• 🎼🎵🎶Duchovná pieseň 1. stupeň EZŠ🎼🎵🎶

          • Hudba nás sprevádza po celý život, je súčasťou všetkého, čo robíme a je pre nás úplne prirodzená. Aj naša škola sa snaží podporiť spevácke talenty.
            28. marca sa u nás konalo školské kolo súťaže v speve duchovných piesní - DUCHOVNÁ PIESEŇ 2023. 

            Sme veľmi radi, že máme na našej škole toľko speváckych talentov. Opäť bolo veľmi ťažké vybrať z každej kategórie len jedného, ktorý pôjde reprezentovať našu školu na celoslovenské kolo do Martina. Za prvý stupeň do Martina pocestuje Barborka Kušnírová z 2.A a Mária Majerníková zo 4.B.
            Všetkým blahoželáme a postupujúcim držíme palce.
            1. kategória
            1. miesto - Kušnírová Barbora (2. A) - postupuje na celoslovenské kolo do Martina
            2. miesto - Majerník Milan (2.A 
            3. miesto - Martičeková Klára (2.B)

            2. kategória:
            1. miesto - Majerníková Mária (4.A) - postupuje na celoslovenské kolo do Martina
            2. miesto - Fečová Ester (3.A)
            3. miesto - Hanková Elizabeth (4.B)

          • Modelový Európsky parlament

          • V piatok 31. marca 2023 sa v Bratislava oficiálne začal v poradí 6. ročník MEP 2023, ktorého sa zúčastnili aj štyria naši žiaci z III. A. Po dlhočižnej ceste do Bratislavy sa Viktória Kubincová, Július Tobiáš Kolesár, Dorota Juricová a Liana Kmecová tri dni pasovali s postavením v Modelovom Európskom parlamente, diskutujúc o aktuálnych problémoch, ktorým Európska únia čelí. Zaoberali sa v spolupráci s delegátmi z celého Slovenska a Česka témami ako vymieranie jazykov menšín, práva žien, nedostatok kvalitných zdravotníckych materiálov a personálu. Po určení hlavných problémov v týchto zónach sa pomaly dopracovali k riešeniam, ktoré predniesli na záverečnom spoločnom zhromaždení (general assembly) spolu s ostatnými delegáciami. Rokovacím jazykom bola angličtina. Popri tvrdej práci však boli i navštívení štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Andrejom Stančíkom a mnohými inými osobnosťami, ktoré sa prišli prihovoriť budúcim lídrom EÚ.
            „Bol to pre nás všetkých silný zážitok, na každom kroku sme stretli samé silné a inteligentné osobnosti. Vypili sme litre kávy a po nociach sme pracovali na argumentoch, riešeniach a problémových úlohách. No okrem toho sme navštívili nové miesta v Bratislave, vrátane Právnickej fakulte Univerzity Komenského, kde sme sa každé ráno od ôsmej do večera do siedmej zišli, aby sme debatovali, niekedy sa hádali, boli konzervatívni i liberálni. Toto podujatie mi pripomenulo, aby som vždy bojovala za to, čo je pre mňa dôležité a správne, nehľadiac na to, že som mladá a niekto by mohol povedať, že sa do politiky ešte nemôžem rozumieť. Toto sú skúsenosti, ktoré nás pripravia na rast správnym smerom s rozumom a spravodlivosťou, nech už pôjdeme do poľa politiky alebo nie. Na záver by sme sa radi poďakovali tohtoročným organizátorom MEP 2023, ale najmä našej škole, ktorá nám túto príležitosť ponúkla a Rade rodičov, ktorá akciu finančne podporila.”

            Dorota Juricová (III. A)

