• Teambuilding žiakov l.A a V.O

          • Naši prváci a žiaci kvinty sa dňa 12. a 13. októbra zúčastnili na dvojdňovom teambuildingovom pobyte vo Veľkom Slavkove, ktorého cieľom bolo zoznámiť sa, lepšie sa navzájom spoznať, ale aj spoznať sám seba. Vo štvrtok absolvovali žiaci pod vedením lektorky ThDr. Jany Bosákovej, PhD. rôzne aktivity, úlohy, skupinové aj individuálne kreatívne výzvy, zamerané na spoluprácu, komunikáciu i sebapoznanie. V piatok sme pobyt ukončili vychádzkou na Hrebienok.
            Milí žiaci, prajeme veľa úspechov vo vašom štúdiu v EKG.

            Mgr. G. Kundríková

          • Jesenný projektový týždeň I.O - IV.O – Anglický jazyk

          • V rámci projektového týždňa sa žiaci venovali rôznorodým činnostiam na zlepšenie ich jazykových zručností v anglickom jazyku. Žiaci tercie vytvorili a prezentovali perfektné projekty o vybraných anglicky hovoriacich krajinách. Študenti VII.O triedy vytvorili pre svojich mladších spolužiakov interaktívnu hru, počas ktorej museli žiaci plniť rôzne zaujímavé úlohy zamerané na mesto Prešov. Spoločne sme sa venovali čítaniu anglickej literatúry a zároveň natáčaniu videí zameraných na čítanie, z ktorých najlepšie budú uverejnené v mesiaci marec v rámci projektu Knihomoľ. Naučili sme sa tancovať niektoré tradičné americké country tance.

            Za PK-ANJ Mgr. Miriama Voľanská.

          • Víkendovka piatakov a šiestakov EZŠ

          • Na prelome septembra a októbra sa 24 žiakov piateho a šiesteho ročníka základnej školy pod vedením duchovného správcu a triednych učiteliek zúčastnilo víkendovky vo Veľkom Slavkove.

            Naše dobrodružstvo sme začali v piatok po vyučovaní cestou vlakom. Spoločný víkend sme trávili rôznymi športovými a teambuildingovými aktivitami, súťažami, zábavnými hrami či biblickými zamysleniami. Animátorky Ema a Natálka (žiačky VI.O EKG) a p. uč. Martausová nám na základe biblického podobenstva o talentoch ukázali, že každému z nás dal Pán Boh nejaký talent, resp. dar. Našou úlohou je nájsť ho, zveľaďovať a využívať ho nielen pre seba, ale slúžiť ním najmä iným. Vyrobili sme si aj „Strom talentov“, na ktorý každý účastník víkendovky pripol jeden list s napísaným talentom a spoločne sme sa zamýšľali nad tým, ako by sme naše dary mohli použiť na slávu Božiu.

            Sme radi, že sme mohli byť spolu aj mimo školy a obdarovať sa tým, že sme si navzájom venovali svoj čas.

             

            Mgr. Katarína Podhajecká

          • 🤸‍♀️🏃‍♀️Testovanie pohybových zručností🤸 🏃‍♂️

          • Minulý týždeň u nás prebehlo Testovanie pohybových zručností prváčikov a tretiakov. Deti si celý deň naozaj užili plnili rôzne úlohy - behali na čas, kotúľali lopty, hrali vlajkovú naháňačku, robili zhyby... Počas všetkých disciplín sa deti snažili, navzájom sa povzbudzovali a podávali skvelé športové výkony. Za pomoc pri organizácii a testovaní ďakujeme aj našim siedmakom, ôsmakom a deviatakom.💞

          • Jesenný projektový týždeň EKG - Nemecký jazyk

          • V dňoch 9. - 11.10. sa v triedach I.O - IV.O konal projektový týždeň. Na hodinách nemeckého jazyka vytvárali žiaci hravou a kreatívnou formou svoje projekty. 
            V prime sa naučili vyjadriť emócie po nemecky a predstavili svoje koníčky. V sekunde mali žiaci narodeninovú párty a tvorili kreatívne taniere s jedlom.  Tercia sa  naučila pomenovať časti tela a choroby po nemecky, počúvali aj klasickú hudbu a nakreslili k nej spoločné obrázky. V kvarte sa zaoberali témou stredovek, ku ktorej vytvorili plagáty, denník z tohto obdobia, kvízy, prezentáciu i komiks. Výsledné projekty sa im naozaj vydarili!

