• Návšteva lesníka

          • Dňa 2.6.202 sme v rámci spolupráce školy s rodinou oslovili otecka žiačky Patrície Mihokovej, aby nám porozprával o svojej záľube - Lesnictvo. Pre žiakov 2. ročníka si pripravil ukážku preparátov lesných zvierat, trofeje, ukážku krmiva vhodného na prikrmovanie, pracovné listy s tajničkami... Žiaci si mohli vyskúšať "ručať" ako jeleň, čo nebolo veľmi jednoduché :) Porozprával o živote zvierat v lese, ale aj o správaní ľudí v ich prirodzenom prostredí. S trpezlivosťou odpovedal na zvedavé otázky... Za ochotu, stráviť s nami svoj voľný čas, mu patrí veľké ĎAKUJEME ❤.
             

          • 🌟🌟Hviezdy Prešova🌟🌟

          • Počas Dní mesta Prešov 2023 sme spoznali nové prešovské „hviezdy“. Úspešní žiaci prešovských škôl si prevzali ocenenia z rúk primátora mesta Prešov. Primátor mesta Ing. František Oľha ocenil štyroch žiakov prešovských základných škôl, ktorí vďaka mimoriadnym schopnostiam, talentu a výsledkom reprezentujú školu a šíria dobré meno svojej školy, aj mesta Prešov. Komisia posudzovala návrhy v troch kategóriách: šport, vedomosti, umenie a práve v kategórii umenie bola ocenená aj naša žiačka Barbora Kušnírová z 2.A.

            Blahoželáme!

          • 🖋Literárna súťaž SLOVO🖋

          • Skúšali ste už niekedy napísať vlastnú rozprávku, príbeh alebo básničku? Nie je to jednoduché, však? Naša žiačka Barborka Kušnírová z 2.A dokázala napísať taký príbeh, ktorý oslovil odbornú porotu a získala fantastické 2. miesto na celoslovenskom kole v literárnej súťaže SLOVO. Jej vyhlasovateľom je vydavateľstvo Orbis Pictus Istropolitana. Barborka sa zúčastnila slovnsotného oceňovania, ktoré sa uskutočnilo 25. mája 2023 v Pálfyho paláci v Bratislave a jej literárna prvotina je súčasťou knižky najlepších literárnych diel.
            Našim žiakom sa vo vlastnej literárnej tvorbe v celoslovenskej súťaži výborne darí! Najbližšie bude možnosť súťažiť v októbri 2023 v školskej súťaži Pisateľské BrČkO.
            2022 – Barbora Kušnírová, 2. miesto, próza
            2021 – Nikol Beňová, 1. miesto + cena verejnosti, próza
            2020 – Kristína Gavliaková, 1. miesto + cena verejnosti, próza
            2019 – Lucia Goliášová, 1. miesto, próza
                     – Natália Harčárová, 2. miesto, próza

                     – Eva Demčáková, 3. miesto, próza
            2018 – Ema Demčáková, 2. miesto, próza
                     – Lucia Goliášová, 2. miesto + cena verejnosti, próza

          • Výberové konanie

          • Evanjelická spojená škola v Prešove hľadá vychovávateľa/ku do Školského klubu detí pri ESŠ s predpokladaným nástupom od 01.09.2023.

            viac >>>

          • Učíme matematiku podľa Berovcov

          • V stredu 31. mája navštívili našu školu autori učebníc matematiky Zuzana, Jakub a Peter Bero z vydavateľstva LiberaTerra. Na otvorenej hodine u druhákov sa s deťmi vybrali do sveta geometrie. Spoločne odkrývali čaro mnohouholníkov i tangramov a dozvedeli sa, prečo je pre deti matematika zaujímavá a aký typ úloh majú najradšej. Sme veľmi radi, že aj učitelia 1. stupňa EZŠ mali možnosť krátko diskutovať s autormi metódy R.A.U. (Riadené aktívne učenie) o potrebe učiť moderne a zážitkovo. Výnimočnú návštevu privítal aj pán riaditeľ, s ktorým pokračovali v debate o potrebe nových foriem vzdelávania. Sme hrdí, že aj my učíme matematiku podľa Berovcov!

          • 👧🧒Divadelné predstavenie👧🧒

          • Dňa 24.5.2023 sme si do školského klubu pozvali hercov z divadla Portál so svojou činohrou "O Hlúpom Janovi", ktorý nám popleteným príbehom o tom, ako láska a dobro víťazí nad hlúposťou, spríjemnili popoludnie. Veselá činoherná rozprávka na ľudový motív nám prezradila, že aj hlupák môže mať šťastie.   

          • PREDPLAVECKÁ PRÍPRAVA V EMŠ

          • Tento školský rok predplavecká príprava prebiehala Aquaparku Prešov- Delňa. Svoje plavecké zručnosti si osvojovali týždeň 4-5 ročné deti a druhý týždeň 5-6 ročné deti. Veľmi vhodné prostredie a vedenie inštruktorov prinieslo aj pozitívne výsledky. Dôkazom toho bola nezištná radosť deti.

