• Deň jablka u druhákov

          • V jeseni je typický zber úrody a tak sme si v 2.A a 2.B pripravili Deň jablka. V daný deň sme odložili knihy, zošity a učili sme sa trochu inak. Prácou v skupinách sa žiaci učili spolupracovať, vedieť si pomôcť, poradiť, vzájomne sa inšpirovať, ... Záver dňa sme si spríjemnili oddychom na výtvarnej výchove, kde sme maľovali jablká kombinovanou technikou.

            Deti si tento deň užili o čom svedčal úsmev na ich tvárach.

          • Súťaž - pisateľské brčko

          • Píšeš vlastné básničky, príbehy či rozprávky?  Ak si žiak/žiačka 2. - 9. ročníka Evanjelickej základnej školy v Prešove, máš skvelú príležitosť zviditeľniť svoju tvorbu!!! Práve vyhlasujeme nový ročník súťaže PISATEĽSKÉ BRČKO 2022. Úspechy našich žiakov sú doposiaľ vynikajúce:

            ·        Školský rok 2021/22  - 1. miesto v celoslovenskom kole Nikol Beňová (4.A, EZŠ)

            ·        školský rok 2020/21  - 1. miesto v celoslovenskom kole Kristína Gavliaková (3.A, EZŠ)

            ·        školský rok 2019/20  - 1. miesto v celoslovenskom kole Lucia Goliášová (4.B, EZŠ)

                                                                          2. miesto v celoslovenskom kole Natália Harčárová (4.B, EZŠ)

                                                                          3. miesto v celoslovenskom kole Eva Demčáková (3.B, EZŠ)

            ·        školský rok 2018/19 -  2. miesto v celoslovenskom kole Lucia Goliášová (3.B, EZŠ)

                                                           2. miesto v celoslovenskom kole Ema Demčáková (I.O, EKG)

            Svoju vlastnú literárnu prácu môžeš poslať do 18. novembra 2022 na email: lubicademcakova@esspo.sk. Môžeš získať pekné ceny, výlet do Bratislavy, uverejnenie v školskej ročenke alebo aj vlastnú knihu! Vyhodnotenie súťaže prebehne v decembri 2022.

            Bližšie informácie z minulých ročníkov nájdeš na stránke: https://pisatelskebrcko.webnode.sk/

             

             

             

          • Školské kolo OSJL žiakov EKG

          • 13. a 14. októbra 2022 sa v EKG konalo pod vedením našich slovenčinárov školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre kategóriu C. Súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov IV.O a III.O, ktorí súťažili v troch kolách. Žiaci podali exelentné výkony – máme 13 úspešných riešiteľov.
            Výsledné poradie:
            1. miesto: Adriána Šarlota Jaššová (III.O),
            2. miesto: Ela Majerníková (IV.O),
            3. miesto: Zora Petričová (IV.O) a Radka Damankošová (III.O).
            Všetkým súťažiacim ďakujeme za skvelé výkony a Adrike, ktorá bude našu školu reprezentovať už  10.   novembra v okresnom kole, držíme palce! 

