• Záložky do kníh spájajú školy

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do inšpiratívneho projektu zameraného na podporu čítania: Záložky do kníh spájajú školy. Študenti prímy – kvarty mali za partnerskú školu ZŠ v Rozhanovciach. Téma na stvárnenie mala pre nich názov: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Študenti vyšších ročníkov EKG si svoje záložky, vyrábané na tému: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto... - vymieňali so študentmi SOŠ informačných technológií v Banskej Bystrici. Projekt zastrešovali vyučujúce SJL: Ľ. Kónyová a M. Chalupková.

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • Projekt Krokus v kvarte

          • V spolupráci s Múzeom židovskej kultúry sme sa zapojili do vzdelávacieho projektu Krokus /Šafran/, ktorý je realizovaný írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI).
            Cieľom projektu je pripomienka približne jeden a pol milióna detí, ktoré sa stali obeťami holokaustu. Na počesť ich pamiatky žiaci a študenti sadia cibuľky žltých krokusov (do kvetináčov alebo priamo na školskom dvore), ktoré kvitnú približne v období Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené počas obdobia nacistických perzekúcií nosiť. Hlavným cieľom projektu je upozorniť na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe rasovej či náboženskej príslušnosti, a tým prispieť k prevencii xenofóbie, rasizmu a antisemitizmu.  

            Mgr. Z. Kmeciková

          • Talenty 2022

          • Srdečne gratulujeme Josuovi Henochovi Stancel z tercie za ocenenie mesta Prešova a ABC Centra voľného času TALENTY 2022. Cena mu bola slávnostne odovzdaná 21. 11. 2022 v PKO - Prešov v kategórii cudzích jazykov za jeho úspechy v olympiáde nemeckého jazyka v germanofónnej kategórii. V publiku ho prišla povzbudiť jeho trieda III.O. Josue odmoderoval začiatok i koniec akcie v nemčine.

            Mgr. I. Birošová

          • Shakespeare Memorial v Košiciach

          • 23. novembra 2022 sa konalo Krajské kolo recitačnej súťaže Shakespeare Memorial v Košiciach. Naše EKG reprezentovali študenti, ktorí v školskom kole skončili na prvých miestach v jednotlivých kategóriách.
            1. kategória: poézia: Tyrzah Anna Stancel, I.O, próza: Kamil Poloha, I.O
            2. kategória: próza: Dominik Uhriňák, IV.O, poézia: Soňa Ivanová, IV.O
            3. kategória: poézia:Klára Birošová, VII.O.
            Naším študentom Tyrze a Kamilovi sa vo veľmi silnej konkurencii podarilo získať 2. a 3 miesto. Srdečne blahoželáme.

            Mgr. Miriama Voľanská

          • Imatrikulácia prvákov

          • Imatrikulačná slávnosť bola pre našich prváčikov výnimočnou a radostnou udalosťou. Niesla sa v znamení odvahy Božích rytierov. Úlohou každého z nich bolo vyskúšať si svoju odvahu, presnosť a bystrosť. Po zdolaní všetkých skúšok boli slávnostne pasovaný pánom riaditeľom za právoplatných prvákov, žiakov našej školy :) . Prajeme im veľa radosti, múdrosti a odvahy pri zdolávaní každodenných školských povinností! A na záver posielame slová povzbudenia: „S nami je Hospodin, náš Boh, hotový nám pomôcť a viesť naše boje.“ (2.Kronická 32,8)

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Z Evanjelickej spojenej školy a CZ ECAV Prešov, Giraltovce, Soľ, Bardejov, Budimír boli odvezené do Necpál a následne do Vojvodiny v Srbsku vianočné balíky. Vyexpedovali sme ich vyše 100. Bohu vďaka za všetkých darcov, ktorí pribalili k darčekom aj veľa lásky a potešia tých, ktorí to potrebujú.