          • 🐮🐝🚜Exkurzia🐮🐝🚜

          • V piatok 26. mája 2023 navštívili naši žiaci 1.- 4. ročníka farmu v Šarišských Michaľanoch. Zážitkom pre všetky zmysly bola návšteva kravína, v ktorom chovajú vyše 80 kusov hovädzieho dobytka.🐮 Deti mali možnosť zblízka si obzrieť traktor, 🚜kombajn, postrekovač, ako aj mnohé iné poľnohospodárske stroje. Po prehliadke farmy, ochutnávke čerstvo vytočeného medu 🐝sme si v neďalekom obecnom parku vychutnali desiatu a vlakom sme sa vrátili späť do školy. Naše poďakovanie patrí p. Jozefovi Pivovarníkovi.👏

          • OŽAZ 5. – 9. ročník

          • ​​​​​Slnečné lúče čoraz viac odkláňajú našu pozornosť od učenia... Koncom mája a v júni býva ťažké vydržať v školských laviciach, preto sme boli vďační za príležitosť vybehnúť von a užívať si radosť z pohybu. Účelové cvičenie strávili triedy 5. ročníka a 6.A v príjemnom prostredí Kolmanovej záhrady a žiaci 7.-9. roč. v areáli cyklistického velodrómu v Prešove. Neučili sme sa však ani matematiku, ani slovenčinu, ale praktické veci pre život – zdravotnú prípravu, poznávanie rastlín či správne reakcie v čase ohrozenia. Zároveň sme športovali a hrali rôzne hry. Vybili sme si energiu, aby sme aspoň v najbližších dňoch vydržali v laviciach pri tej matematike či slovenčine...

            Kolektív EZŠ 2

          • Regionálne kolo IQolympiády

          • Vo štvrtok 18. mája 2023 sa na pôde rektorátu UPJŠ v Košiciach konalo regionálne kolo IQolympiády, v ktorom našu školu reprezentovali Michal Drotár (kvarta) a Jakub Adam (tercia). Chlapci súťažili v 2 kolách, v ktorých vyplňovali  štyri rôzne testy zamerané na ich pozornosť, pamäť, kreativitu a syntézu. Aj keď chlapci z 80 súťažiaciacich regiónu Východ nepostúpili do celoslovenského kola, získali zaujímavú skúsenosť a rozšírili svoje vedomosti. Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu!

            RNDr. I. Germanová

          • Dievčatá a micro:bity

          • V utorok 16. mája 2023 sa konali 2 workshopy, ktoré sme zorganizovali v spolupráci s OZ Aj Ty v IT, ktorého cieľom je motivovať a podporovať dievčatá v oblasti informačných technológií. Prvý workshop bol zameraný na Základy programovania s micro:bitmi pre dievčatá tercie a kvarty.  Druhý workshop absolvovali dievčatá kvinty, ktoré vytvárali zavlažoovaciu sadu v rámci Pokročilého programovania s micro:bitmi. Ďakujeme dievčatám za ich nadšenie a šikovnosť a lektorkám workshopu Martine Pavlinskej a Viktórii Svobodovej za spoluprácu. 

            RNDr. I. Germanová

          • Výberové konanie

          • Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove hľadá učiteľov všeobecnovzdelávacích predmetov v kombináciách Nemecký jazyk s nástupom od 01.09.2023 viac >>>

