• Celoslovenské kolo súťaže DUCHOVNÁ PIESEŇ

          • Na spoločných Službách Božích sme počuli: Cantate Dominum! "Vo svojich srdciach spievajte Pánovi a oslavujte Ho!" (Efezským 5,19)
            Sme radi, že medzi nami sú aj takí, ktorí k svojmu srdcu pridali aj hlas a zapojili sa do súťaže Duchovná pieseň. Eva Demčáková (I.O), Sofia Platková (I.O), Lea Kočišková (II.O), Radka Damakošová (III.O), Aneta Brehuvová (II.A), Zuzana Chalupková (II.A), Nina Mihočová (VI.O) úspešne absolvovali školské kolo.

            Zuzka Chalupková a Radka Damankošová postúpili na celoslovenské kolo do Martina, kde vo svojich kategóriách získali strieborné pásmo.
            Srdečne blahoželáme!
            Julovi Kolesárovi (III.A) ďakujeme za klavírny doprovod a pani profesorke Grestyovej za prípravu súťaže i súťažiacich.

            A nech vaše hlasy naďalej oslavujú nášho Boha!

          • Certifikát z nemeckého jazyka

          • Žiaci sekundy majú za sebou svoje prvé testovanie jazykovej úrovne v nemeckom jazyku. Absolvovali test vo všetkých zručnostiach – čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením, písanie a hovorenie. V jednotlivých častiach ukázali, čo sa za dva roky učenia nemčiny naučili. Všetci testovanie veľmi dobre zvládli a odmenou im je certifikát na úrovni A1.

            Mgr. G. Kundríková

          • Zber papiera

          • Vážení rodičia,
            v dňoch 16.5 – 18.5. 2023 bude prebiehať zber papiera. Papier a kartón zviažte a uložte do kontajnera oddelene. Zber nahláste triednej učiteľke Vášho dieťaťa. Kontajner na zber papiera bude umiestnený pri kontajneroch na separovaný zber.  Prosím Vás, aby ste nevstupovali autom do areálu školy, škola nemá kapacity na parkovanie.        

                                                                                                                                        Ďakujeme za spoluprácu.

          • Krajské a celoštátne kolo biologickej olympiády

          • Žiaci Evanjelického kolegiálneho gymnázia sa aj v tomto školskom roku sa zapojili do 47. ročníka Biologickej olympiády v kategórii A (3.a 4. ročník, septima, oktáva) a B (1. a 2.ročník, kvinta, sexta).  Po školskom kole, ktoré sa konalo 10. februára 2023 postúpili do krajského kola v kategórii AJúlia Štofanová (IV.A)Júlia Ondriová (VII.O), v kategórii B: Elena Hanzová (V.O) a Barbara Frankovská (VI.O). Krajské kolo sa konalo 22. marca 2023 na Gymnáziu L. Stöckela v Bardejove. Po dvoch rokoch sa okrem teoretického testu žiačky dostali aj do laboratórií a realizovali v rámci olympiády aj praktické úlohy, ktoré preverili ich praktické zručnosti. Všetky žiačky boli úspešnými riešiteľkami Elena Hanzová V.O postúpila do celoštátneho kola v kategórii B-TP (teoreticko - praktická časť) z 5.miesta, keďže dvaja žiaci pred ňou, ktorí získali v súčte viac bodov, však neboli úspešnými riešiteľmi z teoretického testu. Pre Elenu Hanzovú to bol vynikajúci výsledok.
            Celoštátne kolo sa uskutočnilo od 21. apríla do 23. apríla 2023 na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Sobota 22. 4. 2023 bola dňom, kedy žiaci riešili dve praktické úlohy - na riešenie každej mali 90 minút a absolvovali aj teoretický test. Po diskusii k praktickým úlohám a večeri v rámci večerného programu žiaci absolvovali aj exkurziu do Geoparku Malé Karpaty so sledovaním netopierov. V nedeľu čakalo žiakov vyhlásenie výsledkov. V kategórii B-TP obsadila Elena Hanzová 14. miesto z 23 žiakov z celého Slovenska. Je to vynikajúci výsledok s prísľubom do budúcna a ďalších rokov štúdia biológie, keďže bola aj úspešnou riešiteľkou. Srdečne blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tohtoročného ročníka biologickej olympiády.