            Mgr. M. Čurlík

          • Sociálny projekt

          • „... v láske slúžte si vospolok.
            Lebo jedno prikázanie obsahuje celý zákon v plnosti, ono:
            Milovať budeš blížneho svojho ako seba samého.“
            (G 5,13b-14)

            S veľkou radosťou a s vďakou Bohu sme privítali správu, že v Prešove sa podarilo práve v októbri, keď si pripomíname mesiac úcty k starším, otvoriť Diakonický domov Élim – sociálne centrum pre seniorov.
            18. novembra sme v EKG počas Dňa otvorených dverí spustili pri príležitosti Dňa študentstva sociálny projekt. Celý projekt sme zorganizovali práve na podporu seniorov v Diakonickom domove Elim v Prešove. Už od skorého rána do miestnosti č. 212 prúdili davy žiakov z celej ESŠ. Priniesli nám koláčiky, ktoré deň vopred napiekli doma sami alebo so svojimi rodičmi (pri počte 40 donášok sme už prestali rátať...). Tieto produkty od nich prevzal tím dobrovoľníčok z III. A – Saška, Števka, Emka, Tímejka A., Tímejka Š. – a počas celého dňa ich predávali všetkým záujemcom. Súčasťou projektu bola aj možnosť prispieť finančne dobrovoľným príspevkom.
            Žiacka školská rada tiež začala zbierku nových ponožiek pre seniorov. Vyzbierala sa prvá škatuľa. Od pondelka zbierka pokračuje vo vestibule školy. Zároveň naša školská firma rozbehla predaj mydiel a balzamov ručne vyrábaných na prírodnej báze. V piatok boli jej zamestnanci veľmi úspešní, nakoľko Emka-VII.O a Viki-III.A predali všetky výrobky. V predaji v rámci sociálneho projektu budú pokračovať aj v stánku ECAV počas Vianočných trhov v Prešove. Následne aj školská firma prispeje do zbierky finančnou čiastkou. Projekt koordinovala prof. Ľ. Kónyová v spolupráci s prof. A. Demčákovou (študentská firma)  a Z. Kmecikovou (ŽŠR)  a študent sexty T. Biroš.
            Tešíme sa zo spolupatričnosti v našej školskej komunite. Sladkými dobrotami sme počas prestávok oslávili Deň študentstva a dobročinnosťou sme sa dokázali spojiť pre dobrú vec – pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu akýmkoľvek spôsobom zapojili. V piatok sa nám podarilo predajom koláčikov a zbierkou zatiaľ získať 364, 28 €. V decembri pokračujeme ďalej.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Krabice lásky

          • Ďakujeme všetkým zúčastneným triedam - ich žiakom a rodičom - za prípravu Krabíc lásky do Srbska, ktoré už boli úspešne odvezené obdarovaným. Veríme, že ich potešia minimálne tak, ako nás tešila ich príprava 💛Ešte raz, ďakujeme 2.A, 4.A, 4.B, 5.B, 6.A a 8.A.

          • ZBIERAME BATÉRIE SO ŠMUDLOM V EMŠ

          • V rámci enviromentálnej výchovy prebiehal v našej EMŠ v spolupráci neziskovou organizáciou DAPHNE interaktívny program – Zbierame batérie so Šmudlom. Jeho cieľom bolo hravou a zážitkovou formou vzdelávať deti predškolského veku v oblasti správneho triedenia odpadkov, so zreteľom na použité batérie.

          • Šarkaniáda ŠKD

          • 15.11.2022 sa v ŠKD konala Šarkaniáda.

            Akcie sa zúčastnili žiaci 1., 2. a 3. oddelenia ŠKD. Deti si doniesli krásne, farebné šarkany. Aj napriek tomu, že šarkany nechceli veľmi lietať, lebo vetrík bol slabý, atmosféra bola výborná. Všetci sme sa zabavili a užili si spoločný čas.