          • Výlet na Švábľovku

          • V sobotu 18.3. si náš turistický krúžok urobil výlet do oscarového mesta na východe. Sabinov je krásne mestečko, ale my sme sa vybrali ďalej. Nad mestom Sabinov sa vypína Šanec. Je to pomenovanie pre časť zalesneného kopca hneď pri rieke Torysa. Naším cieľom bola ale Rozhľadňa na Šanci, ktorá sa nachádza na úpätí kopca a dostanete sa tam trasami, ktoré sú známe ako „Švábľovské chodníčky.“ Cesta na rozhľadňu, nazývanú aj Švábľovka podľa prímestského lesoparku bola nenáročná, od vlakovej stanice po modrej trvala 30 minút. Bola to jednoducho pohoda a zablúdiť nemôžete. Rozhľadňa je v nadmorskej výške 465 m n. m., je vysoká 11 m. A výhľad je nádherný na celú panorámu regiónu Šariš od Šarišského hradného vrchu, Hradovú, Zobranu, Malkovskú hôrku, cez Makovicu, Bodoň, Lysú, Čiernu Horu až po Šimonku. Blízko rozhľadne je veľmi pekné miesto na opekanie aj s prístreškom. Urobili sme oheň, vystrúhali ražne, vytiahli zásoby a opekali sme. Dve hodiny nám ubehli rýchlo, veľa sme sa spolu nasmiali. Cesta dolu bola rýchla, stihli sme si pozrieť Sabinov a jeho zaujímavé historické miesta. Zvládli sme zjesť zmrzlinu, koláč a vypiť kofolu v miestnej cukrárni. Rozhojdali sme všetky hojdačky na miestnom ihrisku a nakoniec sa nám podarilo stihnúť aj vlak. Počasie bolo nádherné, slnečné, len trochu rozfúkané. Ale stihli sme všetko, čo sme stihnúť chceli, zážitkov máme habadej!!!!

            M. Čurlíková a mladí turisti z EZŠ

          • 📖📚💛Pasovačka prvákov📖📚💛

          • Žiaci 1.A dnes zažili "Pasovačku za čitateľov" v knižnici Slniečko. Dozvedeli sa pravidlá, ktoré majú ako čitatelia dodržiavať a pani knihovníčka ich previedla knižnicou aj so zaujímavým výkladom. Všetci čitatelia odchádzali z knižnice nadšení s vypožičanou knihou v ruke. 

          • Deň učiteľov v EZŠ

          • V utorok 28.3.2023, keď si mnohé školy na Slovensku pripomenuli výročie narodenia Jána A. Komenského, si niektorí žiaci našej základnej školy vymenili s učiteľmi svoje úlohy a mohli sa tak na jednu, prípadne viac vyučovacích hodín sami stať učiteľmi. Vyskúšali si pripraviť, konzultovať a realizovať pútavé aktivity či hry, vysvetliť nové učivo, ale aj zistiť pomocou kvízov alebo vlastných pracovných listov, či niečo svojich žiakov aj naučili. Naši dočasní učitelia k svojej novej úlohe pristupovali zodpovedne, tvorivo a s nadšením. Keď už však nastal ich deň D, prejavili aj veľkú dávku pokory.

            Chceme sa poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa rozhodli v tento deň vyučovať a aktívne sa tak zapojiť do tejto akcie, čím spestrili vyučovanie nielen svojim mladším či dokonca starším spolužiakom, ale aj vyučujúcim. Vďaka patrí aj vám, milí naši učitelia, za ústretovosť pri samotnej realizácii. A ako to hodnotia samotní žiaci či učitelia?

            Učilo sa nám veľmi dobre a stihli sme všetko. Žiaci boli poslušní, aj keď sa niečo sem-tam vyskytlo.“ (Kristínka a Barborka, 5.A)

            V 3.B sa nám učilo dobre. Žiaci boli milí a spolupracovali.“ (Matej a Matúš, 5.A)

            Chcem pochváliť učiteľov Dávida a Sama zo 7.A za perfektne pripravenú hodinu matematiky. Bola zaujímavá a najmä veselá. Moji prváci ich nechceli pustiť.“ (p. uč. Bendíková)

            Myslím, že to bol dnes zážitok pre všetkých. Všetci, ktorí pri mne učili, boli pripravení a zvládli to! Bola som tam celý čas, niektorí sa riadne zapotili, ale podľa mňa super skúsenosť. Moji žiaci to tiež kladne ohodnotili, ale zajtra by už chceli svoju pani učiteľku, ktorá je pre nich samozrejme najlepšia. “ (p. uč. Kuchariková)

            Páčila sa mi slovenčina, ktorú s nami mali siedmaci. Hodina bola záhadná...“ (Sonička, 2.B)

