• O úprimnom väzňovi a jeho vine...

          • Milí priatelia, žiaci a rodičia Evanjelickej spojenej školy v Prešove!

            Bohatý rímsky šľachtic si kedysi dávno kúpil prepychovú loď. Pri prvej plavbe si prezeral celú loď a zašiel do podpalubia, kde veslovalo niekoľko desiatok väzňov. Spýtal sa ich, za čo si odpykávajú trest. Každý odpovedal rovnako: „Nič som neurobil, som nevinný!“ Len jeden z nich sklopil zahanbene oči a odpovedal: „Pane, ja som si zaslúžil svoj trest. Ukradol som peniaze a nemôžem uviesť nič na svoju obhajobu. Som vinný!“ Keď to pán začul, okamžite si zavolal strážnika a rozkričal sa: „Ako je možné, že v takej slušnej spoločnosti trpíte takého darebáka?“ Prikázal muža odviesť do svojej kajuty, dal mu čisté šaty a trochu peňazí. Potom ho prepustil na slobodu. Bývalý zlodej nemohol uveriť – bol voľný.

            Vina je jednou z najhorúcejších emócií, aké si možno predstaviť. Vedci z rímskej univerzity skúmali 393 dospelých z hľadiska ich pocitov viny a kategorizovali tieto pocity do štyroch typov: vina preživších (Cítim sa nepríjemne, že sa cítim lepšie ako ostatní ľudia.); vina z odlúčenia (Myslím, že by som sa nemal odlúčiť od milovaných, pretože by to bolo zraňujúce, nelojálne alebo by sa cítili opustení.); vina všemocnej zodpovednosti (Cítim, že je mojou zodpovednosťou riešiť problémy iných ľudí.) a nenávisť k sebe (Nezaslúžim si byť šťastný.).

            Áno, sú rôzne viny, ktoré v živote cítime. Najčastejšie k samým sebe alebo k ľuďom okolo. Pôstne obdobie a blížiace sa veľkonočné sviatky nám však „zrkadlia“ oveľa širší záber, obraz nás samých. Zrkadlia nám, že existuje aj vina, ktorá stojí medzi nami a Bohom. Vina, ktorú sa mnohí ľudia snažia vytlačiť, ignorovať, presviedčajú samých seba, že sú to len „manipulatívne reči, ktorými elity cirkvi storočia udržiavali, udržiavajú poslušnosť ľudí“. Možno by sme chceli radšej počuť, že jar sa blíži, bude viac slnka, počas teplých dní budeme v prírode s rodinou... Určite sú to krásne, dôležité a potrebné veci.

            Zelený štvrtok, Veľký piatok a veľkonočné ráno sú však kvalitatívne iným „trojuholníkom života“. Ježiš sa najprv skláňa a umýva učeníkom nohy. Potom putuje a nesie kríž, aby zobral moju vinu, moju existenciálnu vinu na seba. Môj hriech namiesto mňa. Hriech,  to slovo, ktoré mnohí postmoderní „selfie“ ľudia tak nenávidia, lebo ich neurotizuje a narúša ich spokojnosť so sebou samým... Nakoniec sa tento naoko beznádejný príbeh golgotskej porážky mení na ráno „zničenia smrti a všetkých vín“. Veľká noc je o tom, čo predpovedal biblický prorok Micheáš: „Zľutuje sa opäť nad nami, rozšliape naše viny a uvrhne do hlbín mora všetky naše hriechy.“ (Mich 7, 19)

            Príbeh o úprimnom väzňovi ukazuje, ako vyznanie viny mení ľudský život. Naša prítomnosť či budúcnosť môže nadobudnúť úplne inú kvalitu, keď osobne pokľakneme pod golgotským krížom a vyznáme: „Buď milostivý mne hriešnemu!“ Tam sa totiž začína cesta skutočného života... Amen.