            Mgr. M. Čurlík, vyučujúci biológie

          • Celoslovenské kolo Biblickej olympiády ECAV

          • V piatok 28. apríla sa na pôde našej školy uskutočnilo celoslovenské kolo Biblickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci z cirkevných, štátnych i súkromných škôl z celého Slovenska, ktorí sa doň prebojovali postupom cez školské a seniorálne kolá. Olympiáda prebiehala v 4 kategóriách a žiaci museli preukázať svoje vedomosti o ženách v Starej zmluve a o živote a diele Pána Ježiša podľa textov Novej zmluvy. 
            Aj naša škola mala svojich reprezentantov vo viacerých kategóriách a tešíme sa, že dve žiačky Evanjelickej základnej školy dosiahli aj veľmi pekné umiestnenie. 
            V kategórii C1 sa obsadením 1. miesta víťazkou stala naša žiačka 4.A Alexandra Bašistová.
            V kategórii C2 získala 3. miesto Barbora Čechová z 5.ADievčatám srdečne blahoželáme!
            Ďakujeme všetkým žiakom za účasť a prajeme veľa ďalších úspechov! :)

          • 🎉🎉Návšteva pána riaditeľa🎉🎉

          • Dnes mali prváci veľký deň. Navštívil ich pán riaditeľ. Venoval im celú hodinu, aby sa ho mohli pýtať všetko, čo ich zaujíma -  tým myslíme doslovne VŠETKO... 😊 Ďakujeme pán riaditeľ 

          • Súťažili sme v IQolympiáde

          • V dňoch 13. až 21. apríla 2023 prebiehali školské kola súťaže IQ olympiáda, ktorá rozvíja predovšetkým schopnosť samostatného logického uvažovania. Je určená pre všetkých žiakov 5. - 9. ročníka ZŠ, resp. prímy až kvarty osemročných gymnázií a prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále).  Súťaž nemeria IQ, nepreveruje "naučené" vedomosti, ale je zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí.  
            V kategórii B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) sa do súťaže zapojilo 12622 riešiteľov, z toho v Prešovskom kraji 1273 žiakov. Z našej školy sa zapojilo 35 žiakov sekundy až kvarty.
            Výsledky najúspešnejších žiakov:

            1. Jakub Adam, III.O – 97,78%
            2. Michal Drotár, IV.O – 97,28%
            3. Ela Majerníková, IV.O – 94,63%
            4. Josue Stancel, III.O – 93,49%
            5. Radka Damankošová, III.OJán Molitoris, IV.O, Šimon Hrubčo, IV.O – 90,09%
            6. Michal Biroš, III.O – 89,46%
            7. Adam Alexovič, III.O – 87,38%

            Jakub Adam (III.O, kvantil 97,78%)) a Michal Drotár (IV.O, kvantil 97, 28¨%) postupujú do regionálneho kola, ktoré sa bude konať 18. mája v Košiciach (80 najúspešnejších žiakov Prešovského a Košického kraja).  
            Súťaž
            prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

            RNDr. I. Germanová

          • 1. ročník súťaže SuMaBOJ v EKG

          • V rámci blokovej výučby v dňoch 25. až 27. apríla 2023 prebehol 1. ročník školskej matematicko-logickej súťaže mladších žiakov EKG s názvom SuMaBOJ. Súťaže sa zúčastnilo 57 žiakov prímy až sekundy. Žiaci súťažil v 3-členných tímoch a ich úlohou bolo vypočítať čo najviac príkladov za určený čas. Každý tím dostal na začiatku súťaže sadu 5 príkladov. Riešenie príkladov si nechali skontrolovať a za každý správne vypočítaný príklad dostal tím ďalší príklad. Záležalo teda na správnosti, ale aj rýchlosti počítania.
            Víťazi jednotlivých tried:  

