• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • V piatok 30. júna 2023 sme slávnostne ukončili školský rok 2022/2023 slávnostnými službami Božími s požehnaním žiakov a Večerou Pánovou v Chráme Svätej Trojice, ktoré pripravil a liturgoval duchovný správca školy ThDr. Matej Oráč, PhD. Prvé Služby Božie so začiatkom o 8,00 hod boli pre žiakov EKG a kázňou sa prítomným prihovoril tajomník BÚ VD Mgr. Marek Cingeľ. Po nich sa žiaci v doprovode svojich triednych profesorov presunuli do tried, kde si prevzali svoje koncoročné vysvedčenia. Druhé Služby Božie začali o 10,00 hod. pre žiakov EMŠ a EZŠ a božím slovom poslúžil senior VD Mgr. Martin Chalupka. Počas Služieb Božích sme sa rozlúčili so žiakmi 9.A triedy a žiakmi 4.A a 4.B triedy. Hudbou a spevom nás sprevádzala školská kapela, ktorú viedla PhDr. Júlia Poljaková. Žiakom sa prihovoril aj riaditeľ školy PhDr. Marián Damankoš, PhD., ktorý poprial všetkým žiakom a vyučujúcim pekné prázdniny. 

            foto: Matej Čurlík

          • STOP DISKRIMINÁCII

          • V poslednom týždni školského roka medzi nás zavítala Magdaléna Komárová, ktorá realizovala s našimi gymnazistami aktivity spojené s témou diskriminácie. Boli naviazané na rodinný príbeh rodiny Ondreja Maradíka (Madlenkin prastarý otec, otec Elenky Maradíkovej, ktorá v 40. rokoch 20. st. študovala v EKG) s prepojením na metódu Cesta hrdinu. S využitím zážitkovej formy a prvkov expresívnych prístupov sa mohli študenti zamýšľať i zdieľať so svojím emocionálnym prežívaním v rôznych životných situáciách. Na záver stretnutia si v skupinách vybrali človeka zo svojho okolia, ktorého dnes považujú za hrdinu a jeho príbeh prezentovali pred ostatnými. Tiež zdôvodnili, prečo ho v dnešných časoch považujú za hrdinu. Lektorke Madlenke Komárovej (vyštudovanej herečke, žijúcej na španielskom ostrove Lanzarote, ktorá sa venuje dramatoterapii) ďakujeme nie len za spestrenie posledných dní v škole, ale najmä za možnosť zamýšľať sa sami nad sebou, nad cestou, ktorú máme ešte v živote pred sebou, za učenie vzájomne sa zdieľať a navzájom sa lepšie spoznávať.

          • Školské výlety EZŠ 5. - 9. roč.

          • K záveru školského roka už neodmysliteľne patria aj školské triedne výlety. Aj naši žiaci a učitelia sa počas posledného júnového týždňa vybrali na viaceré zaujímavé miesta, užili si spoločný čas a nazbierali nové pekné zážitky.
            Piataci strávili krásny deň v košickej ZOO, kde ich okrem iného veľmi zaujali kapybara, tulene či medveď, ale vyšantili sa aj v Dinoparku. Triedy 6.A a 8.A si spoločne naplánovali výlet vlakom do Spišských Vlách – Zahury. Strávili tam čas v prírode, pri hrách, rozhovoroch, opekačke ale aj kalčete. Siedmaci sa tiež rozhodli pre výlet do prírody a vybrali sa do lokality náučného chodníka Tajch medzi obcami Lipníky a Pavlovce. V príjemnej klíme lesov si užili peknú prechádzku, opekanie, rozhovory, hry a súťaže či prieskum okolitej prírody. Deviataci si na svoj posledný spoločný výlet vybrali ranč Breziny v Pavlovciach. Ani u nich nechýbala turistika, opekanie, hry a varenie gulášu.
            Počas voľnejších dní posledného školského týždňa viaceré triedy vymenili svoje učebne za bowlingové dráhy, kde mali možnosť zahrať si bowling a doplniť energiu chutnou pizzou. Bolo nám spolu veľmi dobre!  
            Veríme, že aj prázdniny budú pre nás všetkých plné pohodových a radostných chvíľ a zážitkov.
            Prajeme všetkým krásne leto! :-)