            za PK NEJ Iveta Birošová

          • Prešov číta rád – Storytelling pre žiakov 7.A

          • 29. septembra si žiaci 7.A triedy obohatili posledný deň v týždni o návštevu knižnice, a to veľmi nezvyčajným spôsobom. Stretli sa tam s na slovo vzatou odborníčkou na storytelling (rozprávanie príbehov) Martinou Jánošíkovou.  

            Po tom, čo si žiaci vytvorili vlastné pseudonymy (napríklad Divad, Mausel Bastianse, Kazuz – hádajte, ako vznikli? 😊), im hostka besedy predstavila „gamebookautorky Zuzany Mojžišovej s názvom „Havran v okne Galandia a iné príbehy“. Čo gamebook je, netušili sme ani my, ale zistili sme to a prezradíme Vám to – ide o knihu, ktorú keď číta 10 ľudí, bude z nej 10 rôznych príbehov. Po každej kapitole sa totiž môžete rozhodnúť, akým smerom sa má dej ďalej vyvíjať, ako sa má hlavná postava zachovať, či aké nové charaktery a predmety do príbehu majú vstúpiť.  

            Po prečítaní prvej state o hlavnej protagonistke Johane, sa žiaci na chvíľu stali režisérmi a opísali, ako by mala herečka stvárňujúca hlavnú postavu vyzerať, neskôr boli scénografmi avytvorili návrh Johaninej izby, no a nakoniec sa stali scenáristami a vytvorili záver príbehu v žánri sci-fi, detektívky, fantasy či dobrodružnej literatúry.  

            Bol to workshop plný kreativity, dobrých nápadov, uvedomenia si pestrosti literárnych žánrov, či  rôznych pohľadov na vec,  keďže každý by príbeh stvárnil iným spôsobom. Mali sme možnosť okúsiť nekonečnú pestrosť literatúry a vychutnať si jej prijemnú vôňu a chuť, ktoré ponúka 

            Z. Martausová 

             

          • "Deň mobility" na 2. stupni EZŠ

          • Vo štvrtok, 21.9.2023 Školský parlament organizoval na 2.stupni EZŠ "Deň mobility". Chceli sme takýmto spôsobom upozorniť našich spolužiakov na to, aké dôležité je šetriť energiou a zároveň aj byť aktívnym. Vyzvali sme spolužiakov, aby prišli do školy na kolobežke, bicykli, pešo, prípadne, aby v tento deň využili mestskú hromadnú dopravu. Chceli by sme sa týmto spôsobom poďakovať všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa do tejto výzvy zapojili a dúfame, že sa tieto spôsoby dopravy budú využívať častejšie.

            /Školský parlament EZŠ2

          • DIVADLO GAŠPARKO V EMŠ

          • KUBKO A MAŤKO V ORIENTE

            Kubko a Maťko si veselo bačujú na grúni. No keď im vílu Amálku unesú do Orientu, veru neváhajú ani minútu. Ovce postráži Dunčo a oni - poďho do sveta.

            Obľúbené divadlo zavítalo do našej MŠ. Deti celé predstavenie sledovali s veľkým záujmom. Na záver mohli vidieť bábky aj zákulisie z blízka.

          • European Day of Languages – Európsky deň jazykov 2023

          • 26. september patrí už tradične Európskemu dňu jazykov. Hlavným cieľom tohto dňa je povzbudiť ľudí k učeniu sa cudzích jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu 

            Aj žiaci našej školy si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami na hodinách cudzích jazykov. Skúšali rozoznať jazyk na základe počutej nahrávky, jazyky si potrápili jazykolamom z rôznych krajín a taktiež si overili vedomosti a poznatky o rozličných krajinách v Európe.  

