• 11. študentská konferencia EKG

          • V stredu 8.júna 2022 sa v EKG konala už 11. študentská konferencia. Aj v tomto roku bol jej garantom Mgr. Miroslav Čurlík. Sme radi, že po 2- ročnej pauze, keď žiaci odovzdávali práce len v písomnej podobe, sa nám podarilo pripraviť verejné prezentovanie a obhajoby. Svoje ročníkové práce prezentovalo 62 žiakov VI. O, II. A a III. A pred spolužiakmi a žiakmi V. O a I. A triedy, ktorí boli aktívnym publikom a kládli autorom prác podnetné otázky. Obhajoby sa konali pred trojčlennými komisiami zloženými z pedagógov školy. Pracovalo sa v štyroch sekciách: 1. ANJ, 2. BIO – GEO, 3. INF – FYZ – CHE, 4. DEJ – OBN – EVB – SJL. Najviac prác bolo napísaných v predmetoch ANJ, BIO, DEJ. Prezentácia ročníkových prác z angličtiny dopadla výborne. Sme naozaj hrdí na našich žiakov, pretože si vybrali zaujímavé a prínosné témy. Niektorí sa rozhodli poukázať na problémy, o ktorých sa už veľa nehovorí - napríklad prínos krajín severnej Afriky počas porážky fašizmu v Druhej svetovej vojne alebo židovské zvyky. Teší nás, že aj v tomto školskom roku sa mnohým našim gymnazistom podarilo vypracovať a obhájiť kvalitné a zaujímavé práce.Všetkým želáme veľa úspech v ďalšom bádaní, ako aj pri štúdiu!

          • Žiaci EKG vo Weimare

          • Z nemeckého Weimaru pozdravujú žiaci, ktorí tam reprezetujú Slovensko na medzinárodnom projekte Schulbrücke Europa. 

            Mgr. Iveta Birošová

          • Matematická súťaž MAMUT

          • MAMUT je matematická súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. – 6. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (prímy). Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh ľahkých, stredne ťažkých a ťažkých, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Pomedzi matematické úlohy boli aj športové aktivity, za ktoré súťažiaci mohli získať úlohy navyše. Žiaci mali možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou.  V piatok 3. júna 2022 našu školu v Košiciach reprezentovali 2 družstvá: 1. družstvo tvorilo 5 žiakov z prímy EKG: Lucia Baranová, Alex Čintala, Adam Goliaš, Veronika Janková a Jozef Kutný, ktorých tím sa volal Veľká päťka a 2. družstvo tvorilo 5 žiakov z 5. ročníkov EZŠ: Camila Ciglar, Michaela Gregorová, Samuel Kupský, Peter Mžigod a Sofia Platková, ktorých tím sa volal Matematické príšerky. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 53 tímov a piataci obsadili krásne 12. miesto. Ďakujeme všetkým za skvelú reprezentáciu a piatakom srdečne blahoželáme!

            Mgr. Lenka Maťašová

          • Čarovné jablko - Krásy sveta

          • Milí rodičia, žiaci a priatelia školy,

            svet  krásou nešetrí a všimli si to z rôznych pohľadov aj naši žiaci. Niektorí zdola, iní zhora, niekto nakukol aj cez mikroskop, či ďalekohľad, pod aj nad hladinu vody, alebo sa len tak obzreli okolo seba a zazreli jeho výnimočnosť.

            Pozývame Vás na poslednú virtuálnu výstavu v tomto školskom roku. Výtvarná súťaž „Čarovné jablko“, organizované ZUŠ Bardejov s elokovaným pracoviskom v Prešove, je príležitosťou pre mladé výtvarné talenty. Okrem vecných cien získalo možnosť študovať na tejto ZUŠ minulý rok 6 žiakov z našej školy. Tento rok sa umiestnilo 8 žiakov, z čoho máme úprimnú radosť. Aké ceny získajú tento rok, nevieme. Dozvedia sa to vo štvrtok 16.6.2022 o 16:00, kedy bude slávnostné odovzdávanie cien.

            1. kategória (MŠ): 2. miesto - Dominika Havrilová

            2. kategória (1.-2. roč.): 1. miesto - Laura Štvartaková (2.A)

                                                      2. miesto - Patrícia Mihoková (1.B )

            3. kategória (3.-4. roč.): 1. miesto - Rebeka Mulíková (3.A)

                                                       2. miesto - Michal Petrík (3.A)

            4. kategória (5.-9. roč.): 1. miesto - Lea Kočišková (I.O)

                                                       3. miesto - Miriam Verčimáková (5.B)

                                                       Čestné uznanie: Zdenka Šuščáková (8.A)

            Gratulujeme a nech vždy nachádzame vo svete krásu, ktorú stojí za to obdivovať a ďakovať Bohu, že ju pre nás vytvoril a vytvára.

