síl do učenia a zároveň úžasných chvíľ strávených so svojimi spolužiakmi a triednymi učiteľkami na našom EKG-čku.

            Timea Kmecová, III.A

        • Biela pastelka 2023
          • Biela pastelka 2023

          • ĎAKUJEME za pomoc a spoluprácu pri celoslovenskej verejnej zbierke Biela pastelka 2023. V Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu vyzbierali naši dobrovoľníci sumu: 125,87 €.

          • OCHUTNÁVKA OVOCIA A ZELENINY V EMŠ

          • Jeseň je najfarebnejšie ročné obdobie a prináša nám veľa darov, či už je to ovocie a zelenina, alebo lesné plody. Práve ovocie a zeleninu spoznávali naše deti v materskej škole. Chcem sa aj touto cestou poďakovať vedúcej školskej jedálne Martine Švajdovej za jej ochotu pripraviť ochutnávku, ktorá lahodila nielen detským ústam, ale aj oku.

          • Teambuilding žiakov l.A a V.O

          • Naši prváci a žiaci kvinty sa dňa 12. a 13. októbra zúčastnili na dvojdňovom teambuildingovom pobyte vo Veľkom Slavkove, ktorého cieľom bolo zoznámiť sa, lepšie sa navzájom spoznať, ale aj spoznať sám seba. Vo štvrtok absolvovali žiaci pod vedením lektorky ThDr. Jany Bosákovej, PhD. rôzne aktivity, úlohy, skupinové aj individuálne kreatívne výzvy, zamerané na spoluprácu, komunikáciu i sebapoznanie. V piatok sme pobyt ukončili vychádzkou na Hrebienok.
            Milí žiaci, prajeme veľa úspechov vo vašom štúdiu v EKG.

            Mgr. G. Kundríková

          • Jesenný projektový týždeň I.O - IV.O – Anglický jazyk

          • V rámci projektového týždňa sa žiaci venovali rôznorodým činnostiam na zlepšenie ich jazykových zručností v anglickom jazyku. Žiaci tercie vytvorili a prezentovali perfektné projekty o vybraných anglicky hovoriacich krajinách. Študenti VII.O triedy vytvorili pre svojich mladších spolužiakov interaktívnu hru, počas ktorej museli žiaci plniť rôzne zaujímavé úlohy zamerané na mesto Prešov. Spoločne sme sa venovali čítaniu anglickej literatúry a zároveň natáčaniu videí zameraných na čítanie, z ktorých najlepšie budú uverejnené v mesiaci marec v rámci projektu Knihomoľ. Naučili sme sa tancovať niektoré tradičné americké country tance.

            Za PK-ANJ Mgr. Miriama Voľanská.

          • Víkendovka piatakov a šiestakov EZŠ

          • Na prelome septembra a októbra sa 24 žiakov piateho a šiesteho ročníka základnej školy pod vedením duchovného správcu a triednych učiteliek zúčastnilo víkendovky vo Veľkom Slavkove.

            Naše dobrodružstvo sme začali v piatok po vyučovaní cestou vlakom. Spoločný víkend sme trávili rôznymi športovými a teambuildingovými aktivitami, súťažami, zábavnými hrami či biblickými zamysleniami. Animátorky Ema a Natálka (žiačky VI.O EKG) a p. uč. Martausová nám na základe biblického podobenstva o talentoch ukázali, že každému z nás dal Pán Boh nejaký talent, resp. dar. Našou úlohou je nájsť ho, zveľaďovať a využívať ho nielen pre seba, ale slúžiť ním najmä iným. Vyrobili sme si aj „Strom talentov“, na ktorý každý účastník víkendovky pripol jeden list s napísaným talentom a spoločne sme sa zamýšľali nad tým, ako by sme naše dary mohli použiť na slávu Božiu.

            Sme radi, že sme mohli byť spolu aj mimo školy a obdarovať sa tým, že sme si navzájom venovali svoj čas.

             

            Mgr. Katarína Podhajecká

          • 🤸‍♀️🏃‍♀️Testovanie pohybových zručností🤸 🏃‍♂️

          • Minulý týždeň u nás prebehlo Testovanie pohybových zručností prváčikov a tretiakov. Deti si celý deň naozaj užili plnili rôzne úlohy - behali na čas, kotúľali lopty, hrali vlajkovú naháňačku, robili zhyby... Počas všetkých disciplín sa deti snažili, navzájom sa povzbudzovali a podávali skvelé športové výkony. Za pomoc pri organizácii a testovaní ďakujeme aj našim siedmakom, ôsmakom a deviatakom.💞