            Vedeli ste, napríklad, aké je jedno z najdlhších slov v slovenčine? Je to najneobhospodárovatel'nejší. Alebo to, že posunková reč nie je rovnaká vo všetkých krajinách? Alebo, že slovo gejzír pochádza z Islandu a označuje islandský Veľký gejzír v Haukadalur? A, že názov mesta Kežmarok je odvodený z nemeckého slova Käsmarkt“, čo v preklade znamená syrový trh? Vraj na trhu v meste Kežmarok bol vždy obrovský výber syrov 😊 

            Nie nadarmo sa vraví, „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“. Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe ako nástroj porozumenia iných kultúr. Je to jeden zo základných pilierov na to, aby nepovstával „národ proti národu a kráľovstvo proti kráľovstvu“ a aby sme žili na svete v tolerancii a v mieri. 

            Z. Kováčová 

          • 🎸🎸Zberný dvor s Braňom Jobusom🎸🎸

          • V našej školskej knižnici máme zaujímavú knihu. Príbehy sa odohrávajú na zbernom dvore a hrdinami sú veci, ktoré niekto vyhodil. V utorok 3.10. sme mali možnosť stretnúť sa s autorom tejto knihy, Braňom Jobusom. Okrem toho, že píše príbehy pre deti, je to aj hudobník, ktorý má veľmi nezvyčajné nástroje. Zahral nám na upravenom rýli, či satelite. Počas vystúpenia deti tiež dostali informácie ako správne triediť odpad.

          • Absolvovanie kurzov a odbornej prípravy pedagógov vďaka programu Erasmus+

          • V máji 2023 bola našej škole pridelená akreditácia ERASMUS+, čo znamená možnosť zvyšovania odborných kompetencií pre učiteľov a jazykových kompetencií pre žiakov až do roku 2027.

            Počas letných prázdnin sa učitelia vzdelávali v rôznych kútoch sveta – rozširovali svoje vedomosti v oblasti digitalizácie, inklúzie a environmentálnych otázok. Kurzov sa zúčastnili učitelia gymnázia a základnej školy, ktorí využili túto možnosť zároveň aj ako možnosť sieťovania sa so zahraničnými kolegami.

            Ďakujeme programu Erasmus+ za takúto skvelú príležitosť. Prezradíme, že starší žiaci sa tento školský rok môžu tešiť na niečo podobné 😊

            Z. Martausová 

             

          • OŽAZ žiakov I. - IV.O

          • V stredu 4.októbra sa študenti I.O, II.O, III.O a IV.O spolu so svojimi vyučujúcimi zúčastnili dlho očakávaného OŽAZu na Rybníkoch vo Veľkom Šariši. Učili sme sa ako ošetriť zlomenú ruku, ako sa správať v búrke aj ako spolupracovať. Cieľ bol splnený - domov sme sa vrátili príjemne unavení.

          • BEZPEČNE NA CESTE

          • V štvrtý septembrový týždeň v našej EMŠ, sme sa aktívne venovali dopravnej výchove. V piatok 29.9.2023 naša cesta viedla na dopravné ihrisko, kde si naše deti vyskúšali prakticky všetko zvládnuť. Pohybovali sa po dopravnom ihrisku ako cyklisti, alebo ako chodci. Snažili sa dbať na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a to pod vedením skúsených inštruktoriek, ktoré dokázali počas celej dopravnej výchovy udržať ich pozornosť.

          • Ako žijú členovia organizovaného zločinu, keď nie sú „v práci“? – beseda so spisovateľom Dušanom Taragelom

          • Žiaci I. A a  kvinty  sa 29.9.2023 zúčastnili besedy so  súčasným slovenským prozaikom, publicistom a scenáristom Dušanom Taragelom. Je autorom románu Mafiánske balady a spolu s ním sme sa zamýšľali nad tým ako žijú zločinci. Majú rodinný život, záľuby, ženy a deti, snívajú aj o nejakom inom „lepšom“ živote, alebo len žijú zo dňa deň, čakajúc, kedy ich dostane polícia alebo smrť? Čo robia a ako sa správajú ľudia, ktorí niekoho práve zavraždili? Na príbehu siedmich ľudí sme mohli zistiť, že život zločincov nie je niečo, čo by sme chceli prežívať.
            Dozvedeli sme sa niečo o tom, ako na Slovensku vznikajú sitkomy, keďže náš hosť pre televíziu napísal množstvo scenárov pre sitkomy Mafstory, Profesionáli, Hoď svišťom a Hlavne, že sa máme radi.
            Ďakujeme Krajskej knižnici v Prešove, ktorá nám toto stretnutie sprostredkovala. 