          • Pozvánka na vernisáž umeleckých diel študentov ESŠ: Krása a umenie dokážu pomáhať

          • Či si malý, veľký, rodič, žiak, alebo kamarát, nájdi si v piatok poobede čas a príď sa pozrieť na našu výstavu obrazov, fotografií, ktorá bude doplnená spevom žiakov ESŠ (vystúpia aj niektorí ukrajinskí žiaci, ktorí k nám v súčasnosti chodia do školy) a prednesom vlastnej tvorby. Čakáme ťa 10. 6. 2022 o 16.00 hod. v priestoroch Dvorany BÚ VD ECAV na Slovensku (Hlavná 137). 
            Podnetom k tvorbe diel bolo vypuknutie vojny u našich susedov na Ukrajine. Našou akciou chceme nadviazať na školský projekt Prázdna stolička a poukázať na paralely minulosti a súčasnosti (2. sv. vojna a vojna v 21. st.). Zámerom usporiadateľov je verejne prezentovať postoj k situácii vo svete.
            Vstupné je dobrovoľné. Celý výťažok sa žiaci rozhodli venovať na pomoc ukrajinským rodinám. Tešíme sa, že svojou účasťou a dobrovoľným príspevkom podporíte iniciatívu našich žiakov – sociálny projekt, ktorým sa rozhodli pomôcť ľuďom v núdzi.  

          • Slávnostné vyradenie absolventov EKG

          • V piatok 27. mája 2022 sa konalo slávnostné vyradenie našich absolventov z VIII.O a IV. A triedy v Chráme Svätej Trojice v Prešove za účasti žiakov, učiteľov, rodičov a bratov farárov Mgr. Mareka Cingeľa, tajomníka biskupa VD ECAV a ThDr. Mateja Oráča, PhD., duchovného správcu EKG. Na ďakovné služby Božie absolventi poslednýkrát prichádzali pod vedením riaditeľa školy PhDr. Mariána Damankoša, PhD. a svojich triednych profesorov Ing. Juraja Luščáka a Mgr. Sone Grestyovej. Našim absolventom na nových životných cestách želáme veľa Božieho požehnania a pevné zdravie!  Ad revidendum!

          • Hviezdy Prešova

          • Žiačka Nikol Beňová z triedy 4.A bola mestom Prešov vybraná za Hviezdu Prešova. Tieto ocenenia udeľuje mesto Prešov každoročne v troch kategóriách - vedomosti, umenie, šport. Nikol bola ocenená za kategóriu umenie. Ceny sa odovzdávali počas dňa detí v Záhrade umenia v poobedných hodinách. Nikolku tam prišli podporiť aj spolužiaci. Gratulujeme! :)

        • Školská súťaž v skladaní tangramov
          • Školská súťaž v skladaní tangramov

          • V dňoch 19. a 20. mája 2022 sa konala školská súťaž dvojíc žiakov EKG v skladaní TANGRAMOV. Úlohou 58 súťažiacich bolo za 40 minút poskladať zo 7 dielov tangramu čo najviac obrazcov.
            Víťazné dvojice:  
            - sekunda: Nika Imrichová a Lucka Benková,
            - tercia: Janko Molitoris a Filip Turák,  
            - kvarta: Mima Pelecová a Daniel Macej,
            I.A: Julka Čižeková a Zuzka Eštvaníková.

            Absolútnym víťazom sa stala dvojica z kvarty Mima Pelecová a Daniel Macej, ktorí poskladali až 15 rôznych obrazcov! Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým žiakom ďakujeme za účasť a chuť potrápiť svoju hlávku J

            PK PRP

          • DEŇ MATIEK V EMŠ

          • Vo štvrtok 12.5.2022 popoludní sa vo dvorane BÚVD konalo vystúpenie detí s názvom ,,Stratený bocian.“ Týmto vystúpením sme chceli potešiť mamky, ale aj staré mamy a zároveň im poďakovať za ich starostlivosť, obetavosť a nekonečnú lásku.

          • Dobrovoľnícka služba EKG - VKC Michalovce

          • V mene koordinačného tímu VKC Michalovce ďakujeme študentom aj pedagógom  EKG za dobrovoľnícku službu v záchytnom centre Michalovciach  pre  ukrajinských susedov, utekajúcich pred vojnou. Vďaka za vašu pomoc a čas!   Dievčatá zo VI.O K.Kozáková, R Juríková, S. Ferencová, K.Birošová, S. Gregová , študenti z II.A T.Andruščáková, Š.Hadbavná, L.Kmecová, J. Kolesár, S.Tomášova a Z.Eštvaníková z I.A. Vďaka patrí aj pani profesorkám p.Germanovej, p. Kamenickej a p.Kundríkovej!
            Ak sa máte chuť zapojiť  dobrovolnicinahranici@gmail.com

            Mgr. Iveta Birošová

          • Vesmír očami detí

          • Slnko - radosť slnečnej sústavy je názov výtvarnej práce Danielka Čelovského z 2.A EZŠ. S rovnakou radosťou, s akou ju on nakreslil, Vás informujeme, že patrí medzi Ocenené práce v 2. kategórii 1.- 4. ročník v okrese Prešov s postupom do celoslovenského kola, ktoré sa realizuje v Hvezdárni v Hurbanove.