            Mgr. Mária Chalupková

          • Beseda so spisovateľmi Arpádom Soltészom a Marianou Čengel Solčanskou

          • Počas čitateľského festivalu Prešov číta rád sa nám v spolupráci s Krajskou knižnicou P. O. Hviezdoslava podarilo prijať v našej školskej knižnici na besede s maturantmi, druhákmi a sextou dvoch vzácnych hostí, ktorých spája medziiným i medzi našimi žiakmi známy film Sviňa. A. Soltész – novinár, spisovateľ, politický komentátor, autor kníh: Mäso, Sviňa, Hnev, Zlodej... M. Čengel Solčanská – spisovateľka, scenáristka, režisérka filmov Únos, Sviňa. Spisovateľov sprevádzal známy prešovský novinár Michal Frank. Zažili sme 2 hodiny zaujímavého rozprávania i odpovedí na otázky. Zamýšľali sme sa nad demytologizáciou postáv v dejinách Slovenska – Prečo je národným hrdinom Slovákov zbojník (J. Jánošík)? Bol gen. M. R. Štefánik Slovákom, keď tu nechcel žiť a nevedel poriadne po slovensky? V popredí rezonovali aj vážne občianske a kresťanské hodnoty. Môže sa na Slovensku niečo zmeniť, keď režim ľudí naučil, že krádež je zločin, ale nie hriech? Že je trestná, ale nie je to hanba? Počas besedy sme zistili, že A. Soltésza majú naši žiaci napočúvaného aj z jeho podcastov. Ďakujeme za príjemné a obohacujúce stretnutie. 

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • 111 rokov evanjelického kolégia a jeho "Objavovanie" Prešovčanmi

          • EVANJELICKÉ KOLÉGIUM je neoddeliteľnou súčasťou dejín Prešova. Je to najstaršia fungujúca škola v meste. Novodobá história kolégia sa viaže k r. 1911, keď bola postavená budova nášho súčasného Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove v secesnom slohu. V nedeľu 9. októbra 2022 poobede sprevádzal po škole všetkých záujemcov o historický výklad v rámci Objavovania Prešova spolu s pracovníčkou Krajskej knižnice v Prešove Mgr. A. Sivaničovou riaditeľ školy, historik, PhDr. M. Damankoš, PhD. Prehliadku doplnil o zaujímavý výklad: Kto sa zaslúžil o vznik a rozvoj kolégia? Aké boli jeho osudy? Akí profesori ho formovali, aké známe osobnosti tu študovali? V tomto roku si pripomíname 111 rokov existencie evanjelického kolégia postaveného na dnešnom Námestí legionárov. Vďaka Bohu, že sa v ňom vyučuje aj v dnešných časoch a že budova slúži na školské účely tak, ako si to naši predkovia želali.

            PDr. Ľudmila Kónyová

          • Výstava Prázdna stolička žije ďalej svoj život na BÚ VD ECAV

          • Pred rokom sme inštalovali výstavu k školskému projektu v našej školskej klubovni. Jej slávnostným otvorením sme začali minulý školský rok. Po tom, čo ju v škole vzhliadlo 380 návštevníkov, sme ju v apríli presťahovali do priestorov BÚ ECAV, aby bola sprístupnená  širokej verejnosti. Prvú veľkú návštevu „zažila“ hneď na začiatku, keď si ju prezreli účastníci „prešovského objavka“ na tému Zachránení a záchrancovia – príbehy ľudskosti v neľudskej dobe. Nasledovali ďalšie prehliadky, ale skutočný boom zažíva výstava teraz. Náš profesor a školský tajomník ECAV Mgr. Miroslav Čurlík, musí riešiť poradovník na jej sprístupnenie. Za posledné 2 týždne si výstavu prišli pozrieť žiaci a pedagógovia Hotelovej akadémie, Strednej priemyselnej školy strojníckej a Strednej zdravotníckej školy v Prešove, Cirkevnej základnej školy sv. Mikuláša v Prešove... A to dokonca aj v poobedňajšom čase. Ďalšie termíny v druhej polovici októbra a pripadne v novembri budú pre 9. – 8.ročníky základných škôl, ktoré pozývame na tematiku výstavu.

            októbri sme mali veľkú česť osobne sa stretnúť s Júliou Sherwood, dcérou Agneše Kalinovej (r. Farkašovej) – ktorej je časť výstavy venovaná. Bolo nám cťou privítať ju aj na individuálnej prehliadke výstavy a zároveň viesť s ňou rozhovor, počas ktorého sme získali nové informácie a kontakty, týkajúce sa pátrania po stopách židovských žiakov vylúčených z našej školy r. 1941. Ďakujeme jej za ochotu a čas, ktorý nám venovala a dúfame, že v našej spolupráci budeme pokračovať.