            Mgr. Mária Chalupková

          • Beseda s Veronikou Homolovou Tóthovou

          • 27. 9. 2023 sa žiaci VIII.O a IV.A spolu so svojou vyučujúcou SJL PhDr. Ľ. Kónyovou zúčastnili besedy so spisovateľkou Veronikou Homolovou Tóthovou v rámci podujatia Prešov číta rád, ktoré organizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove. Besedu viedol vo Dvorane Starého kolégia popularizátor literatúry Dado Nagy, ktorý nás svojím príjemným hlasom okamžite vtrhol do diania. Dozvedeli sme sa o tom, čo spisovateľku inšpiruje k písaniu kníh a k natáčaniu dokumentov o preživších holokaust a ako ona vníma ich, mnohokrát, ťažké príbehy. Jej inšpiratívne slová nás prinútili premýšľať nad našou budúcnosťou a hlavne budúcnosťou našej krajiny. Je napokon veľmi dôležité rozprávať o minulosti prostredníctvom príbehov preživších holokaust alebo ľudí trpiacich pod vplyvom komunistického režimu a je len na nás, ako sa k tejto téme postavíme a či ju budeme ústne či slovne šíriť ďalším generáciám.
            „Bude sa nám tu žiť len tak dobre, nakoľko sa budeme navzájom rešpektovať a mať sa radi. Ak sa nemáme radi, nie sme ochotní urobiť nič nielen pre toho druhého, ale svojím spôsobom ani sami pre seba.“ To je odkaz, ktorý sme si odniesli z besedy.

            žiaci VIII. O

          • 🖥️Dni hier PKO🖥️

          • V utorok sme v PKO Čierny orol strávili dopoludnie plné workshopov, interaktívnych aktivít venovaných digitálnym a stolovým hrám. 

            Dozvedeli sme sa, ako tieto hry vznikajú, ako pracuje programátor, grafik, herný dizajnér. Zároveň sme zistili, aké riziká na nás v hrách môžu číhať a ako sa im úspešne vyvarovať:)

          • 📚Storytelling v knižnici Slniečko - Prešov číta rád📚

          • V stredu 27.9. sa 3.A a 4.A zúčastnili akcie Prešov číta rád, ktorá prebieha od 27. do 29.9. v knižnici Slniečko. Pripravili nám tam aktivitu storytelling, počas ktorej deti počúvali príbeh o hľadaní času. Po jeho vypočutí rozmýšľali nad tým, či majú dostatok času na aktivity, ktoré chcú robiť, či majú rodičia dostatok času na hry s deti a ak nie, čo si myslia, prečo. Bolo to zaujímavé a hodné zamyslenia.

          • Zber druhotných surovín

          • ​​Vážení rodičia, ďakujeme vám, že ste sa v školskom roku 2022/2023 zapojili do zberu druhotných surovín a prispeli tak k ochrane prírody.        
            V školskom roku 2023/2024 bude zber prebiehať nasledovne:​​​

            Ďakujeme za spoluprácu.                                                                                                  

            Koordinátorka: Mgr. Mária Imrichová

          • 🐑🐑Rozprávanie o vlne v Elime🐑🐑

          • Naši žiaci sa v rámci ŠKD zúčastnili prekrásnej akcie pri starkých v dikonickom dome Elim. Bola to poučná prednáška s názornými ukážkami, s možnosťou vyskúšať si nástroje na spracovanie vlny. Deti sa mohli dozvedieť všetko od narodenia ovečky, cez strihanie, pranie, česanie vlny, až po spracovanie vlny na nite. Ďakujeme deťom a ELIMU za príjemné popoludnie.