• Operácia „Jablkový koláč“

          • V októbri si žiaci v mnohých školách pripomínajú Deň jablka aj mesiac úcty k starším. Na 2. stupni EZŠ sme sa rozhodli tieto dve veci spojiť. Žiacka školská rada prišla s myšlienkou návštevy seniorov a odovzdania im malého darčeka v podobe domáceho jablkového koláča.

            Oslovili sme preto všetkých žiakov aj ich rodičov a vďaka úžasnej odozve až 30 z nich sa nám tento nápad podarilo zrealizovať nad rámec našich očakávaní. V posledný októbrový štvrtok sa štyri 7-členné skupinky v sprievode pani učiteliek vybrali na osobné návštevy seniorov do ich domácností (spolupráca s Relevant, n. o.) a do Centra sociálnych služieb Vita vitalis na Volgogradskej ulici, kde im odovzdali škatule naplnené voňavými domácimi jablkovými koláčikmi.

            Radosť z nečakaného darčeka, ale aj zo vzájomného stretnutia mali nielen seniori a klienti CSS, ale nepochybne aj žiaci a učitelia. Porozprávali sme sa, trochu sme „nakukli“ do ich domácností, čo-to sme sa dozvedeli aj o ich koníčkoch či bývalom zamestnaní a niektorým sme dokonca pomohli vyniesť smeti. Niečo sme sa však dozvedeli aj o nás samých. Napríklad že najkratšia trasa nemusí byť zábavná, a preto sme si niekedy vyberali dlhšiu a komplikovanejšiu, aby sme mohli byť dlhšie spolu... Ale najmä, že pomáhanie iným nás obohacuje a že starší ľudia sú hodnotnou súčasťou našej spoločnosti.

            Chceme sa preto poďakovať všetkým žiakom a najmä rodičom, ktorí počas pracovného týždňa boli ochotní v podobe jablkového koláča obetovať svoj čas aj peniaze a potešiť tých, ktorí sú osamelí. Ktovie, možno sa v našej škole práve začala jedna pekná tradícia...

             

                                                                                                                    Učiteľky a žiaci 2. stupňa EZŠ

          • Pozvánka na DOMINO

          • Ahoj kamarát!

            Už tento štvrtok 3. 11. 2022 budeme na Domine pokračovať v sérii “Nová záhrada”Nenechaj si to újsť a príď do školskej klubovne o 14:45 hod. Si srdečne vítaný a veľmi sa na teba tešíme. Sleduj nás aj na instagrame @domino.ekg, aby ti neušli žiadne informácie o Domino udalostiach. 

            Tvoj Domino tím

          • Deň jablka na 2. stupni EZŠ

          • V stredu 19.10. sa v našej škole uskutočnil Deň jablka, ktorého sa zúčastnili žiaci 2. stupňa EZŠ. V triedach ste mohli stretnúť žiakov oblečených v červenej, zelenej alebo žltej farbe. Tieto farby predstavovali farby jabĺk. V rámci triednických hodín sa uskutočnili triedne pikniky, počas ktorých prebiehali ochutnávky jabĺk a jablčných dobrôt. Hodinu žiakom spestrili rôzne súťaže, napr. súťaž o naj jablko (najkrajšie, najväčšie, najčudnejšie, ...), kto najrýchlejšie zje jablko, kto vytvorí najdlhšiu šupku, atď.

            Sme radi, že sme mohli mať trochu netradičný deň, ktorý nám ukázal, že jablká nie sú len zdravé, ale aj chutné a dajú sa spracovať rôznym spôsobom.