            I.O -  E. Demčáková, E. Macejová, M.Gregorová

            II.O -  L. Kočišková, V. Janková

            III.O - R.Damankošová, A. Jaššová, L. Benková

            IV.O - M. Drotár, F,. Turák, M. Sýkorová

            Víťazom srdečne blahoželáme a žiakom ďakujeme za prejavené nadšenie a chuť súťažiť!

            RNDr. I. Germanová

          • 🙂 Antistresový týždeň na EZŠ 🙃

          • Od 12. do 14. apríla sme mali na 2. stupni EZŠ Antistresový týždeň. Na každý deň bola vyhlásená konkrétna téma a žiaci, ktorí sa obliekli v duchu tejto témy, boli oslobodení od neohláseného ústneho a písomného skúšania. Prvá téma sa nazývala „Môj hrdina“. Niektorí žiaci sa obliekli ako ich obľúbená filmová či rozprávková postava, iní sa zas prezliekli za svojho milovaného člena rodiny. Ďalšia téma niesla názov „Mismatch day“, čiže „Nezladený deň“. V piatok sme ukončili Antistresový týždeň pohodlne, bez stresu a hlavne - v teplákoch 😉 

            /Školský parlament EZŠ 2/ 

          • DOMINO víkendovka žiakov EKG sa blíži

          • Milý kamarát!
            Pozývame Ťa na domino víkendovku, ktorá sa uskutoční 5. až 7. 5. 2023 vo Veľkom Slávkove. Ako vždy bude plná zábavy, radosti, hlbokých rozhovorov a všetkého čo k tomu patrí;). Prihlášku odovzdaj najneskôr do 3.mája. Neváhaj a príď. Nevieme sa Ťa dočkať!

            Tvoj Domino Tím

          • JARNÝ PROJEKTOVÝ TÝŽDEŇ v EKG

          • Žiaci I.O, II.O, III.O a IV.O počas JaPT nasadli do autobusov a absolvovali zaujímavé exkurzie. Navštívili Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Starú Ľubovňu. Prezreli si množstvo múzeí, prijali množstvo informácií, videli množstvo zaujímavosti a hlavne - odniesli si množstvo zážitkov :)

          • Úspech žiakov EKG na krajskom kole Olympiády kritického myslenia!

          • Dňa 28. marca 2023 sa uskutočnilo online testovou formou krajské kolo Olympiády kritického myslenia. V 1. kategórií obsadila A. Jaššová (VI.O) 9. – 14. miesto (súťažilo 272 žiakov) a v 2. kategórií obsadil žiak A. Hrabovský (IV.A) 16. – 17. miesto (súťažilo 230 žiakov). Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Zuzana Kmeciková

          • 📖✝ Biblická olympiáda 1. stupeň📖✝

          • Aj tento školský rok sa žiaci našej školy zapojili do súťaže Biblická olympiáda. Cieľom súťaže je podnietiť žiakov k štúdiu Biblie a na základe poznania biblických príbehov pochopiť odkazy Božieho slova pre každodenný život. Predmetom súťaže sú vybrané knihy a pasáže z Biblie. Žiaci súťažili v 2 kategóriách. V prvej katregórii 3. – 4. ročník sa školskom kole sa na 1. mieste umiestnila Alexandra Bašistová zo 4.A, 2. miesto získal Jakub Kušnír zo 4.B a 3. miesto Laura Valachová z 3.B. Ďalšími úspešnými riešiteľmi sú Filip Harčár z 3.A, Lea Vassová zo 4.B a Soňa Majerová z 3.B Do celoslovenského kola súťaže postúpila Alexandra Bašistová. Veríme, že sa jej aj v ňom bude dariť.