          • Jarný projektový týždeň na 2. stupni EZŠ

          • Aj tento rok bol náš Jarný projektový týždeň (19. - 23.6. 2023) nabitý pestrými a zaujímavými aktivitami.
            Začali sme ho Minikonferenciou, kedy počas dvoch dní žiaci prezentovali svoje práce, na ktorých pracovali niekoľko mesiacov. Navzájom sa tak obohatili o množstvo informácií, mali možnosť rozvíjať svoje prezentačné zručnosti a trénovať si vystupovanie pred publikom. Všetci prezentujúci to úspešne zvládli! 😊
            Projektový týždeň pokračoval prírodovednými aktivitami, ktoré zahŕňali hodiny finančnej gramotnosti, fyzikálne a chemické pokusy. Prezentácie, pokusy a zaujímavé úlohy sme prestriedali športovými aktivitami. Štvrtok bol venovaný prvej pomoci, ktorej správne podanie v rôznych situáciách nám predviedli členovia Slovenského Červeného kríža. Konkrétne spôsoby podania prvej pomoci si žiaci mohli pod ich vedením aj vyskúšať a nacvičiť si tak správny postup pre prípad, že by ho niekedy potrebovali využiť v reálnej situácii.
            Dôležitou súčasťou projektového týždňa boli exkurzie. Deviataci, ôsmaci a niektorí ich spolužiaci z gymnázia sa vybrali za hranice Slovenska a v susednom Poľsku objavovali historické, kultúrne a hodnotové odkazy Osvienčimu (koncentračný tábor), Krakova a Soľnej bane vo Wieliczke. Siedmaci nahliadli do dejín jedného z najkrajších miest Slovenska, keď počas prehliadky historického centra Bardejova spoznali jeho námestie, významné budovy a hradby. V lokalite zapísanej do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO navštívili aj Židovské suburbium, kde sa veľa dozvedeli o živote i osude bardejovských Židov. Piataci a šiestaci o histórii nielen počúvali, ale mohli ju aspoň trochu prakticky zažiť aj na vlastnej koži počas návštevy Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou. Mali možnosť vyrobiť si náramky priateľstva na miniatúrnych krosnách, šperky z drôtu či hlinený hrnček, zahrať sa na rytierov, pričom sa mohli obliecť do brnenia a vyskúšať si lukostreľbu.
            Veríme, že pre všetkých boli aktivity projektového týždňa a exkurzie nielen poučné, ale aj zábavné. 

          • Kurz Cheerleadingu

          • Pohyb v rytme je veľkým benefitom pre rozvoj mozgu. Tento štýl pohybu sme aj my ako škola v triedach 2.- 4. ročníka ZŠ na telesnej výchove praktizovali a rozvíjali tak samých seba, našu vôľu, kolektív a vzájomnú dôveru. Absolvovali sme kurz Cheerleadingu (šport, ktorý je už v súčasnosti olympijskou disciplínou). Hodiny boli realizované vďaka spolupráci @Školského športu, @Slovenskej cheerleading únie, @športového klubu Sečovské Sov(ičk)y a @ABC Cheerlea...

          • Nové ISIC preukazy

          • Žiaci, ktorí si objednali ISIC preukaz (aj budúci prváci), si ho môžu vyzdvihnúť na sekretariáte školy. Preukaz je potrebné aktivovať u dopravcov, ktorých služby budete využívať. Pred vyzdvihnutím si zavolajte na sekretariát školy : 051/7721401.

          • Škola v prírode 3. a 4. ročník

          • Do školy v prírode sme v pondelok odfrčali,
            v piatok sme sa vďaka Bohu šťastne vrátili. 
            Vodičáky už vo vrecku máme, 
            pravidlá cestnej premávky pre túto chvíľu ovládame. 
            Škola v prírode s animačným programom AUTOŠKOLA dopadla úspešne. Všetko išlo ako po masle. Neprekážalo nám ani občasné daždivé počasie. Hrali si sme sa, zabávali, športovali, učili sa aj turistikovali. Trochu sme aj súťažili a poriadku sa učili. Plný zážitkov a dojmov spomínať budeme.

          • Exkurzia žiakov EKG v botanickej záhrade

          • Žiaci V.O a I.A sa 21. júna zúčastnili exkurzie v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach. Odborný výklad o významných rastlinách na štyroch svetadieloch, v skleníkoch zabezpečili oborní zamestnanci Botanickej záhrady. Žiaci si taktiež okrem botanických vedomosti mohli doplniť aj informácie o tropických motýľoch, ktoré sú každoročne spestrením priestorov záhrady.

            Miro Čurlík a Zuzana Kmeciková

          • ROZLÚČKA S PREDŠKOLÁKMI

          • Koniec školského roka priniesol zas lúčenie sa s našimi preškolákmi. Rozlúčka sa začala básňou, piesňou a rodičovským tancom. Nechýbal ani prípitok, čítanie čiernej kroniky, podpis pod svoju fotku do kroniky a krájanie torty, ktorá všetkým deťom veľmi chutila. Hneď nasledujúci deň deti svoje tablo odniesli do kníhkupectva Patmos. Na ceste s tablom zazneli pesničky, ktoré svojim obsahom, ale aj spev detí zaujalo mnoho okoloidúcich. Do klobúka im hodili nejaké to euro za ktoré si mohli kúpiť zmrzlinu.

          • Škola v prírode 1.a 2. ročník

          • Prváci a druháci sa v týždni od 19.6. - 23.6.2023 zúčastnili Školy v prírode vo Veľkom Slavkove. Na týždeň sa stali členmi Evanjelickej republiky pod dozorom štyroch ministeriek. Všetci domov odchádzali plní nových priateľstiev a nezabudnuteľných zážitkov, ktoré priniesol spoločne strávený čas.