          • Deň boja za slobodu a demokraciu - Deň študentstva

          • Na stredajších službách Božích sme si pripomenuli 17. november aj tým, že sme vytvorili živú reťaz tak, ako to robili pred 33 rokmi študenti demonštrujúci na uliciach za slobodu. Za ruky sa pochytali všetci žiaci a učitelia, a tak sme spoločne pod vedením duchovného správcu školy M. Oráča vyšli z kostola von. 
            V spolupatričnosti budeme pokračovať v EKG pri príležitosti Dňa študentstva aj zajtra počas Dňa otvorených dverí. Spúšťame sociálny projekt na podporu seniorov v Diakonickom domove Elim v Prešove. Organizujeme:
            1. predaj koláčikov (ktoré napečú naši študenti),
            2. zbierku nových ponožiek,
            3. predaj výrobkov študentskej firmy (mydlá a balzamy na prírodnej báze) ako aj finančná zbierka. Na báze dobrovoľnosti môže prispieť každý, kto chce. Neváhajte a navštívte nás!!!  Radi Vás počas celého dňa privítame v m. č. 212.

          • Každé dve sekundy niekto potrebuje krv

          • Žiaci III.A a VII.O nášho gymnázia sa 16.11. 2022 sa zapojili do kampane Študentskej kvapka krvi, ktorá je zameraná hlavne na prvodarcov a mladých ľudí. Slogan 28. ročníka tejto kampane znie „Pripoj sa.“ a je výzvou, aby sa každý zdravý dospelý človek pripojil k darcom krvi. Slovenské nemocnice stále hlásia nedostatok krvi. Ľudia, ktorí transfúziu krvi potrebujú, sú väčšinou vážne chorí alebo zranení, ale častokrát ide o pacientov pri závažných operáciách a ženy pri komplikovaných pôrodoch. Každý z nich je odkázaný na jedného zdravého človeka, ktorý sa rozhodne preukázať dobrú vôľu a pôjde darovať krv. Spojitosť s medzinárodným dňom študentstva, ktorý si pripomíname 17. novembra, nie je náhodná. Aj na Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu, Námestie legionárov 3 v Prešove vnímame žiakov a mladých ľudí ako nositeľov zmien a prelomových myšlienok. Pripojte sa. Wifi je aj na transfúzke :) Poďakovať chceme žiakom III.A: Števke Hadbavnej, Liane Kmecovej, Ladislavovi Kravčíkovi, Samuelovi Godlovi, Simeonovi Šcecinovi a zo VII.O Michalovi Fedorovi. Tešíme sa z prvodarcov.
            https://redcross.sk/kampan/studentska-kvapka-krvi-2022/

            Mgr. M. Čurlík, vyučujúci biológie

          • Zážitkové vyučovanie maturantov v Košiciach

          • V piatok 11. 11. 2022 sa naši maturanti vzdelávali v Múzeu obetí komunizmu a v priestoroch laboratória Ústavu experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ. Ďakujeme obom inštitúciám za ústretovú spoluprácu a kvalitné zážitkové vyučovanie.

            Mgr. Z. Kmeciková

          • Vyhodnotenie celoslovenskej informatickej súťaže iBOBOR v EKG

          • V dňoch 7. až 10. 11. 2022 sa konala celoslovenská informatická súťaž iBOBOR, do ktorej sa v EKG zapojilo 163 žiakov, z ktorých 48 bolo úspešných riešiteľov.

            Výsledky po kategóriách:

            Kategória BENJAMIN -  27 676 súťažiacich

            I.O – 21 súťažiacich /4 úspešní riešitelia - S. Kupský; V. Nemšíková, E. Macejová, D. Odvody

            II.O - 17 súťažiacich /2 úspešní riešitelia - V. Janková; L. Kočišková

            Kategória KADET - 22 385 súťažiacich

            III.O – 14 súťažiacich / 10 úspešní riešitelia - A.Alexovič, N. Imrichová, R. Damankošová, A. Jaššová, L. Benková, M. Biroš, V. Havir, T. Beňa, J. Stancel, M. Čurlík