            Stať sa na chvíľu učiteľmi si vyskúšali aj žiaci 1. stupňa. Súrodencom Milankovi a Matejkovi odvaha naozaj nechýba, pretože si smelo trúfli postaviť sa pred žiakov 7.A. Pripravili si pre nich na geografiu prezentácie o Holandsku, Spojenom kráľovstve a Írsku. Siedmaci boli milo prekvapení ich dôslednou prípravou, vystupovaním a tým, ako to s prehľadom zvládli. Naši mladí „učitelia“ si pripravenými otázkami aj overili, čo si ich žiaci o týchto štátoch zapamätali. Z hodiny tak mohli odísť s pocitom dobre vykonanej práce, pretože siedmaci boli pozornými žiakmi a z ich odpovedí bolo vidieť, že sa veľa dozvedeli a naučili. Hodina sa veľmi páčila nielen žiakom, ale aj pani učiteľke, ktorá sa mohla na chvíľu opäť vrátiť do žiackej lavice.“ (p. uč. L. Beňová)

            Páčilo sa mi učenie. Určite by som si to zopakoval ešte raz.“ (Milanko, 2.A)

            Bolo to fajn. Vynikajúce! Chcel by som učiť.“ (Matejko, 1.B)

            Milí naši učitelia, vďaka patrí všetkým vám nielen za tento deň, ale za všetku viditeľnú a najmä tú neviditeľnú prácu počas celého školského roka, ktorú sme si viac uvedomili, až keď sme si sami vyskúšali pripraviť sa na vyučovanie a nakoniec to aj v triede ustáť. Ďakujeme a prajeme veľa trpezlivosti a tvorivých síl do ďalšej práce!

             

            Školský parlament pri EZŠ

          • Nemecký certifikát  DSDI ústna skúška

          • Srdečne blahoželáme 13 žiakom VI.O a 4 žiakom VII.O k úspešnému zvládnutiu ústnej certifikátovej skúšky DSDI na úrovni B1, ktorú absolvovali v dňoch 30.- 31.3. 2023. Žiaci výborne predviedli svoje jazykové schopnosti a predstavili aj svoje talenty a záľuby. 

            Mgr. Iveta Birošová 

          • Rozprávky už čítam sám

          • Si prvák a vieš už čítať? Si odvážny a smelý? Trúfneš si predviesť sa pred kamarátmi a dospelými...? To sú otázky, na ktoré si odpovedali naši štyria prváčikovia, ktorí sa zúčastnili súťaže „Rozprávky už čítam sám“ pod záštitou Detskej knižnice Slniečko. Svoje zručnosti predviedli Juraj Semančík a Nikola Olejárová z 1.A triedy, Tomáš Kožlej a Emília Hanková z 1.B triedy. Ich čitateľské výkony pozorne sledovala trojčlenná komisia, ktorej predsedníčkou bola p. redaktorka Veronika Slaninková z RTVS. Všetci sa veľmi snažili. Každý si domov odniesol diplom, omaľovanku a čitateľské nadšenie . Prajeme vám ešte veľa podobných krásnych zážitkov. Do čítania, priatelia !

          • 👶👧🧒Hodina deťom

          • Dňa 21.3. 2023 sa na Evanjelické spojenej škole uskutočnila finančná zbierka Hodina deťom. Vyzbierali sme 178,87 eur. Veľké "Ďakujem" patrí tým, ktorí túto zbierku podporili a ukázali, že pomáhať je správna vec.

          • Finálové kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa konalo slávnostné odovzdávanie cien víťazom celoštátneho kola Olympiády v nemeckom jazyku. Medzi ocenenými bola aj žiačka EKG Júlia Mária Ondriová zo Vll.O, ktorá sa v silnej konkurencii umiestnila na 6. mieste a získala trojtýždňový študijný pobyt v Nemecku.  Blahoželáme ku krásnemu umiestneniu a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. viac >>>

            Mg. G. Kundríková

          • 🌈💧Deň vody v EZŠ💧🌈

          • Voda je životným prostredím veľkého množstva organizmov. Stáva sa však vzácnou komoditou hlavne v modernom svete. Práve ľudskou činnosťou prichádzame o najdôležitejšiu súčasť nášho životného prostredia. Uvedomiť si význam vody a zoznámiť sa s jej základnými vlastnosťami pomohli deťom interaktívne a bádateľské aktivity pripravené práve na 22.marca 2023. Dozvedieť sa mohli zaujímavé fakty o vode, jej kolobehu v prírode, o zdrojoch vody a ich ochrane.

          • Zápis do Evanjelickej základnej školy

          • MIlí rodičia, 
            zápis žiakov do 1. ročníka Evanjelickej základnej školy bude prebiehať elektronicky prostredníctvom formuláru, ktorý bude zverejnený na webovej stránke školy  TU. Link bude aktívny od 1. 4. 2023.
            Elektronické prihlasovanie bude spustené 1. apríla 2023. Zápis potrvá do 30.apríla 2023. 
            Viac informácií tu >>>

          • Máte doma budúceho prváka?