          • 🌟🐑Noc v škole pre tretiakov🌟🐑

          • V piatok 14.4. prežili tretiaci zaujímavý večer a noc v škole. Všetky aktivity súviseli s príbehom o stratenej ovečke. Táto téma sa prelínala aktivitami v telocvični, v klubovni a aj pri nočnom hľadaní stratenej ovečky. Pripomenuli sme si biblický príbeh, ktorý nás povzbudil, že každý z nás je v Božích očiach dôležitý

          • Divadelné predstavenie „Sestričky kozičky“

          • Deti zo základnej školy pod vedením učiteľky Mgr. Janky Vassovej si pripravili divadelné predstavenie pod názvom  -  Sestričky kozičky. S radosťou sme pozvanie prijali a zároveň ďakujeme deťom aj pani učiteľke za ochotu potešiť našich škôlkarov.

            Takto napísali o príprave a priebehu divadelného predstavenia žiaci EZŠ:

             

            My žiaci 2.-4. ročníka EZŠ sme na divadelnom krúžku usilovne 7 mesiacov pracovali na príprave

            divadelného predstavenia pre kamarátov z materskej školy. Trochu sme sa obávali ako nám to vyjde,

            ale 17.4.2023 sme pochopili, že sme sa nemali čoho báť. Divadielko malo úspech! Bolo zamerané na

            ľudovú rozprávku o vlkovi a kozliatkach a podstate, že dobro zvíťazí nad zlom rovnako ako je to

            v Božom pláne. Ďakujeme škôlkarom a ich pani učiteľkám za prijatie nášho pozvania, rozžiarené očká

            a dlhý potlesk, ktorý bol našou odmenou.

            Milan Majerník (2.A, vlk), Jasmina Fecenková (3.A, kozička Evička), Soňa Majerová (3.B, mama),

            Alexandra Bašistová (4.A, šepkárka), Mária Majerníková (4.A, zvukárka), Krišpín Majirský (4.A, kováč),

            Mia Uhriňáková (4.A, kozička Erika), Lea Vassová (4.B, kozička Mariena), Jana Vassová (vedúca krúžku

            Divadielňa)

          • Oznam k zberom

          • V mesiaci apríl končí zber hliníkových fólií a SABI súťaž s MilkAgrom. Prosím, aby ste dodržali nasledovné termíny:
            Hliníkové fólie (hliníkové plechovky, alobal, viečka z iných ako SABI výrobkov) – donáška do školy - 19. - 20.4. (nie je potrebné vážiť a počítať)
            SABI viečka a tetrapaky – donáška do školy 19. - 20.4. 2023 (spočítať a množstvo oznámiť triednej učiteľke)
            Prosím vás, aby ste aj po odovzdaní surovín, pokračovali v zbere, ktorý pomáha šetriť životné prostredie.      

            Mgr. Mária Imrichová

          • 🎹🎻Výchovný koncert🎹🎻

          • V utorok, 4. 4. 2023 sme pre našich žiakov 1. a 2. ročníka pripravili hudobný koncert „Husle či klavír?“ V autorskom projekte vysokoškolského pedagóga a hudobného skladateľa prof. Juraja Hatríka o dvoch hudobných nástrojoch v podaní vynikajúcich muzikantov, žiaci spoznávali vlastnosti jednotlivých hudobných nástrojov. Účinkovali: Mgr. art. Zuzana Oráčová - husle, Mgr. Andrej Belej - klavír. Žiaci sa hravo sa naučili aj čo - to z hudobnej terminológie.

          • Dokonalá láska... (J 13, 1) - Veľkonočný príhovor duchovného správcu ESŠ v Prešove

          • Milí priatelia, žiaci a rodičia Evanjelickej spojenej školy v Prešove!