            „Silné príbehy našich rovesníkov, ktorým sa náhle zmenil celý ich život. Práve v dnešných časoch cez poznanie histórie a osudov nevinných ľudí sa musíme neustále snažiť, ale hlavne poučiť, aby sa tieto udalosti už nikdy nezopakovali...“ - taký je odkaz mladých návštevníkov, ktorí si prišli výstavu pozrieť. 

            Poďakovanie patrí tým, ktorí výstavu pripravili i presťahovali, tým, ktorí ňou návštevníkov obetavo sprevádzajú, ako aj BÚ VD za poskytnutie priestorov.   

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Noc v škole pre žiakov EKG a 2. stupeň EZŠ

          • Ahoj, ešte stále rozmýšľaš, či ísť alebo neísť na Noc v škole?
            Nelám si nad tým hlavu.O dobrý čas so strarými/ novými kamarátmi, zábavu, atmosféru (a nie len to) budeš mať postarané…to nám ver :).
            Tak málo Ťa od toho delí. Stačí len vypísať prihlášku, ktorú nájdeš na sekretariáte. Ak máš v niečom nejasnosti, určite píš na instagram@domino.ekg, opýtaj sa nášho duchovného správcu alebo zájdi za niekým z Domino tímu.V piatok 14.10. 2022 o 18:00 na teba čakáme! Príď, spoznať "Čo je pravým prameňom Oázy."

            S láskou,Tvoj Domino tím

          • BAB - Bienále animovaných filomv

          • Festival animovaného filmu - Bienále animácie Bratislava, zavítal aj do Prešova. V rámci tejto udalosti sa aj žiaci prvého stupňa zúčastnili premietania súťažných animovaných filmov v kine Scala.

            Naši žiaci privítali takúto filmovú prestávku vo vyučovaní s veľkou radosťou a nadšením. :)

          • BEZPEČNE NA CESTE - projektové vyučovanie v EMŠ

          • Celý minulý týždeň, prostredníctvom hier a rôznych aktivít, deti získavali poznatky v oblasti dopravnej výchovy. Hoci nám tento rok počasie neprialo zrealizovať ukončenie tohto projektu na multifunkčnom ihrisku, predsa si deti vyskúšali svoje znalosti v jednotlivých triedach , ktoré sme premenili na interiérové dopravne ihrisko.

          • Imatrikulácia v EKG

          • Prváci a kvinta oficiálne stredoškolákmi! V piatok 30. septembra 2022 sme v štýle 80. rokov privítali I.A + V.O v radoch študentov EKG. Ďakujeme ŽŠR za organizáciu a všetkým zúčastneným za výbornú atmosféru.

            Mgr. Zuzana Kmeciková

          • DIVADLO GAŠPARKO V EMŠ

          • Divadlo Gašparko zavítalo k nám do MŠ tentokrát s rozprávkou Červená Čiapočka. Veľmi známa rozprávka zaujala všetkých svojim typickým humorom. Aj strašidelný vlk rozosmial deti a vyčaril úsmev na tvári.

          • Čitateľské vrecúška na 2. stupni EZŠ

          • Napriek tomu, že sa väčšina z nás naučila čítať už v 1. ročníku ZŠ (niektorí možno aj skôr), výsledky medzinárodných meraní ukazujú, že žiaci slovenských základných škôl majú značné nedostatky v čitateľskej gramotnosti. Čitateľská gramotnosť - teda čítanie s porozumením - znamená aktívne čítať, prijímať, vyhodnocovať, ale aj interpretovať prečítané informácie, orientovať sa v textoch a funkčne ich prepájať.