                                                           ThDr. Matej Oráč, PhD., duchovný správca ESŠ v Prešove

          • Stretnutie pod Krížom

          • Milí priatelia, aj tento rok vás pozývame na Stretnutie pod Krížom, ktoré sa uskutoční na Veľký piatok o 18.00 v našom kostole. Sretnutie pod Krížom pripravuje tradične naša mládež, ale vítané sú tam všetky generácie. Zažijeme požehnané spoločenstvo zjednotené v oslave Kráľa, ktorého cesta viedla na kríž. Chvály bude viesť mládežnícka kapela, kázať Martin Chalupka. Na Stretnutí bude prisluhovaná aj Večera Pánova.Toto stretnutie je skvelou príležitosťou pozvať do zboru aj vašich blízkych a známych. Tešíme sa na každého. 

          • Pozývame budúcoročných prvákov medzi nás!

          • Deň otvorených dverí, 6.3.2024, máme úspešne za sebou a veľmi sa tešíme zo všetkých rodičov, ktorí nás poctili svojou návštevou. Previedli sme ich chodbami a zákulisím našej školy a predstavili náš Školský vzdelávací program. Rodičia mali zároveň možnosť prijať pozvanie na kávu s pánom riaditeľom za jedným stolom a diskutovať tak o rôznych pálčivých otázkach doby, ku ktorým nepochybne patrí aj kurikulárna reforma, do ktorej naša škola vstupuje už v septembri 2024. Deti sa mohli pohrať s Beebot včielkou či zúčastniť sa tvorivých dielní v Školskom klube detí a vyrobiť si symboly jari - lastovičky, kvietky. Niektorí šikovní žiaci dokonca pripravili pre návštevníkov rôzne chutné nátierky.

            Naše pozvanie najmenších školáčikov medzi nás však týmto neskončilo... V nedeľu, 10.3.2024, vystúpila skupinka odvážlivcov na službách Božích v Evanjelickom a. v. chráme sv. trojice v Prešove a pozvala prítomné deti a ich rodičov na zápis do 1. ročníka. Piesňou „Na rázcestí“ uviedli situáciu, v ktorej sa nachádzajú súčasní predškoláci – musia sa rozhodnúť, na akej základnej škole strávia svojich najbližších 9 rokov života. Žiačka Liana Spišáková (8.A) a žiak Benjamín Bendík (9.A) sa prostredníctvom básne Daniela Heviera – Škola v dobe kamennej zamýšľali nad tým, aký je rozdiel medzi vtedajšou školou a tou dnešnou. Aj vtedy sa žiaci učili prídavné či iné mená, vzorce a letopočty. Dnes už však nemusíme ryť do kameňa rydlom, ale na učenie využívame rôzne inovatívne metódy a digitálne technológie. Prítomným sa prihovoril aj pán riaditeľ, ktorý skonštatoval, že naša škola určite nezaspala v dobe kamennej, ale postupuje v súlade s najnovšími metódami a digitálnymi technológiami a pripravuje žiakov na život v budúcnosti. Zároveň pozval budúcich prvákov na zápis práve do našej Evanjelickej základnej školy, pretože „Tu u nás býva vždy veselo“ – a to je zároveň názov piesne, ktorú skupinka žiakov veselo zaspievala.

            Ďakujeme kolegyniam Mgr. Bendíkovej, Mgr. Podhajeckej a PaedDr. Demčákovej za nácvik vystúpenia v kostole a zároveň všetkým deťom, ktoré boli ochotné chodiť do školy skôr, aby vystúpenie pripravilo a navyše sa im v nedeľu ráno podarilo skoro vstať, aby mohli toto svoje dielo odprezentovať.

            Pozývame všetkých budúcoročných prvákov na zápis, ktorý bude prebiehať od 2. – 5. apríla 2024 na tomto linku:

            www.esspo.edupage.org

            Tešíme sa na Vás!