            IV.O – 17 súťažiacich / 16 úspešných riešiteľov - J. Molitoris, D. Uhriňák, M. Drotár, F. Turák, M. Brehuvová, Z. Petričová, S. Ivanová, Š. Hrubčo, E. Majerníková, A. Mojžiš, N. Oráčová, M. Poloha, Ch. Chovancová, L. Olejníková, D. Kmec, M. Sýkorová

            Kategória JUNIOR - 11 644 súťažiacich

            V.O – 20 súťažiacich / 2 úspešní riešitelia - D. Macej, E. Pelecová

            VI..O – 11 súťažiacich / 4 úspešní riešitelia - B. Frankovská,  M. Šepeľak, T. Pabiš, A. Jaššová

            II.A – 22 súťažiacich / 9 úspešných riešiteľov – S. Oravcová, Ch. Verčimaková, Z. Chalupková, Z. Fertaľová, K. Molitorisová, L. Kacianová, L. Halatková, M. Ivanič, Z. Eštvaníková

            Kategória SENIOR – 5 918 súťažiacich

            VII.O – 11 súťažiacich / 1 úspešná riešiteľka – S. Talianová

            Všetci žiaci si môžu pozrieť svoje výsledky po 17. novembri v EduPage, kde nájdu aj správne riešenia úloh. Ďakujeme všetkým žiakom za účasť a skvelú reprezentáciu našej školy!

            RNDr. Iveta Germanová

          • Deň červených makov

          • Viete, čo sa stalo 11. novembra 1918?  Skončila sa Prvá svetová vojna (vtedy nazývaná Veľká vojna). Tento deň je Dňom vojnových veteránov, resp. Dňom červených makov. Stužky v tvare vlčieho maku na klope sú symbolom polí vo Flandersku /Flámsku (územie  severného Francúzska a Belgicka), kde prebiehali počas vojny najťažšie boje. Aj my sme si tento Deň dnes v EKG pripomenuli s pomocou organizácie Post Bellum. Hrdo sme si pripli na hruď červené maky, ktoré rozdávali Liana a Julo z III. A, aby sme si uctili statočnosť všetkých veteránov. Nezabúdame.

             PhDr. Ľudmila Kónyová

          • TEAMBUILDING V. O - I. A 2022 Veľký Slavkov

          • V dňoch 20.- 21. októbra 2022 sme spolu pod dozorom triedneho profesora Ing. Juraja Luščáka a Mgr. Márie Chalupkovej strávili čas na teambuildingovom pobyte vo Veľkom Slavkove v Tatrách. Štvrtok sa začal tradičnou cestou vlakom, ktorá nám zbehla celkom rýchlo. Sprevádzaní slnečnými lúčmi a dobrou náladou sme sa hneď po príchode začali zapájať do rôznych aktivít, ktoré si pre nás lektori pripravili. Aktivity boli zamerané najmä na spoznávanie sa navzájom, hľadanie riešení problémov, budovanie kolektívu a na poukázanie vrstiev v spoločnosti. Aj keď bolo častokrát náročné pracovať v takej veľkej skupine ľudí, ktorí sú rozdielni a majú iné názory, hľadali sme rôzne spôsoby, ako našu prácu zefektívniť. Mierne vyčerpaní z riešenia úloh sme si na večernom programe, v podobe témy a chvál, upokojili mysle. Večer sme našu zvyšnú energiu využili na turnaje v ping pongu, alebo tancovanie a spievanie.
            Na druhý deň sme sa po výdatných raňajkách vybrali na prechádzku do Tatier na Hrebienok, ktorá nám vytvorila priestor na konverzácie o čomkoľvek. Po kochaní sa výhľadom z Hrebienka sme pokračovali k Vodopádom Studeného potoka a Rainerovej chate. Cesta späť zbehla rýchlejšie, ako sme čakali. Ani sme sa nenazdali, a už sme boli dole. Nasýtení obedom a zážitkami sme šťastlivo prišli domov.
            Ďakujeme učiteľom a lektorom, za vašu trpezlivosť a ochotu. Sme vďační aj za možnosť upevniť vzťahy a zažiť spolu niečo nové. Naučili sme sa, ako spolupracovať a tvoriť pevný a dobrý kolektív, veď predsa práve to je kľúčom k úspechu.