          • 🌳🌍EKOaktivity 🌳🌍

          • Prešovský Ekopark Holá Hora ponúka nielen príjemné prostredie, ale aj mnoho príležitostí, ako si spríjemniť vyučovanie v prírode. Naši žiaci na prvom stupni, ktorí nešli na pobyt do školy v prírode, tak mali možnosť vyskúšať si rôzne edukačné a  športové aktivity prepojené s prvkami lesnej pedagogiky.

          • LOGICKÁ OLYMPIÁDA V EMŠ

          • Do Logickej olympiády pre najmenších sme sa zapojili prvý krát. Obsahom zápolenia bolo preverenie jednoduchých logických funkcií, tvorenie pojmov, dobrej pamäti , počítania a precvičovania jemnej motoriky detí predškolského veku. Od 1.marca do 1.júna sme mali dostatok času na riešenie jednotlivých úloh a individuálny prístup  učiteľky pri tejto práci.  Každé dieťa malo pracovný list , ktorý samostatne a po prečítaní jednotlivej úlohy p. učiteľkou vypracovávalo a zdôvodnilo svoju odpoveď. Pre deti to bolo niečo nové, zaujímavé a hlavne všetko zo zručností potrebných na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky.

             

          • Matematická súťaž MAMUT

          • MAMUT je matematická súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. – 6. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (prímy). Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh ľahkých, stredne ťažkých a ťažkých, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Pomedzi matematické úlohy boli aj športové aktivity, za ktoré súťažiaci mohli získať úlohu navyše. Žiaci mali možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou. V piatok 3. júna 2023 našu školu v Košiciach reprezentovali 2 družstvá: 1. družstvo tvorilo 5 žiakov z prímy: Ema Macejová, Kamila Futášová, Michaela Gregorová, Sofia Abigail Platková a Lilien Šimková, ktorých tím sa volal ORBITS a 2. družstvo tvorilo 5 žiakov z 5. a 6. ročníka EZŠ: Liana Spišáková, Daniel Drotár, Samuel Ferenc, Lenka Šimočková a Matej Kovalčík, ktorých tím sa volal Počtári. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 51 tímov a družstvo Počtári obsadilo krásne 15. miesto. Ďakujeme všetkým za skvelú reprezentáciu.

          • NOC V ŠKOLE v EMŠ

          • DIVADLO VIOLA - Bájky o levovi, LEOPARK, ZMRZLINA, VEČERNÉ KINO a ešte oveľa viac sme zažili v tento krásny čas, ktorý trval od rána - do rána.

          • 👧🧒👦Deň detí👧🧒👦

          • Deň detí sme si s deťmi v rámci ŠKD spríjemnili a oslávili návštevou programu, ktorý pripravilo mesto Prešov v Záhrade umenia. Deti mali možnosť vidieť vystúpenie folklórneho súboru Rozmarija a vystúpenie hip -hop Dee flow. Počas vystúpení deťom spríjemnili čas aj rozprávkové bytosti s ktorými sa neváhali odfotiť. Oslavu dňa detí sme zakončili posedením a vychutnaním si výbornej zmrzliny

          • Deň Ukrajiny v ESŠ (Deti deťom)!

          • Úprimne ďakujeme všetkým štedrým darcom, ktorí  prispeli do zbierky pre  ukrajinské deti z vojnovej zóny a z chudobnejších rodín západnej Ukrajiny. Darcov sme odmenili pravým ukrajinským borščom, ktorý navarila Dariia Dovbnia (asistentka pre ukrajinských žiakov na našej škole) a koláčikmi upečenými zamestnancami ESŠ :)

          • Študenti EKG vo Weimare

          • Pozdravujeme z Weimaru z projektu Schulbrücke v Nemecku. Ďakujem žiakom EKG - Rasťovi Birčákovi, Baške Frankovskej, Dorotke Škarupovej, Teovi Birošovi, Eme Čurlíkovej a Sáre Ferencovej za ich skvelú prácu na medzinárodnom projekte.

            Mgr. I. Birošová

          • Prednáška a beseda o Franzovi Kafkovi

          • V utorok 6. júna 2023 mali žiaci sexty a septimy jedinečnú možnosť učiť sa a získať nové poznatky o literatúre a F. Kafkovi netradičným spôsobom. V Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava na nch čakal odborník naslovovzatý. Veď kto by vedel o Franzovi Kafkovi a jeho poviedkach povedať viac, než najznámejší slovenský „kafkológ“ Milan Richter. Prekladateľ, spisovateľ, rozprávač, od ktorého sa nám nechcelo odísť. Vďaka za super besedu a samozrejme aj za preloženie Kafkových aforizmov :)
            „Jestvujú dva hlavné ľudské hriechy, z ktorých sú odvodené všetky ostatné: netrpezlivosť a ľahostajnosť. Pre netrpezlivosť boli ľudia vyhnaní z raja, pre ľahostajnosť sa doň nevracajú naspäť. A možno jestvuje len jeden hlavný hriech: netrpezlivosť. Pre netrpezlivosť boli ľudia z raja vyhnaní, pre netrpezlivosť sa doň nevracajú naspäť.“  (F. K.)

                                                                                                                             PhDr. Ľ. Kónyová