            Zuzana Martausová

          • Debatiáda v nemeckom jazyku 🇩🇪  – Jugend debattiert MOSO

          • Tešíme sa, že sa nám  po štvorročnej pauze podarilo zrealizovať 6. ročník školského kola nemeckej debatiády, ktoré sa konalo 18. marca 2024.  Tentokrát debatovali ôsmi debatéri   na tému „Sollen Ärztinnen und Ärzte verpflichtet werden, nach dem Studium mindestens fünf Jahre im Studienland zu arbeiten?“ – Mali by sa lekárky a lekári zaviazať pracovať najmenej 5 rokov v krajine, v ktorej študovali? 
            Porota a publikum si vypočuli dve výborné debaty v podaní žiakov VII.O.  Po náročnom rozhodovaní boli udelené tieto štyri miesta:
            1. Rastislav Birčák, 2.Barbara Frankovská, 3.Damián Cingeľ, 4. Teodor Biroš                     
            Srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov Rasťovi a Baške v regionálnom kolo 5. apríla v Košiciach. 

            PK NEJ - Iveta Birošová              

          • Čo robila I.O v kaviarni Puzzle?

          • Počas písania maturitných testov z anglického jazyka sa trieda I.O presunula zo školy do kaviarne Puzzle v Zborovom dome Patmos. Počas piatich hodín sme v rámci projektového vyučovania výtvarnej výchovy uplietli náramky a vyzdobili sme veľkonočné vajíčka z papiera, ktoré teraz krášlia našu triedu. Všetci sme boli veľmi usilovní a šikovní, dokazujú to aj výsledky našej práce. Prežili sme spolu požehnaný čas a utužili priateľstvá v našej triede.

            Žiaci I.O

          • 🧠🧠Logické myslenie detí🧠🧠

          • Rozvoj logického myslenia je v našej škole prioritou. Aktivity ako hádanky, matematické hry a problémové úlohy podporujú rozvoj analýzy a kritického myslenia a sú často súčasťou nášho vyučovacieho procesu. Deti s dobre vyvinutými schopnosťami logického myslenia majú lepšie myslenie, argumentáciu, matematické schopnosti, schopnosti riešiť problémy a komunikačné zručnosti. V utorok, 12. marca sme na škole privítali skúseného pedagóga PaedDr. Ľuboša Lukáča, PhD. z Prešovskej univerzity v Prešove, ktorý našim žiakom v 3.A, 3.B, 4.A, 4.B predstavil aktivity iniciatívy Rozumieme nadaným, venoval sa rozboru logických úloh, zdôvodňovaniu a argumentácii. Sme presvedčení, že silné logické myslenie je kľúčom k úspechu v učení i v živote.

          • Odovzdávanie diplomov za Olympiádu v nemeckom jazyku

          • V stredu 6. marca 2024 sme slávnostne odovzdali diplomy víťazom školského kola ONJ vo všetkých kategóriách. Postupujúci z jednotlivých kategórii reprezentovali školu v okresných a krajských kolách olympiády. Do celoštátneho kola postúpil žiak lV.O Josue Henoch Stancel, ktorému budeme držať palce 25. marca.
            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            PK NEJ

          • ✒️📖Zvedavé čítanie✒️📖

          • Počas tohoročného literárneho festivalu Zvedavé čítanie, ktorý organizuje Knižnica P.O.Hviezdoslava v Prešove, sme boli jedna z desiatich škôl, ktorá privítala na svojej pôde autora detských kníh. V našom prípade to bola pani spisovateľka Kristína Mišovičová. Veľmi zaujímavé bolo to, že to nebola obyčajná návšteva spojená s besedou, ale... Pani Mišovičovú sme vtiahli do diania v našej škole, to znamená, že bola súčasťou vyučovania v 4.A triede. Počas hodiny matematiky vymýšľala pre deti slovné úlohy, na hodine slovenského jazyka dala deťom 3 slová a ony vymýšľali príbeh. Neminulo to ani ju, lebo vymýšľala tiež. Potom nasledovala beseda o jej tvorbe, ktorú uvádzali žiačky 4. ročníka. V závere besedy pani Mišovičovú čakalo prekvapenie v podobe jazykového okienka. My sme pre ňu pripravili nárečové slová v šarišskom nárečí a ona pre nás v záhoráckom. Stretnutie so „živou“ spisovateľkou utvrdilo deti v tom, že každý z nás, ak bude na sebe pracovať a pôjde za svojim snom, môže sa mu splniť. Verím, že toto milé stretnutie obohatilo všetkých zúčastnených.