            E. Beňová, E. Pelecová, V.O

          • Exkurzia 2022: Košariská – Bratislava – Viedeň

          • 20. októbra 2022 sa 47 žiakov sexty, II. A a maturantov EKG vybralo na exkurziu, ktorá bola zameraná na zážitkové vyučovanie SJL, UKL, DEJ. Keďže sme sa vybrali na druhý koniec republiky v októbri, v pláne sme mali navštíviť aj rodisko i posledné miesto odpočinku významného politika, gen. M. R. Štefánika, ktorý sa pričinil o vznik 1. ČSR. V Košariskách bol sprievodca veľmi milý a porozprával nám o živote našej slovenskej evanjelickej legendy. Vietor, ktorý bol pre mnohých veľmi nepríjemný, nás doviedol do našej ďalšej destinácie. Bola ňou Mohyla pod Bradlom. Nádherný výhľad a upokojujúca príroda nás veľmi uchvátila.
            Odtiaľ sme putovali do Bratislavy. V hoteli sme načerpali sily, skorá večera nás nasýtila. Po nej sme sa pekne obliekli a vyrazili sme do Slovenského národného divadla. Predstavenie „Pred západom Slnka” bolo umeleckým zážitkom pre každého z nás. Herecké výkony a emócie, ktoré nám toto predstavenie prinieslo, sú neopísateľné. Večer sme ukončili rozhovormi na izbách a načerpali sme sily, keďže nás čakal ďalší náročný deň.
            V piatok nás po veľmi ťažkom vstávaní a švédskych stoloch opäť čakala približne dvojhodinová cesta. Naša prvá zastávka bol zámok Schonbrunn. Je to bývalé letné sídlo rodu Habsburgovcov. Na prehliadke sme videli izby a priestory, ktoré obývala Mária Terézia s rodinou a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi. Po prehliadke sme mali možnosť pozrieť si zámocké záhrady. Boli sme uchvátení ich veľkosťou.
            Naša ďalšia zastávka bolo nádherné Kunsthistoriches Museum - postavené Františkom Jozefom pre uchovanie habsburgovských zbierok umenia. Zbierka sa skladala z egyptského, orientálneho, gréckeho a rímskeho antického umenia. Krásne priestory a pôvodné exponáty spred cca 4000 rokov nás veľmi zaujali a nevedeli sme sa vynadívať. Po prehliadke sme pokračovali k našej poslednej zastávke vo Viedni, ktorou bola galéria Albertina. Mohli sme vidieť cisárske apartmány a rôzne zaujímavé zbierky obrazov ako napríklad zbierka De Monet a Picasso, ktorá je jednou z najvýznamnejších v Európe. Prezreli sme si aj obrazy zamerané na grafiku, do ktorej patria majstrovské diela Michelangela, Rembrandta, Schieleho a Klimta. Na konci sme boli vyčerpaní, sedeli sme na lavičkách, schodoch, dokonca aj na zemi a nevedeli sme sa dočkať centra mesta a dobrého jedla.
            Rozchod sme mali cca dve a pol hodiny a tie nám poslúžili na už spomínaný obed, kúpu suvenírov pre našich blízkych, objavovanie centra Viedne a trávenie času s našimi spolužiakmi. O 17:30 sme sa zhromaždili a vydali sme sa na spoločnú cestu naspäť. Všetci sme boli veľmi hluční a rozprávali sme sa o našich zážitkoch a pocitoch. Chceli by sme sa poďakovať pani profesorke Kónyovej (ktorá pre nás exkurziu pripravila) a pani profesorke Kmecikovej, za ich ochotu a trpezlivosť. Veľmi si to vážime a ďakujeme za príjemne strávený čas a nezabudnuteľné zážitky.

