• Máte doma budúceho prváka?

          • Milí rodičia,
            neviete na akú školu pošlete svoje dieťa? Ponúkame vám krátke video o tom, ako to vyzerá za našimi oknami. Staňte sa súčasťou našej veľkej rodiny!
            Zápis žiakov do 1. ročníka bude prebiehať elektronicky od 1. 4. do 30.4.2023. Viac informácií >>>

          • Úspech výstavy Nechajte ma byť takou, aká som – príbeh Anny Frankovej

          • V EKG sme vo februári v spolupráci s Nadáciou M. Šimečku sprístupnili širokej verejnosti výstavu Nechajte ma byť takou, aká som. Tento medzinárodný projekt putovnej výstavy predstavuje témy diskriminácie a predsudkov na životnom príbehu Anny Frankovej. O úspešnosti výstavy svedčí aj  jej vysoká návštevnosť. V priebehu 3 týždňov nás navštívilo 51 skupín. Výstavu si pozrelo 1 121 návštevníkov, ktorých vždy vo dvojiciach sprevádzalo 14 našich študentov. Tí mali v posledný deň výstavy stretnutie s lektormi, záverečné vyhodnotenie celej aktivity a z rúk p. Juraja Valka si prebrali certifikáty.
            O potrebe, užitočnosti, kvalite prezentovania a sprístupnenia svedčia aj zápisy v pamätnej knihe. Poďakovanie patrí Nadácii M. Šimečku, našim lektorom i žiakom, ktorí sa na celej akcii popri svojich školských povinnostiach dobrovoľne podieľali a vzorne reprezentovali našu školu. Menovite: Stanislava Kacvinská, Katarína Sučková, Noemi Laská V.O, Milica Petrušová, Nina Mihočová, Andrea Mihaľová, Barbara Frankovská, Amália Anna Jaššová VI.O; Marcela Šuščáková VII.O; Zuzana Chalupková, Kristián Kipikaša, Peter Ščerbák II.A; Michaela Šatalová, Štefánia Hadbavná III. A. Ďakujeme aj vedeniu školy, ktoré celú aktivitu podporilo, ved. ekonomického úseku p. Alene Šimovej, PhDr. J. Poljakovej a všetkým učiteľom, ktorí uvoľnili našich sprievodcov zo svojich hodín. Mne bolo cťou participovať na výsledkoch danej práce.

            PhDr. Ľ. Kónyová – koordinátorka výstavy

          • Agamy v ŠKD

          • Utorkové poobedie v ŠKD sa nieslo v znamení "exotiky". Deti boli v napätí, lebo očakávali návštevu "drakov súčasnosti" . Pozvali sme mladú chovateľku zvierat, ktorá sa špecializuje na chov agám a pagekonov. Pre naše detičky si pripravila zaujímavú prezentáciu a nevšedné stretnutie s troma krásne sfarbenými agamami : Berra, Arctica a Zazu. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí. Objasnila nám, že sú to mierumilovné zvieratá, ale vyžadujú väčšiu starostlivosť. Všetci sme boli veľmi nadšení. Nech sa páči zopár fotočiek . Pozdravuje kolektív ŠKD.

          • Úspech mladších žiakov EKG v Biologickej olympiáde

          • V školskom kole Biologickej olympiády v kategórii C-TP sa zo 16 zúčastnených žiakov na prvých troch miestach umiestnili:
            1. miesto: Dominik Uhriňák IV.O
            2. miesto: Michal Drotár IV.O
            3. miesto: Adriana Šarlota Jaššová III.O

            Prví dvaja chlapci postúpili do okresného kola. Dominik Uhriňák obsadil v silnej konkurencii medzi 28 súťažiacimi krásne 3. miesto  a Michal Drotár bol úspešný riešiteľ. Blahoželáme!

            Mgr. R. Čurlíková 

          • 🧡 💛21.marec - Svetový deň Downovho syndrómu 🧡 💛

          • Aj na našej škole sme si pripomenuli dôležitosť vzájomného prijatia a tolerancie ... Spolu so žiakmi sme uvažovali, že aj ľudia s rôznymi telesnými, či mentálnymi obmedzeniami majú právo na plnohodnotný život v spoločnosti, ktorá ich bude rešpektovať a prijímať takých, akí sú.