          • Milí rodičia,
            neviete na akú školu pošlete svoje dieťa? Ponúkame vám krátke video o tom, ako to vyzerá za našimi oknami. Staňte sa súčasťou našej veľkej rodiny!
            Zápis žiakov do 1. ročníka bude prebiehať elektronicky od 1. 4. do 30.4.2023. Viac informácií >>>

          • Úspech výstavy Nechajte ma byť takou, aká som – príbeh Anny Frankovej

          • V EKG sme vo februári v spolupráci s Nadáciou M. Šimečku sprístupnili širokej verejnosti výstavu Nechajte ma byť takou, aká som. Tento medzinárodný projekt putovnej výstavy predstavuje témy diskriminácie a predsudkov na životnom príbehu Anny Frankovej. O úspešnosti výstavy svedčí aj  jej vysoká návštevnosť. V priebehu 3 týždňov nás navštívilo 51 skupín. Výstavu si pozrelo 1 121 návštevníkov, ktorých vždy vo dvojiciach sprevádzalo 14 našich študentov. Tí mali v posledný deň výstavy stretnutie s lektormi, záverečné vyhodnotenie celej aktivity a z rúk p. Juraja Valka si prebrali certifikáty.
            O potrebe, užitočnosti, kvalite prezentovania a sprístupnenia svedčia aj zápisy v pamätnej knihe. Poďakovanie patrí Nadácii M. Šimečku, našim lektorom i žiakom, ktorí sa na celej akcii popri svojich školských povinnostiach dobrovoľne podieľali a vzorne reprezentovali našu školu. Menovite: Stanislava Kacvinská, Katarína Sučková, Noemi Laská V.O, Milica Petrušová, Nina Mihočová, Andrea Mihaľová, Barbara Frankovská, Amália Anna Jaššová VI.O; Marcela Šuščáková VII.O; Zuzana Chalupková, Kristián Kipikaša, Peter Ščerbák II.A; Michaela Šatalová, Štefánia Hadbavná III. A. Ďakujeme aj vedeniu školy, ktoré celú aktivitu podporilo, ved. ekonomického úseku p. Alene Šimovej, PhDr. J. Poljakovej a všetkým učiteľom, ktorí uvoľnili našich sprievodcov zo svojich hodín. Mne bolo cťou participovať na výsledkoch danej práce.

            PhDr. Ľ. Kónyová – koordinátorka výstavy

          • Agamy v ŠKD

          • Utorkové poobedie v ŠKD sa nieslo v znamení "exotiky". Deti boli v napätí, lebo očakávali návštevu "drakov súčasnosti" . Pozvali sme mladú chovateľku zvierat, ktorá sa špecializuje na chov agám a pagekonov. Pre naše detičky si pripravila zaujímavú prezentáciu a nevšedné stretnutie s troma krásne sfarbenými agamami : Berra, Arctica a Zazu. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí. Objasnila nám, že sú to mierumilovné zvieratá, ale vyžadujú väčšiu starostlivosť. Všetci sme boli veľmi nadšení. Nech sa páči zopár fotočiek . Pozdravuje kolektív ŠKD.

          • Úspech mladších žiakov EKG v Biologickej olympiáde

          • V školskom kole Biologickej olympiády v kategórii C-TP sa zo 16 zúčastnených žiakov na prvých troch miestach umiestnili:
            1. miesto: Dominik Uhriňák IV.O
            2. miesto: Michal Drotár IV.O
            3. miesto: Adriana Šarlota Jaššová III.O

            Prví dvaja chlapci postúpili do okresného kola. Dominik Uhriňák obsadil v silnej konkurencii medzi 28 súťažiacimi krásne 3. miesto  a Michal Drotár bol úspešný riešiteľ. Blahoželáme!

            Mgr. R. Čurlíková 

          • 🧡 💛21.marec - Svetový deň Downovho syndrómu 🧡 💛

          • Aj na našej škole sme si pripomenuli dôležitosť vzájomného prijatia a tolerancie ... Spolu so žiakmi sme uvažovali, že aj ľudia s rôznymi telesnými, či mentálnymi obmedzeniami majú právo na plnohodnotný život v spoločnosti, ktorá ich bude rešpektovať a prijímať takých, akí sú.