          • Humanitárna zbierka pre Ukrajinu

          • Žiaci, učitelia, zamestnanci a rodičia žiakov Evanjelickej spojenej školy v Prešove sa zapojili do zbierky zdravotníckeho materiálu (autolekárničiek, obväzov) a tričiek pre zdravotnícke zariadenia a ľudí, ktorí na Ukrajine utrpeli zranenia pri bombardovaní a vojnovej agresii Ruska. Zbierka prebieha v spolupráci so združením ukrajinských občanov v Prešove, ktorí pomáhajú Ukrajine v združení Prepletenie. Zbierka vyše sto tričiek, dvadsiatich lekárničiek a množstva obväzov bola odovzdaná 13.marca 2024 avšak, aj naďalej v nej pokračujeme.  Ak sa chcete zapojiť, uvedenú pomoc môžete prinášať do Evanjelickej spojenej školy, Námestie legionárov 3, Prešov ku vrátnici. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili!

          • Vyučovanie inak počas maturitného týždňa

          • Triedy II.O a III.O zažili vyučovanie trochu inak počas písania maturitných testov z anglického jazyka. Vyučovanie prebiehalo na fare ECAV v Prešove a v knižnici. Počas dvojhodinovej aktivity sa prepojila biologická tému s geografickou a žiaci hľadali odpoveď na otázku - Ako súvisí ryža s maláriou? V skupinkách pracovali s informáciami z rôznych zdrojov, vyvodzovali praktické súvislosti z teoretických informácií, formulovali svoje názory, argumentovali. Obe triedy mali možnosť navštíviť aj Oddelenie inojazyčnej literatúry na Hlavnej ulici. Oboznámili sa s fungovaním jednotlivých oddelení a s knižným fondom, z ktorého si mnohí odniesli domov zaujímavé knihy na čítanie. Zároveň si vyskúšali aj čítanie Braillovým písmom.

            Mgr. Čurlíková, Mgr. Voľanská

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • O tri hodiny ŤA navštívi Smrť. Ako by si zareagoval? Na túto, ale aj iné zaujímavé otázky, sme spoločne hľadali odpovede počas divadelného predstavenia s názvom United Neighbours of London v kine Scala, ktorého sme sa zúčastnili v pondelok 11. marca 2024. Ďakujeme zoskupeniu Divadelné centrum za výnimočný umelecký zážitok.

            Za tím ANJ: Mgr. Voľanská M.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN v EKG

          • Dňa 7. marca 2024 sa konalo školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy pre mladších žiakov EKG.  Porota v zložení: Mgr. Mária Chalupková a Mgr. Katarína Podhajecká výkony prednášajúcich vyhodnotila a určila nasledovné poradie:
            III. KATEGÓRIA  (sekunda – kvarta):
            POÉZIA:
            1. miesto:  Radka  Damankošová (IV.O)
            2. miesto:  Veronika Janková (III.O)
            3. miesto:  Vierka Nemšáková (II.O)

            PRÓZA:
            1. miesto: Lucia Benková (IV.O)
            2. miesto: Barbora Segedyová (II.O)

            II. KATEGÓRIA  (príma):
            POÉZIA:
            1. miesto:  Lívia Majerníková
            2. miesto:  Matej Kacvinský

            PRÓZA:
            1. miesto:  Matúš Gdovin
            2. miesto:  Tadeáš Kupský


            Víťazom srdečne blahoželáme. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na 1. miestach, nás budú reprezentovať v okresnom kole súťaže,  prajeme im veľa úspechov.