          • Anglické predstavenie „Last wish“

          • Vo štvrtok, 16.3.2023, sme šli za kultúrou. Žiaci gymnázia (III.O, IV.O, V.O, VI.O, I.A, II.A ) a základnej školy (7.A, 8.A, 9.A) navštívili divadelné predstavenie v kine Scala s názvom „Last wish“ (Posledné želanie), ktorého hlavným jazykom bola angličtina. Traja herci, ktorí obsiahli minimálne 11 postáv, nás prinútili porozmýšľať o tom, čo nám môže priniesť veľká suma peňazí. Nie je to len o radosti z veľkej výhry… Dobre vieme, že častokrát nám veľké množstvo peňazí môže spôsobiť nemalé problémy. Otázkou ostáva, ako by sme sa zachovali my, keby sme prišli k veľkej sume peňazí. Utrácali by sme ich bez rozmýšľania? Kam by sme kráčali? Akým smerom?

            Súčasťou predstavenia boli aj aktivity, ktoré sme so žiakmi robili v rámci hodín ANJ pred predstavením a taktiež aj po predstavení. Bolo zaujímavé počúvať, čo by naši žiaci urobili s veľkou finančnou čiastkou a aj to, aký význam má pre nich rodina. Tešíme sa z toho, že sme sa mohli učiť anglický jazyk aj iným spôsobom!

             

            Mgr. Zuzana Kováčová

             

          • Vystúpenie žiakov EZŠ na nedeľňajších službách Božích v Chráme sv. Trojice

          • 4. pôstnu nedeľu sa zišlo veľké nedeľňajšie spoločenstvo v Chráme sv.Trojice v Prešove. Tvorili ho okrem iných členov zboru aj rodičia a žiaci 1. a 2. stupňa EZŠ. Boli to najmä tí, ktorí radi spievajú, boli ochotní stráviť čas pri nácvikoch a napokon aj v nedeľu vstať a prísť do kostola, za čo im veľmi pekne ďakujeme! Spevom piesne „Náš Boh je väčší, On je silnejší...“ sme povzbudili prítomných, že náš Boh je veľký a že aj dnes dokáže robiť zázraky v našom živote. Dokonca aj tam, kde my už východisko nevidíme, On dokáže premeniť vodu na víno. Srdcia ľudí obmäkčili krátkou básňou tí najmenší z 1. stupňa, no a slovami spisovateľa Daniela Heviera sa prihovorili žiaci 2. stupňa. Pán riaditeľ pozval všetkých budúcoročných prvákov na zápis do našej školy, no a na záver sme sa všetci zabavili pri piesni „Tu u nás býva vždy veselo“, ktorú sme pre veľký úspech opakovali dvakrát. Veľmi nás potešilo, že po skončení mnohí z prítomných prijali pozvanie na teplý čaj. Strávili sme spolu ešte neformálny čas pri rozhovoroch a vzájomnom spoznávaní sa. Sme veľmi vďační, že sme po pandemických časoch mohli opäť obnoviť túto tradíciu stretávania sa v prešovskom cirkevnom zbore. Prinieslo to obojstranné požehnanie. Ďakujeme! 

            Mgr. Zuzana Martausová

          • 2% z daní pre EVKOGYM

          • Vážení rodičia, zamestnanci a priatelia našej školy,
            keďže sa blíži obdobie podávania daňových priznaní, dovoľujeme si dať do Vašej pozornosti aj možnosť prispieť 2% z Vami zaplatenej dane na neinvestičný fond Evkogym, ktorý pôsobí pri Evanjelickej spojenej škole v Prešove.
            Evkogym funguje od roku 2002 a už 22 rokov pomáha financovať rôzne vzdelávacie a rozvojové aktivity našej školy.
            Podrobnosti o fungovaní Evkogymu, spôsobe použitia financií, technické údaje a potrebné tlačivá nájdete tu: https://esspo.edupage.org/a/evkogym
            Ďakujeme!

            PhDr. Marián Damankoš, PhD.
            riaditeľ školy

          • Hodina ďeťom

          • Vážení rodičia,

            naša EMŠ a EZŠ (1. a 2. stupeň) sa dňa 21.3. 2023 (utorok) zapája do projektu Hodina deťom. Je to finančná zbierka pre deti v jednorodičovských rodinách. Pomôžte im vyrastať tak, aby sa nemuseli trápiť starosťami dospelých a zlepšite im ich detstvo. Prispieť môžete ľubovoľnou sumou.

            Ďakujeme za spoluprácu.