             

                                                                                                                            Slávka Harčárová, 5. A

                                                                                                                   Členka Žiackej školskej rady pri EZŠ

        • Biblické zamyslenie k Pamiatke reformácie 2022
          • Biblické zamyslenie k Pamiatke reformácie 2022

          • „Kristus nás oslobodil, aby sme boli slobodní. Stojte teda a nedajte sa znova zapriahnuť do jarma otroctva!“ (Gal 5, 1)

            Milí žiaci, rodičia a kolegovia.
            Pamiatku reformácie si evanjelici augsburského vyznania (luteráni) pripomínajú na celom svete 31. októbra. Mnohé biblické slová sa v období reformácie stali nanovo živými slovami. Okrem iných to platí aj o slove „sloboda“. Všimnime si, s akou naliehavosťou formuluje apoštol Pavel slová, ktoré sú základom nášho zamyslenia: „Kristus nás oslobodil, aby sme boli slobodní. Stojte teda a nedajte sa znova zapriahnuť do jarma otroctva.“ Martin Luther napísal na túto tému malý, ale veľmi významný spis: „O slobode kresťana“. Čo nám v ňom pripomína? Pripomína, že našou povinnosťou je strážiť si slobodu, aby sme nezahodili tento vzácny dar, ktorý nám dal sám Pán Ježiš. Keď hovoríme o slobode, keď zdôrazňujeme, že nás Ježiš oslobodil, aby sme boli slobodní, že si máme strážiť slobodu, hneď sa objaví otázka, o akú slobodu ide. Lebo existuje veľmi mnoho rozličných predstáv o tom, čo je sloboda.

            Niekto by si mohol povedať: Som slobodný, aby som sa bez ohľadu na kohokoľvek mohol opíjať, aby som mohol kradnúť, aby som kvôli vlastnej rozkoši a zisku mohol podvádzať svojho manžela, svoju manželku, aby som mohol škodiť druhým a podobne. Ani apoštol ani reformátori nemali na mysli takýto typ slobody. Preto každú slobodu treba definovať, treba ju presne opísať. Sloboda sa dá opísať najlepšie tak, že sformulujeme program, ktorý chceme vo svojej slobode uskutočňovať, že uvedieme cieľ, ku ktorému sa v slobode chceme blížiť. Aký je program kresťanskej slobody? Aký je program slobodného kresťana? Naším programom je dosiahnuť cieľ, ktorý nám určil sám Pán Boh ako cieľ nášho života. Aký je to cieľ? Odpovedáme s Bibliou: Stať sa raz podobnými Ježišovi. Nejde o vonkajšiu podobu, ale o podobnosť charakteru. Biblia na niektorých miestach skutočne takto opisuje cieľ človeka, ktorého Pán Boh stvoril na svoj obraz. Je to úžasný cieľ. S touto myšlienkou, s týmto definitívnym cieľom nášho života a duchovného vývoja by sme sa mali intenzívne zaoberať, aby sa čím hlbšie zakorenil v našom srdci. Keď si túto perspektívu do hĺbky uvedomíme, musíme sa s úžasom pýtať: Pane Bože, čo je človek, že si pred neho postavil takýto úžasný cieľ? Byť slobodný v kresťanskom zmysle znamená byť slobodný od všetkých prekážok, ktoré sa nám stavajú do cesty smerujúcej k tomuto cieľu, byť slobodný od všetkých prekážok, ktoré chcú náš život obrátiť iným smerom, oslobodzovať sa od týchto prekážok, prekonávať ich, odstraňovať ich zo svojho života. Sloboda kresťana nie je teda len záležitosť okamihu, ale globálna záležitosť celého života.

            Som presvedčený, že sloboda v živote kresťana je dôležitá nielen v duchovnom (vertikálnom) slova zmysle, ale aj v horizontálnom slova zmysle. Čo to znamená? Nemôžem byť duchovne slobodným (vertikálne) a zároveň schvaľovať napr. politickú neslobodu iných. Reformácia odštartovala „slobodou svedomia“ nepriamo vývoj, ktorý postupne smeroval k formovaniu demokratických hodnôt, systémov a idey ľudských práv. Myslime na to aj v týchto turbulentných časoch, keď sa aj u našich susedov vedie zápas o budúcnosť globálnej politickej slobody. Nezabudnime, že človek oslobodený Kristom od hriechu nemôže stáť na strane žiadnej neslobody. To je reformácia. Sloboda, nie nesloboda. To je reformácia, o ktorú musíme dennodenne bojovať.