            Do konca marca sa na Slovensku podávajú daňové priznania fyzických osôb. Ak ste ako fyzická osoba v roku 2022 presiahli sumu príjmov 2 289,63 eur, museli ste podať daňové priznanie do 31. marca 2023. Daňové úrady predlžujú v marci svoje úradné hodiny, účtovníci majú plné ruky práce, daňovníci (my) vieme, že nesmieme zabudnúť na tento termín... Veríme, že sme si daňové povinnosti splnili a nebudeme mať nedoplatok na dani. Podobne je to aj s ročným vyúčtovaním nákladov na elektrinu, plyn a vodu, ktoré sú spojené s bývaním v byte či dome.

            Máme za sebou obdobie pôstu. Po troch rokoch sa sa tešíme, že nie sme obmedzení žiadnymi pandemickými opatreniami. Som veľmi vďačný za to, že v marci sa naša škola stala miestom, kde sa zhromažďovali krabice požehnania, ktoré už teraz slúžia ukrajinským rodinám (https://www.ecav.sk/pomoc-ukrajine/krabice-pozehnania-2-priniesli-posolstvo-bozej-lasky ). Z našej školy ich odišlo takmer 80. Mnohí ste otvorili svoje srdcia a svoje peňaženky, ale aj vynaložili námahu, aby ste krabice naplnili potrebným obsahom.

            Žiadny daňovník nie je spokojný, keď má nedoplatok na dani. Znamená to, že musí siahnuť po finančnej rezerve, ktorú mohol využiť inak. Možno na letnú dovolenku alebo iné príjemné veci. V našom živote je tiež veľa nedoplatkov. Apoštol Pavel v liste Rímskym 3. kapitole 23. verši vyznáva: „Všetci totiž zhrešili a nemajú slávy Božej.“ Je veľa vecí, ktoré v živote pokazíme, mnohým ľuďom ublížime. Niekedy si namýšľame, že dokážeme problém hriechu vyriešiť napríklad nejakou šľachetnou prácou (jej význam samozrejme nikto nespochybňuje). Je to však iba falošná ilúzia. Pred Bohom máme nedoplatok. Nikdy nedokážeme z ľudskej sily „vygenerovať preplatok“, akokoľvek usilovní by sme boli či chceli byť. Napriek našej frustrácii, napriek našim „duchovným nedoplatkom“, prichádza však sám Ježiš a ukazuje riešenie. Evanjelista Ján ho predstavuje aj týmito slovami: „Bolo pred veľkonočnými slávnosťami. Ježiš vedel, že prišla Jeho hodina odísť z tohto sveta k Otcovi, a keďže miloval svojich, ktorí boli na svete, dokonale im preukázal lásku.“ (13, 1). Ježiš dokonale preukazuje lásku. Ježiš rieši náš dlh, náš nedoplatok. Berie ho na seba. Vydáva sa na cestu, ktorá vyzerá ako „porážka Veľkého piatku“. Nakoniec sa však mení na víťazstvo veľkonočného rána. Som veľmi vďačný, že po štyroch rokoch budeme môcť, ako spoločenstvo školy, pristúpiť k Večeri Pánovej. Budeme spolu prežívať spoločenstvo pri stole, ktorý ďaleko presahuje spoločenstvo stola  v našich rodinách (akokoľvek môže byť krásne a radostné).

            Mať splnené daňové povinnosti je povinnosťou každého občana, lebo môžu prísť sankcie a tresty. Mať vyriešené „duchovné nedoplatky“ je tiež životne dôležité. Nezabudni, že je tu Niekto, kto ti dokonale preukázal lásku... Niekto, kto za teba zaplatil dlhy. Niekto, kto ti týmto krokom otvára novú budúcnosť, ktorá presahuje tvoj terajší život. Skús nad tým porozmýšľať. Môže to zmeniť tvoj život... Amen.

                                                           ThDr. Matej Oráč, PhD., duchovný správca ESŠ v Prešove