            M. Petrušová, T. Pabiš, N. Mihočová – sexta, S. Haníková – II. A

          • Geografická exkurzia Slovensko 2022

          • V dňoch 20. - 21.októbra 2022 sa  37 žiakov z tried  III.A a VII.O pod dozorom Mgr. M. Čurlíka a Mgr. L. Maťašovej zúčastnilo exkurzie  zameranej na priame oboznámenie sa s priemyselnou výrobou v súčasných slovenských podnikoch a poznávanie prírodných a kultúrnych zaujímavostí Slovenska. Navštívili sme Stredisko správy a údržby diaľnic Behárovce, ktoré spravuje tunel Šibenik a aj najdlhší diaľničný tunel na Slovensku – Branisko. Žiakom boli pri modely tunela popísané stavebné časti tunela, na dispečingu sa oboznámili s riadením tunela, prevádzkou a údržbou, ktorá prebieha v tuneli 2x ročne. Navštívili sme aj únikovú chodbu, ktorá vedie popri hlavnej tunelovej rúre a slúži na evakuáciu v prípade nebezpečenstva. www.ndsas.sk  V Poprade v rámci prezentácie elektrotechnickej  výroby nás privítala spoločnosť Whirlpool Slovakia s.r.o. Poprad - Matejovce, ktorá v súčasnosti patrí medzi najvýznamnejších výrobcov zhora a spredu plnených práčok v Európe.  Žiaci sa oboznámili aj s tréningovým centrom spoločnosti, kde si mohli vyskúšať aj samotné zručnosti na prácu v tomto podniku. https://www.whirlpool.sk/ Ďalej sme navštívili spoločnosť Chemosvit Folie, a.s. vo Svite, ktorá sa venuje výrobe obalových materiálov. Žiaci videli výrobu grafických materiálov, aj samotnú tlač obalov známych čipsov, keksov a samotných fólií. https://www.chemosvitfolie.com/  V Liptovskom Mikuláši sme v rámci exkurzie navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, kde sme absolvovali prehliadku expozície jaskyniarstva spojenú s odborným výkladom lektora. www.smopaj.sk Ubytovaní sme boli na chate Opalisko v Závažnej Porube. www.chataopalisko.sk . V druhý deň exkurzie sme navštívili Mondi SCP, a.s. Ružomberok – najväčší závod na výrobu papiera a celulózy v SR, kde sa žiaci zoznámili najmä s výrobou kancelárskeho papiera, sprievod a výklad bývalých zamestnancov bol odborný a zaujímavý. Prechodom cez horský prechod Donovaly naša cesta smerovala cez B. Bystricu a Zvolen do Rimavskej Soboty, kde sme navštívili potravinársky podnik RISO-R, ktorý sa zaoberá výrobou marmelád, džemov a lekvárov. www.riso-r.sk . Záver exkurzie bol venovaný prehliadke Gemersko-malohontského múzea, ktorého expozícia je zameraná na archeológiu, paleontológiu, históriu a ľudové remeslá, navštíveného regiónu. https://gmmuzeum.sk/.  Celkovo sme prešli necelých 600 km, 3 kraje, a cez 13 okresov.  Ďakujeme všetkým ochotným manažérom firiem a sprievodcom za profesionálny prístup, množstvo nových informácií a ochotu prezentovať prácu spoločnosti.

            Mgr. M. Čurlík

          • Návšteva Krajskej hvezdárne a planetária v Prešove

          • Žiaci I.A a V.O sa zúčastnili dňa 8. 11. 2022 v rámci vyučovania návštevy Krajskej hvezdárne a planetária v Prešove. https://astropresov.sk/ Program pozostával z videoprojekcie programu „Slnečná sústava“ v prednáškovej miestnosti a v planetáriu to bol program: „Vesmír je náš svet“, kde  žiaci mohli vidieť ukážky nočnej oblohy, niektorých významných súhvezdí, planetárnych hmlovín a vypočuť si vysvetlenie k vzniku čiernych dier a pulzarov.

            Mgr. Miro Čurlík, vyučujúci geografie