            ThDr. Matej Oráč, PhD.

            duchovný správca ESŠ v Prešove

          • Malí gymnazisti na ceste za vedou

          • Vo štvrtok 20. októbra 2022 sa žiaci  I.O, II.O, III.O a IV.O triedy zúčastnili Prírodovedeckej exkurzie do Košíc. Najskôr sme navštívili Slovenské technické múzeum, kde sa vo Vedecko-technickom centre mohli interaktívnym a hravým spôsobom oboznámiť s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Žiaci tam našli optické klamy, 3D a 2D ilúzie, riešili hlavolamy, vyskúšali si rôzne akustické a elektrické zariadenia, merali svoj postreh, rozpätie rúk, či výšku skoku a skúsili aj množstvo iných expozícií.

            Druhou zastávkou bol Steel park, kde si v programe Elektrina ťa (na)kopne mohli žiaci prímy a sekundy vyskúšať vodivosť a nevodivosť látok a zasúťažiť vo vytvorení najdlhšieho elektrického obvodu.  Žiaci tercie a kvarty sa zase v Einsteinovom laboratóriu dozvedeli niečo o Einsteinovi, svetle a vyskúšali si meranie výšok pomocou lasera, rozklad bieleho svetla na farebné zložky, či vytváranie fotografií za rôznych podmienok.  Veď ako sa vraví, lepšie raz zažiť ako stokrát počuť!

            Mgr. R. Čurlíková a RNDr. I. Germanová

          • Sme škola s pridanou hodnotou vo vzdelávaní zo slovenského jazyka

          • NIVAM nám zaslal v tomto školskom roku informáciu o pridanej hodnote EKG vo vzdelávaní (PHV) v predmete SJL, ktorá predstavuje príspevok školy ku vzdelaniu našich žiakov. Znamená to, že progres žiakov školy za obdobie strednej školy odmeraný na základe testovania deviatakov (T 9 v r. 2018) a externej časti maturity (r. 2022) je štatisticky značne nadpriemerný. PHV EKG v predmete SJL patrí do kategórie nad úrovňou očakávania. Tieto údaje ukazujú, o koľko sme vedeli počas 4 rokov v gymnáziu zlepšiť výkon žiaka oproti jeho úrovni v základnej škole.
            Pedagógovia EKG sa už 26 rokov usilujú, aby naši žiaci získali čo najkvalitnejšie vzdelanie. Dlhodobo podporujeme talentovaných, ale venujeme sa i optimalizácii a efektivizácii vyučovania žiakov. Aké účinné sú naše vyučovacie metódy, sa ukazuje v pravidelnom testovaní žiakov nezávislými štátnymi alebo súkromnými inštitúciami. Už v r. 2020/21 sme sa v INEKO rebríčku škôl s pridanou hodnotou v celoslovenskom meraní gymnázií ocitli na 7. mieste, v rámci PSK na 2. mieste a v rámci Prešova na 1. mieste. V minulom školskom roku, dosiahli gymnazisti zo SJL opäť výborné výsledky, z čoho máme veľkú radosť. Blahoželáme.

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • Testovanie pohybových zručností

          • Tento týždeň u nás prebehlo testovanie pohybových zručností prváčikov a tretiakov. Deti si celý deň naozaj užili. Za pomoc pri organizácii a testovaní ďakujeme aj našim ôsmakom a deviatakom.