            Kolektív ESŠ

          • HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN v EKG

          •  Dňa 2. marca 2023 sa konalo školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy pre mladších žiakov EKG. Súťaže sa zúčastnili žiaci sekundy, tercie a kvarty. Porota v zložení: PhDr. Ľudmila Kónyová a Mgr. Mária Chalupková výkony prednášajúcich vyhodnotila a určila nasledovné poradie:
            III. KATEGÓRIA  (sekunda – kvarta):
            POÉZIA:
            1. miesto:  Michaela Sýkorová  (IV.O)
            2. miesto:  Nina Oráčová (IV.O)
            3. miesto:  Benjamín Biroš (II.O)

            PRÓZA:
            1. miesto: Filip Turák (IV.O)
            2. miesto: Lucia Benková (III.O)
            3. miesto: Dominik Uhriňák (IV.O)

            V mesiaci február sa uskutočnilo aj školské kolo pre najmladších žiakov gymnázia, žiakov prímy. Tu sú výsledky:
            II. KATEGÓRIA  (príma):
            POÉZIA:
            1. miesto:  Eva Demčáková
            2. miesto:  Sofia Abigail Platková

                               Zoe Semančíková
            3. miesto:  Kamil Poloha
                               Tirzah Anna Stancel

            PRÓZA:
            1. miesto:  Barbora Segedyová
            2. miesto:  Simona Lorincová

            3. miesto:  Ema Macejová

            Víťazom srdečne blahoželáme. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na 1. miestach, nás budú reprezentovať v okresnom kole súťaže,  prajeme im veľa úspechov.

            Mgr. M. Chalupková

          • Certifikátová skúška DSD I v EKG

          • Počas jarných prázdnin dňa 9. marca 2023 si 17 žiakov sexty a septimy otestovalo svoje znalosti z nemeckého jazyka. Certifikátová skúška DSD I na úrovni B1 pozostávala z častí počúvanie a čítanie s porozumením a zo slohovej práce. Prajeme veľa úspechov i pri ústnej skúške!

            Mgr. I. Birošová 

          • Striebro za rozprávku

          • Kde bolo, tam nebolo získali sme striebro!!!

            Opätovne sme uspeli v literárnej súťaži SLOVO, ktorú už tradične organizuje vydavateľstvo Orbis Pictus Istropolitana. Naša žiačka Barbora Kušnírová, 2.A so svojou rozprávkou "Prázdninové prekvapenie", získala najprv v školskom kole súťaže PISATEĽSKÉ BRČKO krásne 2. miesto. Víťazné práce zo školského kola boli zaslané do Bratislavy, kde v celoslovenskom kole, na základe výsledkov odbornej poroty získala Barborka fantastické 2. miesto!

            V tejto chvíli prebieha verejné hlasovanie o cenu verejnosti. Barborku môžete podporiť hlasovaním do 31.3.2023 na tomto linku: https://slovo.orbispictus.sk/slovo-2022/hlasovanie/

          • Máte doma piataka?

          • Milí rodičia, 
            uvažujete dať svoje dieťa na 8-ročné gymnázium? Ponúkame vám krátke video o tom, ako to vyzerá za našimi oknami. Veríme, že EKG bude tým správnym pulzom aj pre vaše dieťa.
            Staňte sa súčasťou našej veľkej rodiny!
            Prihlášku na štúdium je potrebné doručiť do školy do 20. marca 2023. Viac informácii na Prijímacie skúšky a kritériá prijímania >>> 

          • Školské kolo geografickej olympiády v EKG

          • Školského kola geografickej olympiády v kategórii Z sa 17. februára 2023 zúčastnilo 32 študentov, ktorí mohli v online súťaži  preukázať svoje geografické vedomosti. Na prvých troch miestach sa umiestnili:
            1. miesto: Timotaj Varga - IV.A
            2. miesto: Martin Šepeľák - VI.O
            3. miesto: Barbara Frankovská - VI.O

            Víťazom blahoželáme a Timotejovi s Martinom držíme palce v krajskom kole. 

            Mgr. Miroslav Čurlík , Mgr. Radoslava Čurlíková

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína na 2. stupni EZŠ

          • V dnešnej dobe môžeme často počuť, že mladí ľudia čítajú veľmi málo a knihy ich vôbec nezaujímajú. Vo štvrtok 2.3.2023 sme sa však na 2. stupni EZŠ presvedčili o opaku. Vybraní zástupcovia jednotlivých tried sa v tento deň zúčastnili školského kola najstaršej a najprestížnejšej recitačnej súťaže na Slovensku, Hviezdoslavovho Kubína a svojimi výkonmi nám dokázali, že kniha je ich verným spoločníkom. Interpretácii textu venovali veľa času a úsilia, aby kultivovali svoj prejav a priniesli nám estetický zážitok.

            O celkovom umiestnení našich recitátorov sme napokon rozhodli takto:
            Poézia: 1. miesto: Lívia Majerníková, 5.B
                          2. miesto: Matej Kovalčík, 5.A

            Próza:   1. miesto: Jakub Alexovič, 5.B
                          2. miesto: Nikol Beňová, 5.A
                          3. miesto: Denisa Barejová, 6.A
            Všetkým zúčastneným gratulujeme k pekným výkonom a Lívii a Jakubovi prajeme ešte veľa úspechov v okresnom kole.