          • Jarná bloková výučba Umenia a kultúry

          • V apríli sme v EKG opäť realizovali vyučovanie UKL počas 3 dní netradičným spôsobom. Tretiaci a septima začali prednáškou vysokoškolského učiteľa z PU a spisovateľa Petra Karpinského na tému Obraz človeka v médiách – komiks. O daný žáner sa mu podarilo vzbudiť u žiakov taký záujem, že sa mnohí pustili do kreslenia komiksov. Následne sa presunuli aj so štvrtákmi do Krajského múzea v Prešove, kde mali hodiny zamerané na Poznávanie kultúry – národopis a rodinné obyčaje. Teší nás, že sa niektorí (aj chlapci) potom v triede pustili do kreslenia svojich monogramov a následného vyšívania krížikovým vzorom.
            Prváci, druháci, kvinta a sexta navštívili Šarišskú galériu v Prešove, prezreli si aktuálnu výstavu  umeleckých diel, analyzovali vybraný obraz a zúčastnili sa workshopu, počas ktorého sa sami stali umelcami a  vyrábali koláže. 
            Krajská knižnica v Prešove nám prostredníctvom sprievodkyne A. Sivaničovej umožnila prechádzku po Prešove spojenú s poznávaním naj Prešova a jeho priekopníkov. Hodiny sme ukončili priamo v knižnici. V rámci prednášky, ktorá nasledovala, sme spoznali vybrané osobnosti mesta Prešov. Žiaci pri cezhraničnom projekte Knižnice v čase a priestore využili tablety i interaktívny stôl. 
            V škole sme sa venovali aj spoločenskému správaniu a etikete, zdravému životnému štýlu, pripravovali sme scénky, nahrávali sme reklamy či televízne spravodajstvo.  
            V tretí deň medzi nás z Košíc zavítala na besedy spisovateľka Daniela Faklová-Hroncová, ktorú sme na začiatku „vyspovedali“ z jej vzťahu k Prešovu. Jej mamka - Elena Maradíková, navštevovala naše gymnázium počas vojnových rokov a rodina Faklových nám poskytla vzácnu fotodokumentáciu pre výstavu Prázdna stolička. V spomienkach sme si uctili pána Ondreja Maradíka, ktorý ako policajný inšpektor pomáhal pri záchrane prešovských židov. Po odhalení jeho činnosti ho Nemci poslali do koncentračného tábora, odkiaľ sa už nevrátil a je pochovaný v jednom z masových hrobov. Na besede sme čítali úryvky z kníh Mamele. Žiakov zaujala aj kniha ...a lipa o ňom tíško šumí, v ktorej sa autorka venuje životu a dielu A. Sládkoviča, nakoľko vyrastala na fare v Radvani asi 100 rokov po Sládkovičovi. Žiaci pozorne počúvala a veľmi aktívne sa svojimi zaujímavými otázkami do besedy zapojili.
            Tretiaci sa v rámci starostlivosti o kultúrne pamiatky postarali o chodníček, vedúci k pamätnej tabuli na priečelí našej školy. Tá je spomienkou na bývalého profesora EKG – Františka Trnku, ktorého počas 2. sv. vojny popravili fašisti v Drážďanoch.
            Ďakujem všetkým žiakom za aktívnu prácu počas  blokovej výučby UKL i všetkým kolegom, ktorí s našimi študentmi podnetným spôsobom pracovali. Vďaka patrí aj Rade rodičov pri EKG za finančnú podporu našich kultúrnych aktivít.   

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • ⚽⚽McDonald´s Cup⚽⚽

          • Dňa 18.4. sa žiaci Evanjelickej základnej školy zúčastnili futbalového turnaja - McDonald´s Cup vo Veľkom Šariši. Zmerali si svoje sily s družstvami zo škôl z Prešova a okolia. Boli veľmi úspešní a umiestnili sa na 2. mieste.

            Gratulujeme!

          • 💧💦🌊Plavecký výcvik💧💦🌊

          • V týždni od 2.5. do 5.5. absolvovali naši tretiaci základný plavecký výcvik. Počas neho sa učili správne dýchať do vody, splývať a plávať dva plavecké štýly, prsia a kraul. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť žiakov z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšní. Veľmi sa snažili, boli disciplinovaní, ale hlavne mnohí prekonali aj strach z vody, čo bolo hlavným cieľom výcviku. Na konci každý získal diplom a veľkú pochvalu.

            Video si môžete pozrieť na Youtube, alebo na FB stránke školy.

            https://www.youtube.com/watch?v=BByrf_kxb5khttps://www.youtube.com/watch?v=BByrf_kxb5k

             

          • DEŇ MATIEK V EMŠ

          • Len s láskou svet je krásny

            Evanjelická materská škola v Prešove pripravila ku Dňu matiek slávnostnú akadémiu,
            s ktorou vystúpila v Dvorane BÚ VD (10.5.23). Keďže tento sviatok je venovaný našim
            mamám, ktorým patrí nevysloviteľná vďaka za všetku ich lásku, obetavosť a starostlivosť,
            rozhodli sme sa pomenovať naše vystúpenie Len s láskou svet je krásny. Bol to
            zdramatizovaný príbeh o malom vajíčku, ktoré jedného dňa silou vetra vypadlo z hniezda
            a ocitlo sa samo v nádhernom lese. Cesta bola dlhá, ale bez cieľa a vajíčko zosmutnelo, lebo
            nemalo žiadneho priateľa. Ako prví mu prišli do cesty krtkovia, ktorí krásne tancovali
            a vajíčko na cestu nasmerovali. Veveričky šantili a s láskou aj ony cestu vajíčku ukázali. Ráno
            ustaté vajíčko lesné víly zobudili a zvieratká ho na rozcvičku pozvali. V tom pukla škrupinka
            a bol z vajíčka vtáčik. Strapúšikom ho nazvali a prvému letu ho vtáčiky aj motýle priúčali. No
            a keď sa Strapúšik zranil, škriatkovia mu nôžku ošetrili. Strapúšik sa priateľom poďakoval za
            pomoc a išiel hľadať svojich rodičov.
            Hudobno-dramatické pásmo osviežili tancom krtkovia, veveričky, víly, lesné zvieratká,
            motýle aj škriatkovia.
            V závere v spoločnom tanci za spevu piesne vyjadrili deti vďaku za teplo domova, za
            mamkinu objímajúcu náruč, za jej pracovité dlane a nekonečne láskavé srdce.
            Svet je krásny iba tam, kde priateľstvo a láska kvitne. Nech sa v našich srdciach preto
            zahniezdi láska, veď len s láskou svet je krásny. A materinská láska je neopísateľná
            a nenahraditeľná. Preto všetkým našim mamám za ich lásku ďakujeme.