            Ostatné práce (nielen z našej školy), ktoré nepostúpili si môžete pozrieť v Hvezdárni a planetáriu v Prešove. Momentálne sú vystavené v ich priestoroch. Zaiste budú inšpiráciou pre našich malých výtvarníkov. Kto má záujem, ste srdečne na túto výstavu pozvaní!

          • Dotyky s poéziou

          • 12. mája 2022. vo štvrtok k nám do školskej knižnice na besedu s prvákmi a kvintou zavítali hneď dvaja básnici. Valentín Šefčík - autor básnických zbierok: Kniha na vydaj, Kamienky na ceste, Basta fidli, Bola raz jedna láska, Zázraky. Dávid Dziak - svoje básne uverejňuje najmä v časopisoch, nedávno mu vyšla aj kniha rozprávok.
            Projekt DOTYKY s poéziou 2022 nám sprostredkovala Krajská knižnica v Prešove spolu so školskou knihovníčkou Ľ. Kónyovou. Zámerom projektu je žiakom stredných škôl priblížiť poéziu ako jedinečný druh umenia a vnímania sveta a zároveň priniesť do bežného denného zhonu kúsok umenia v podobe dobrej poézie, atraktívne a inovatívne propagovať kvalitnú súčasnú poéziu žiakom. A to sa aj podarilo.
            Ďakujeme našim žiakom za aktívnu účasť na besede a za zaujímavé otázky. No a básnici? Tí boli super! Tak nech vám to len ďalej píše..., aby sme mali čo čítať.

            PK SVP

          • Chlapci z kvarty bodovali v súťaži LOMIHLAV

          • Lomihlav je matematická súťaž štvorčlenných družstiev žiakov 7. - 9. ročníka základných škôl a príslušných tried osemročných gymnázií (sekundy až kvarty). Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických úloh a bonusov vo forme hádaniek a hlavolamov, ktoré v priebehu súťaže postupne získavajú. Žiaci majú možnosť sa naučiť niečo nové zábavnou formou a porovnať svoje sily s ostatnými. V tomto škoslkom roku našu školu reprezentovali 2 družstvá z kvarty- dievčatá: Ema Beňová, Emma Pelecová, Stanislava Kacvinská a Elena Hanzová, ktorých tím sa volal BOSORKY a chlapci: Daniel Macej, Filip Iľko, Lukáš KLiška a Milan Sisák, súťažili v tíme #freecarlo. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 49 tímov z celého východného Slovenska a naši chlapci obsadili v silnej konkurencii (súťažili aj tímy z matematických tried) vynikajúce 11. miesto! Ďakujeme všetkým za skvelú reprezentáciu a chlapcom srdečne blahoželáme!

            RNDr. Iveta Germanová

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Dňa 12. apríla 2022 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády, ktorej výsledky sme sa dozvedeli až v máji. V kategórii Z8 (8. ročník, tercia) súťažilo 30 žiakov, úspešných bolo 16 žiakov a medzi nimi aj Dominik Uhriňák z tercie, ktorý obsadil 14. - 16. miesto. V kategórii Z7 (7. ročník, sekunda) bolo z 39 žiakov úspešných len 10 žiakov. Našich žiakov Radku Damankošovú a Michala Biroša zo sekundy, delilo od úspešného riešiteľa veľmi málo. Rovnako dopadla aj Lucia Plocárová z prímy, ktorá súťažila v kategórii Z6 6. ročník, príma). Z 54 súťažiacich, bolo úspešných len 26 žiakov. Ďakujeme našim žiakom za účasť a Dominikovi srdečne blahoželáme k výsledku!

            PK PRP EKG

          • Ľudové tradície

          • V školskom klube detí sa 04.05.2022 konala akcia "Ľudové tradície", kde si milovníci ľudovej hudby prišli na svoje. Deti si mohli overiť svoje vedomosti z poznania rôznych ľudových hudobných nástrojov, čo zvládli na výbornú. Nebola núdza ani o tanečníkov a dobrovoľníkov, ktorí mali chuť aj odvahu si zaspievať.

          • Výstup pre mamu

          • V nedeľu poobede prežili žiaci z Evanjelickej základnej školy s materskou školou a deti z detskej besiedky požehnané poobedie pri Šarišskom výstupe pre mamu. Vďaka všetkým, ktorí prišli, ale aj tímu, ktorý akciu pripravil: vychovávateľkám M. Nemčíkovej, M. Palenčárovej a tímu žiakov z 2.stupňa a gymnázia. Naše stretnutie obohatila aj prítomnosť bratov a sestier z marhaňského cirkevného zboru, ktorý si dnes zvolili rovnaký cieľ pre vzájomné spoločenstvo.

            Vďaka za všetky ženy, ktoré s nami kráčajú životom. Vďaka všetkým matkám, manželkám... za všetko.

          • Škola, ktorá pomáha

          • V priebehu minulého týždňa sa naše deti z Evanjelickej základnej a aj materskej školy zapojili do zbierky pre deti na Ukrajine. Pripravili spolu s rodičmi batôžtek,🎒 naplnený darčekmi🎁. Tie už cez víkend urobili radosť deťom, ktoré prišli o svoje domovy. Zo ❤️ všetkým ďakujeme.