            Vyučujúce slovenského jazyka EZŠ 2

          • Karneval ✨👸🤴🎈🎉

          • V čase fašiangov sme v počas doobedia a ani v školskom klube nezabudli na karneval a s ním spojenú zábavu. Deti si prišli na svoje, ukázali sa v krásnych kostýmoch a maskách v ktorých sa učili a v ŠKD si zatancovali pri dobrej hudbe. Nezabudli ani na občerstvenie a pochutnali si na dobrotách a teplom čaji. Veríme, že si domov každý z nich odniesol pekné spomienky.

          • 🐝🌼Beseda o včelách🌼🐝

          • Včela medonosná má významné postavenie v kolobehu prírodného života. Žiaci 2.A a 2.B sa na netradičnej hodine prvouky započúvali do zaujímavého rozprávania zanieteného včelára Mgr. Viliama Šarossyho a jeho dcéry Ivany Orosovej. Mohli si vyskúšať, ako sa pracuje s rôznymi včelárskymi nástrojmi, riešili rébusy, krížovky, ochutnali včelie produkty a nakoniec zdobili úľ.

            Dnes už druháci vedia, že za každou kvapkou medu sa skrýva nielen svedomitá práca včelárov, ale aj ich veľká láska k včielkam.

          • Kam po základnej?

          • Každý deň robíme rôzne rozhodnutia – od úplných maličkostí, cez menej dôležité až po tie najdôležitejšie... Čas dôležitého rozhodnutia sa blíži najmä pre deviatakov na základnej škole, kedy sa musia rozhodnúť, na akú školu povedú ich kroky od septembra. Nad touto otázkou a rôznymi možnosťami sa zamýšľame už dlhšiu dobu, a to formou rôznych diskusií, prednášok, testovania profesijnej orientácie až po sebapoznávanie... To je totiž cesta kariérneho poradenstva.
            Nakoľko je v Prešove mnoho stredných škôl a veľa možností, je potrebné si zistiť všetky podrobnosti, aby sme sa správne rozhodli. Preto sme sa vo štvrtok vybrali na prezentáciu stredných škôl s názvom „Kam po základnej“ na SOŠ Ľ. Podjavorinskej. Vo veľkej telocvični vládol ruch – stretli sa tam deviataci rôznych základných škôl, aby sa rozprávali so žiakmi a výchovnými poradcami stredných škôl. Mnohých to posunulo správnym smerom, niektorých možno dokonca aj trochu iným, ako pôvodne plánovali.
            Pri prezentácii škôl nechýbali ani študentky Evanjelického kolegiálneho gymnázia, ktoré odpovedali na všetky zvedavé otázky záujemcov ohľadom 4-ročného štúdia.
            Deviatakom držíme palce, aby urobili to správne rozhodnutie a vybrali si školu, ktorá ich bude nielen baviť, ale ktorá im dá dobrý základ pre budúce povolanie!

            Zuzana Martausová
            výchovná poradkyňa

          • ŠK Hviezdoslavov Kubín na 1.stupni

          • V stredu 22. februára 2023 sa na prvom stupni konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Zo všetkých zúčastnených sa na prvých miestach umiestnili títo žiaci:
            Kategória próza
            1. miesto - Nela Tutoky
            2. miesto - Mia Uhriňáková
            3. miesto - Marek Gdovin

            Kategória poézia
            1. miesto - Filip Harčár
            2. miesto - Barbora Kušnírová
            3. miesto - Nela Fečová

            Víťazom blahoželáme a žiakom, umiestneným na prvom mieste, držíme prsty na okresnom kole!

          • Návšteva z Izraela

          • Dňa 15. februára 2023 navštívili EKG zamestnankyne misijnej organizácie Zedakah, ktorá vykonáva svoju činnosť v Izraeli a jej poslaním je starostlivosť o ľudí preživších holokaust. Mária Isaak, z  Nemecka a Simona Buchi zo Švajčiarska prezentovali žiakom svoje skúsenosti a osobné zážitky, ktoré získali počas svojej viacročnej práce v domove dôchodcov v Izraeli. Prínosom pre žiakov bola prezentácia ich práce v nemeckom jazyku a diskusia na túto tému. Mária a Simona navštívili aj výstavu o Anne Frankovej, ktorá je v súčasnosti inštalovaná v klubovni našej školy.

            Mgr. G. Kundríková