            Na hodinách literatúry na 2. stupni ZŠ využívame pri práci s umeleckými textami aj tzv. čitateľské vrecúška, ktoré u žiaka nielen vzbudia zvedavosť, ale udržia jeho pozornosť a pomôžu mu pozrieť sa na text možno nie až tak bežnou optikou. Ide o pomôcku, ktorú predstavujú dve trojice plátenných vrecúšok s otázkami na farebne odlíšených drevených doštičkách. Jedna trojica vrecúšok má názov Pred čítaním – počas čítania – po čítaní a druhá Dej – postava – prostredie. Otázky sú zamerané na viaceré oblasti: od faktických informácií cez rozvoj jazyka až po hľadanie súvislostí, premýšľanie a kreatívne myslenie. Niektoré otázky sú jednoduché (napr. Kto ilustroval knihu? Kde sa odohráva dej?...), iné zložitejšie a s viacerými možnými odpoveďami (napr. Navrhni, ako by mohol dej pokračovať. Čo by si urobil, ak by si bol hlavnou postavou? Napíš list autorovi.) alebo aj úplne bizarné (napr. Čo by bolo iné, keby bol hlavný hrdina zviera?).

            Čitateľské vrecúška sú vhodné na skupinovú aj individuálnu prácu. My sme s nimi zatiaľ  pracovali spoločne v rámci jednej veľkej skupiny. O tom, že to žiakov (ale aj učiteľky) bavilo, svedčia priložené fotografie. Už sa tešíme na ďalšie texty a veríme, že aj s pomocou týchto čitateľských vrecúšok schováme čítanie s porozumením do vrecka!

            kp, mč

          • EKG fandilo hokeju

          • EKG fandilo hokeju v Prešove (21.09.2022, PREŠOV - POPRAD)! Ďakujeme klubu HC 21 Prešov za 50 voľných lístkov, zápas sme si veľmi užili. Držíme prsty  v rozbehnutej sezóne!

            Zuzana Kmeciková (koordinátor ŽŠR)

          • Výstava kresleného humoru, prednášky a besedy expertov v EKG

          • Aj Evanjelické kolegiálne gymnázium bolo miestom, kde sa dňa 28. septembra 2022, realizovala výstava kresleného humoru, prednášky a besedy expertov (JUDr. Peter Kovařík a Mgr. Dominik Štefanovič) so žiakmi v rámci projektu AntiHybrid. Hovorilo sa o eliminovaní webových stránok, cielenej kampani na sociálnych sieťach, ale aj o možnosti ochrany pred propagandou, dezinformáciami a manipuláciou, ako nástrojmi hybridnej vojny.
            ​​​​​​​Ďakujem za spoluprácu Národnému inštitútu vzdelávania a mládeže  a Prešovskej rozvojovej agentúre.

            Mgr. Zuzana Kmeciková

          • Prešov číta rád - beseda s Kristínou Ježovičovou

          • V rámci literárneho festivalu Prešov číta rád, ktorý sa uskutočnil 21. – 23. septembra 2022 sa aj naši žiaci z 9.A a IV.O mohli stretnúť na besede so zaujímavou autorkou Kristínou Ježovičovou, ktorá nám prišla predstaviť svoju “young adult“ tvorbu, ale predovšetkým novú knihu Nelám mi srdce. Autorka nám veľmi pútavo rozprávala o svoje tvorbe, o svoje poslednej knihe. Nie je dobré súdiť knihu podľa obalu, ale aj ten obal novej knihy vyzerá výborne. Farebná, názov písaný kriedou. Knihu rozhodne máte chuť chytiť do ruky a otvoriť ju.  Autorka sa v nej venuje ťažkým témam. Päť hlavných hrdinov sa prebíja svetom aj so svojimi problémami, je tu snáď všetko zlé, čo môže človeka postretnúť. Nepozornosť zo strany rodičov, poruchy príjmu potravy, šikana kvôli výzoru, sexualita, dopad sociálnych sietí. Autorka nám rozprávala o tom, prečo má odvahu písať o tých ťažkých, tabuizovaných témach. Je to jednoducho potrebné.  Bolo to veľmi príjemné a obohacujúce stretnutie. A čo hovorí autorka o svojej knihe a o stretnutí s nami? Dovolím si ju citovať 😊