            Mgr. M. Chalupková

          • DIVADLO GAŠPARKO V EMŠ

          • ŠÍPKOVÁ RUŽENKA

            V pondelok k nám zavítalo bábkové divadlo Gašparko. Rozprávka o urazenej sudičke, veselom šašovi a krásnej princeznej, ktorú zo spánku prebudil len bozk od milovaného princa, deti veľmi zaujala, pobavila, ale aj poučila.

          • Mimoriadny úspech Milice Petrušovej v písaní eseje na celoslovenskej úrovni

          • Milica Petrušová zo septimy sa zúčastnila slávnostnej ceremónie odovzdávania cien v súťaži - Stredoškolské eseje (BISLA), ktorá sa konala 14. februára 2024 v Bratislave. Táto súťaž je už tretí rok známa tým, že pravidelne ocení mládež, ktorá sa zaujíma o súčasné témy a problémy spoločnosti. Jednou z ocenených bola aj Milica, ktorá sa umiestnila v silnej konkurencii na 1. mieste.
            Súťažiaci si mohli vybrať z nasledujúcich dvoch tém:
            1. Umelá inteligencia - napíš, čo sú jej negatíva a pozitíva. A čo si o nej myslíš ty?
            2. O čom sa nehovorí, ale malo by sa?

            Odborná porota, ktorá hodnotila stredoškolské eseje, pozostáva z nasledujúcich členov: Darina Abrahámová (dramaturgička), Nikola Krajčíková (študentka BISLA), Božidara Turzonovová (herečka SND), Bibiana Vlkova (študentka BISLA), Ľubomír Feldek (básnik), Samuel Marec (prekladateľ).
            Božidara Turzonovová prevzala úlohu čítať jej esej, čo je ďalší dôkaz toho, že umenie a kultúra sú dôležité pre mladých ľudí a tiež pre celú spoločnosť. Táto slávnostná ceremónia bola veľkým úspechom pre súťažiacich a tiež veľkým momentom pre organizátorov.

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy, Milica 🙂

            PhDr. Ľudmila Kónyová

            Z hodnotenia spisovateľa Ľubomíra Feldeka:

            Z desiatich – už ako najlepšie vyhodnotených – esejí (postupujúcich do finále), ktoré som dostal na prečítanie, aby som určil ich čelné poradie, navrhujem na 1. miesto esej Milice Petrušovej Spoločnosť je bábkové divadlo.

            Aj preto, že autorka si dala so svojou esejou najviac práce a napísala  jej slovenskú aj anglickú verziu. Ale nielen preto. Hlavne si zvolila peknú metaforickú tému a vyťažila z nej poznanie, že to shakespearovské “divadlo-svet", ktorého sme súčasťou, si vyžaduje nielen kvalitných hercov,  ale aj kvalitného diváka. Čo by sme mohli čítať aj ako vzťah "politika" a "voliča". Táto esej má teda v sebe aj skryté riziko, že sa nemusí každému páčiť, najmä  nie každému politikovi. Už voľba základnej metafory je riskantná – veď žijeme  v období, keď sa niektorým politikom podarilo urobiť nadávku aj z takého nevinného slova ako je slovo  “bábkoherečka” – a používajú ho na nezmyselné urážanie Veroniky Remišovej, ktorá má  “bábkoherecké” vysokoškolské vzdelanie – a nie je to jej jediná odbornosť. Touto poznámkou  chcem ešte viac zovšeobecniť  kvalitu tejto eseje – jej autorka vkusne oponuje dnes takému rozšírenému zlozvyku, že sa politická diskusia zneužíva na urážanie žien. (Čo všetko sme sa už od vulgárnych politikov dozvedeli napríklad o pani prezidentke, že je to nielen americká agentka, ale aj hlupaňa, aj “mešuge” – a dokonca v zborovej recitácii, ktorú dirigoval pán Blaha, niekoľko ráz zaznelo ešte vulgárnejšie slovo). Milica Petrušová vo svojej eseji teda slušným spôsobom kritizuje neslušnosť a vyzdvihuje  džentlmenstvo, ako nielen ľudskú, ale aj politickú kvalitu.