          • Postup na celoštátne finále súťaže Festival vedy a techniky

          • V piatok 21. októbra 2022 sa na pôde Prírodovedeckej fakulty UPJŚ v Košiciach konalo krajské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET pre Prešovský a Košický kraj. V kategórii "Informatika a počítačové inžinierstvo" našu školu vynikajúco reprezentoval žiak III.A triedy EKG Samuel BERTA. Samo sa vynikajúco prezentoval s projektom Automatické riadenie skleníka mikrokontrolérom ARDUINO a v silnej konkurencii získal postup na celoštátne kolo súťaže. Samovi srdečne blahoželáme a v celoštátnom kole, ktoré sa bude konať 6. - 8.11. v Bratislave, držíme palce!

            RNDr. Iveta Germanová

          • Beseda so spisovateľom Jonathanom Grestym

          • V dňoch 18. a 19. 10. 2022 k nám do školskej knižnice zavítal na besedu s maturantmi, septimou, tretiakmi, druhákmi a sextou EKG Jonathan Gresty, ktorý napísal knihu Cudzincov kabát. Stal sa menší zázrak, lebo v priebehu jedného mesiaca sme privítali 3 spisovateľov - finalistov ocenenia Zlaté pero: J. Grestyho, A. Soltésza a M. Čengel Solčanovú (spomedzi 5 nominovaných). Je to jedno z najprestížnejších ocenení, každoročne ho udeľuje literárna kritika. Spoločenský román Cudzincov kabát sa tak zaradil medzi kvalitnú slovenskú literatúru, ktorú pritom napísal Brit, vysokoškolský učiteľ na FF PU. S našimi žiakmi komunikoval prevažne po anglicky. Porozprával nám o procese písania románu, poodkryl nám svoje spomienky na minulosť, keď pricestoval na Slovensko a usadil sa tu, naznačil ako vníma slovenskú realitu, prezradil, že niektoré postavy sú možno inšpirované skutočnými osobami, ale v románe sú fikciou. Autor písal knihu vo svojom rodnom jazyku, s prekladom do slovenčiny mu pomáhala manželka Soňa Grestyová, ktorá v našej škole vyučuje ANJ. Beseda bola obohatená čítaním úryvku v slovenskom preklade, ako aj v origináli samotným autorom.  V závere stretnutia bol priestor na otázky. Teší nás, že sa žiaci odhodlali pýtať v angličtine. Ako sami uviedli: „Bolo to príjemné, podnetné a obohacujúce stretnutie.“ Niektorí hneď prejavili záujem o kúpu knihy. Ak si chcete knihu s podpisom autora ešte zakúpiť za zvýhodnenú cenu, môžete sa zastaviť v kabinete SJL. Ďakujeme J. Grestymu za super stretnutie, za získanie nových poznatkov  a možnosť komunikovať v anglickom jazyku. Tešíme sa na ďalšiu prezentáciu.  Beseda bola súčasťou Jesenného projektového týždňa EKG.       

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Tancuj, tancuj, vykrúcaj...

          • Pre žiakov EKG sme v rámci Projektového týždňa a vyučovania predmetu kultúra a umenie pripravili kurz spoločenského tanca, ktorý v pondelok 17.10. a stredu 19.10. 2022 vyučoval v telocvični externý lektor René LEMPEĽ z Tanečného štúdia SOUL. Začiatky boli pre niektorých ťažké a náročné, ale učiteľ tanca nás povzbudil, že žiaci sú talentovaní a rytmus cítia. Ešte zapracovať na kondičke. A úsmevov sme sa narozdávali na všetky strany. Už teraz sa nás mnohí študenti pýtajú: Kedy si to zopakujeme? Ďakujeme Rade rodičov, ktorá našu aktivitu finančne podporila.

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Návšteva divadelného predstavenia Ťapákovci v DJZ

          • V utorok 18. 10. 2022 sa nám počas Jesenného projektového týždňa podarilo spojiť gymnazistov 4- i 8-ročnej formy a spolu sme o 10. 00 hod. vyrazili na divadelné predstavenie Ťapákovci. Niektorí boli v divadle kvôli pandemickému obdobiu po prvýkrát. Teší nás, že nám náš školský vzdelávací program umožňuje u žiakov pestovať vzťah ku kultúre a umeniu, ktoré majú v živote každého človeka nezastupiteľné miesto.   