            O besede:
            Vo štvrtok a v piatok som sa ako účinkujúca zúčastnila na knižnom festivale Prešov číta rád. Absolvovala som besedy so študentmi a žiakmi štyroch škôl, ktoré dopadli viac ako úžasne aj vďaka skvelej knihovníčke a moderátorke Monike Ferkovej, ktorá ma viedla všetkými besedami. Bez nej by som si neporadila a zrejme by som sa aj stratila. Teraz späť k besedám. Po prvé: nikto nezaspal (mojím najväčším cieľom bolo nikoho neunudiť k smrti... asi je to trauma zo študentských čias a nezaujímavých výchovných koncertov)😂Po druhé: chalani a dievčatá sa dokonca aktívne zapájali a super sme si pokecali.... A žiaci štvrtej školy boli sprvu ostýchavejší, no napokon sa uvoľnili aj oni. Podpísala som sa na skriňu ich knižnice fixkou a vôbec nešlo o vandalizmus (áno, kedysi som občas čmárala na lavice). 😂Svojím podpisom som sa zaradila medzi svojich kolegov, ktorí sa zúčastnili festivalu predo mnou – voľného miesta už za tých 17 ročníkov veľa nezostalo. Ozaj! A podpísala som sa pod moju zlatú Evku @eva.piarova - fotku ako dôkaz budem mať čoskoro.😉.“(Zdroj: Fb autorky)
             

            O knihe:
            Anotácia:
            „Päť životov, päť tínedžerov a jeden emóciami nabitý príbeh. Slušná a nevinná Andrejka je uväznená vo svete povinností a tajomstiev. Rodičia na ňu nemajú čas, mladší brat, o ktorého sa musí starať, ju strápňuje. Navyše frajer Boris, ktorý očividne niečo skrýva, nemá pre ňu ani jediný bozk. Zmeniť to môže azda rocker Thomas. Len keby sa v ňom Andrejka vyznala a keby nekomolil nielen slová, ale aj jej city.

            Sofia je kráska, ktorá sa nedobrovoľne poddáva matke. Tá ako niekdajšia vicemiss túži len po dcérinom úspechu. Jej život sa krúti okolo počtu lajkov, falošných úsmevov a nepravých priateľstiev. Dá sa povedať, že to dievča je továreň na problémy, tak prečo si nevyrobiť ešte jeden? Okoreniť by to mohla aféra s outsiderom Marošom, ktorý ako syn večne nervózneho otca pozná hnev, poníženie a neváha ich rozdávať ďalej. Aby toho nebolo dosť, duševne zničená Nora sa zaľúbi do ešte zničenejšieho Frederika. Zdá sa, že v spleti toľkých osudov si hrdinovia zaslúžia niečo dobré. Zaslúžia si šťastie. Len či to napokon neskončí zlomeným srdcom. Nelám mi srdce je neobyčajná kniha, ktorá vás presvedčí, že svet síce nie je dokonalé miesto, ale aj tak sa v ňom oplatí byť.“(Zdroj: Fb autorky)

                                                                                                                                                                                 mč

          • European Day of Languages - Európsky deň jazykov 2022

          • Európsky deň jazykov 26. septembra je dobre zavedenou príležitosťou na zvýšenie informovanosti o jazykovom vzdelávaní a jazykovej rozmanitosti. Zúčastňujú sa na ňom mnohé jazykové a kultúrne inštitúty, združenia, univerzity a najmä školy. Samozrejme pri tom nemohla chýbať ani naša škola. Študenti diskutovali, kvízovali, hľadali informácie o rôznych historických, geografických či matematických faktoch použitím rôznych jazykov pod vedením vyučujúcich ANJ.