          • Anglické predstavenie „Last wish“

          • Vo štvrtok, 16.3.2023, sme šli za kultúrou. Žiaci gymnázia (III.O, IV.O, V.O, VI.O, I.A, II.A ) a základnej školy (7.A, 8.A, 9.A) navštívili divadelné predstavenie v kine Scala s názvom „Last wish“ (Posledné želanie), ktorého hlavným jazykom bola angličtina. Traja herci, ktorí obsiahli minimálne 11 postáv, nás prinútili porozmýšľať o tom, čo nám môže priniesť veľká suma peňazí. Nie je to len o radosti z veľkej výhry… Dobre vieme, že častokrát nám veľké množstvo peňazí môže spôsobiť nemalé problémy. Otázkou ostáva, ako by sme sa zachovali my, keby sme prišli k veľkej sume peňazí. Utrácali by sme ich bez rozmýšľania? Kam by sme kráčali? Akým smerom?

            Súčasťou predstavenia boli aj aktivity, ktoré sme so žiakmi robili v rámci hodín ANJ pred predstavením a taktiež aj po predstavení. Bolo zaujímavé počúvať, čo by naši žiaci urobili s veľkou finančnou čiastkou a aj to, aký význam má pre nich rodina. Tešíme sa z toho, že sme sa mohli učiť anglický jazyk aj iným spôsobom!

             

            Mgr. Zuzana Kováčová

             

          • Vystúpenie žiakov EZŠ na nedeľňajších službách Božích v Chráme sv. Trojice

          • 4. pôstnu nedeľu sa zišlo veľké nedeľňajšie spoločenstvo v Chráme sv.Trojice v Prešove. Tvorili ho okrem iných členov zboru aj rodičia a žiaci 1. a 2. stupňa EZŠ. Boli to najmä tí, ktorí radi spievajú, boli ochotní stráviť čas pri nácvikoch a napokon aj v nedeľu vstať a prísť do kostola, za čo im veľmi pekne ďakujeme! Spevom piesne „Náš Boh je väčší, On je silnejší...“ sme povzbudili prítomných, že náš Boh je veľký a že aj dnes dokáže robiť zázraky v našom živote. Dokonca aj tam, kde my už východisko nevidíme, On dokáže premeniť vodu na víno. Srdcia ľudí obmäkčili krátkou básňou tí najmenší z 1. stupňa, no a slovami spisovateľa Daniela Heviera sa prihovorili žiaci 2. stupňa. Pán riaditeľ pozval všetkých budúcoročných prvákov na zápis do našej školy, no a na záver sme sa všetci zabavili pri piesni „Tu u nás býva vždy veselo“, ktorú sme pre veľký úspech opakovali dvakrát. Veľmi nás potešilo, že po skončení mnohí z prítomných prijali pozvanie na teplý čaj. Strávili sme spolu ešte neformálny čas pri rozhovoroch a vzájomnom spoznávaní sa. Sme veľmi vďační, že sme po pandemických časoch mohli opäť obnoviť túto tradíciu stretávania sa v prešovskom cirkevnom zbore. Prinieslo to obojstranné požehnanie. Ďakujeme! 

            Mgr. Zuzana Martausová

          • 2% z daní pre EVKOGYM

          • Vážení rodičia, zamestnanci a priatelia našej školy,
            keďže sa blíži obdobie podávania daňových priznaní, dovoľujeme si dať do Vašej pozornosti aj možnosť prispieť 2% z Vami zaplatenej dane na neinvestičný fond Evkogym, ktorý pôsobí pri Evanjelickej spojenej škole v Prešove.
            Evkogym funguje od roku 2002 a už 22 rokov pomáha financovať rôzne vzdelávacie a rozvojové aktivity našej školy.
            Podrobnosti o fungovaní Evkogymu, spôsobe použitia financií, technické údaje a potrebné tlačivá nájdete tu: https://esspo.edupage.org/a/evkogym
            Ďakujeme!

            PhDr. Marián Damankoš, PhD.
            riaditeľ školy

          • Hodina ďeťom

          • Vážení rodičia,

            naša EMŠ a EZŠ (1. a 2. stupeň) sa dňa 21.3. 2023 (utorok) zapája do projektu Hodina deťom. Je to finančná zbierka pre deti v jednorodičovských rodinách. Pomôžte im vyrastať tak, aby sa nemuseli trápiť starosťami dospelých a zlepšite im ich detstvo. Prispieť môžete ľubovoľnou sumou.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Kolektív ESŠ