            PhDr. Ľ. Kónyová

          • Jesenný projektový týždeň žiakov EKG

          • V dňoch 17. - 21. októbra 2022 prebiehal v EKG JESENNÝ PROJEKTOVÝ TÝŽDEŇ. A bolo to pestré:
            Pondelok:

            • prednáška o judaizme s PeadDr. P. Chudým (kancelárom ŽNO),
            • prehliadka Prešova s odborným výkladom Mgr. A. Sivaničovej,
            • lekcie spoločenských tancov,
            • lekcie country tancov s predstavením americkej country kultúry s Erikou Feckovou Randell,
            • výučba nemeckého a anglického jazyka rôznymi inovatívnymi metódami,
            • tvorba žiackych projektov,
            • a mnoho iných aktivít pripravených pedagógmi EKG.

            Utorok:

            • návšteva divadelného predstavenia Ťapákovci v Historickej budove DJZ,
            • výučba nemeckého a anglického jazyka rôznymi inovatívnymi metódami,
            • tvorba žiackych projektov,
            • návšteva synagógy,
            • beseda s Britom Jonathanom Grestym, autorom knihy Cudzincov kabát, v školskej knižnici.

            V stredu sme absolvovali posledný deň JESENNÉHO PROJEKTOVÉHO TÝŽDŇA v škole, či v Prešove. Aj dnes sme mali v škole na besede spisovateľa J. Grestyho v sexte a v II. A, tretiaci a septima boli v synagóge, pokračoval kurz spoločenského tanca, v knižnici sa vyučoval predmet UKL formou prednášok o vývine umenia, natáčali sa videá, prezentovali sa výstupy pred spolužiakmi, diskutovalo sa o násilí ako o prejave vlastnej slabosti... V EKG to jednoducho žilo naplno.

            A samozrejme, pripravovali sme sa na exkurzie, pretože už vo štvrtok ráno vyrážame:

            • prváci a kvinta na teambuilding do Tatier,
            • druhákov, sextu a maturantov čaká Mohyla pod Bradlom, predstavenie v SND i Viedeň s návštevou kultúrnych pamiatok,
            • tretiaci so septimou vyrážajú na geografickú exkurziu po slovenských podnikoch, pričom sa pozrú aj na vplyv hospodárstva na životné prostredie a hlavne, získajú jedinečný pohľad do výrobného procesu závodov, čo im pomôže lepšie sa zorientovať pri profesijnom zameraní a výbere VŠ.

            Ďakujem vedeniu školy, všetkým kolegom i žiakom, že sme toto "šialenstvo" s plným nasadením zvládli, že sme sa navzájom mohli lepšie spoznať, mnoho sa naučiť a získať nezabudnuteľné zážitky pri vzájomnej socializácii sa po 2-3-ročnej pauze. Poďakovanie patrí aj Rade rodičov pri EKG za finančnú podporu aktivít zameraných na rozvoj kultúry a umenia.

            PhDr. J. Poljaková, Ľ. Kónyová - koordinátorka PT UKL

          • Projektový týždeň l.O – lV.O EKG - nemecký jazyk

          • Triedy príma, sekunda, tercia a kvarta zažili vyučovanie nemeckého jazyka inak. V rámci projektového týždňa žiaci tvorili, prezentovali, spievali aj tancovali.
            V I.O vytvorili žiaci kalendár s motívmi známych nemeckých, rakúskych a švajčiarskych miest a spoznali tak krásne miesta v Berlíne, Viedni, Frankfurte, Heidelbergu, Luzerne, Ženeve, Innsbrucku, v Alpách i Salzburgu.
            Trieda ll.O prezeztovala vtipné raňajkové kreácie, k téme Narodeniny žiaci vytvorili narodeninové blahoželania a slovnú zásobu sa učili formou piesne, ale aj použitím aplikácie WocaBee.
            V III.O spracovali žiaci tému Ľudské telo a choroby formou Kahootu, kvízu, pexesa , prezentácii a plagátov.
            lV.O sa zaoberala témou Mittelalter (stredovek). Úlohou žiakov bolo predstaviť tému rôznymi spôsobmi. Zvolili si plagát, kvíz, Kahoot, pexeso a obrázkové karty, ktoré potom prezentovali pred spolužiakmi.
            Okrem toho si žiaci I.O a III.O  nacvičili krátku choreografiu k nemeckej verzii piesni Lighthouse - "Sei mein Licht" od skupiny Rend Collective.

            Mgr. I.Birošová, Mgr. G. Kundríková

          • Deň jablka u druhákov

          • V jeseni je typický zber úrody a tak sme si v 2.A a 2.B pripravili Deň jablka. V daný deň sme odložili knihy, zošity a učili sme sa trochu inak. Prácou v skupinách sa žiaci učili spolupracovať, vedieť si pomôcť, poradiť, vzájomne sa inšpirovať, ... Záver dňa sme si spríjemnili oddychom na výtvarnej výchove, kde sme maľovali jablká kombinovanou technikou.

            Deti si tento deň užili o čom svedčal úsmev na ich tvárach.

          • Súťaž - pisateľské brčko

          • Píšeš vlastné básničky, príbehy či rozprávky?  Ak si žiak/žiačka 2. - 9. ročníka Evanjelickej základnej školy v Prešove, máš skvelú príležitosť zviditeľniť svoju tvorbu!!! Práve vyhlasujeme nový ročník súťaže PISATEĽSKÉ BRČKO 2022. Úspechy našich žiakov sú doposiaľ vynikajúce:

            ·        Školský rok 2021/22  - 1. miesto v celoslovenskom kole Nikol Beňová (4.A, EZŠ)

            ·        školský rok 2020/21  - 1. miesto v celoslovenskom kole Kristína Gavliaková (3.A, EZŠ)

            ·        školský rok 2019/20  - 1. miesto v celoslovenskom kole Lucia Goliášová (4.B, EZŠ)

                                                                          2. miesto v celoslovenskom kole Natália Harčárová (4.B, EZŠ)

                                                                          3. miesto v celoslovenskom kole Eva Demčáková (3.B, EZŠ)

            ·        školský rok 2018/19 -  2. miesto v celoslovenskom kole Lucia Goliášová (3.B, EZŠ)

                                                           2. miesto v celoslovenskom kole Ema Demčáková (I.O, EKG)

            Svoju vlastnú literárnu prácu môžeš poslať do 18. novembra 2022 na email: lubicademcakova@esspo.sk. Môžeš získať pekné ceny, výlet do Bratislavy, uverejnenie v školskej ročenke alebo aj vlastnú knihu! Vyhodnotenie súťaže prebehne v decembri 2022.

            Bližšie informácie z minulých ročníkov nájdeš na stránke: https://pisatelskebrcko.webnode.sk/

             

             

             

          • Školské kolo OSJL žiakov EKG

          • 13. a 14. októbra 2022 sa v EKG konalo pod vedením našich slovenčinárov školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre kategóriu C. Súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov IV.O a III.O, ktorí súťažili v troch kolách. Žiaci podali exelentné výkony – máme 13 úspešných riešiteľov.
            Výsledné poradie:
            1. miesto: Adriána Šarlota Jaššová (III.O),
            2. miesto: Ela Majerníková (IV.O),
            3. miesto: Zora Petričová (IV.O) a Radka Damankošová (III.O).
            Všetkým súťažiacim ďakujeme za skvelé výkony a Adrike, ktorá bude našu školu reprezentovať už  10.   novembra v okresnom kole, držíme palce! 

            Mgr. Mária Chalupková