• Postup študentky EKG do celoštátneho kola v rétorike

          • Tešíme sa z postupu do celoštátneho kola v rétorike
            V piatok 6. mája 2022 sa konalo v Šarišskom osvetovom stredisku v Prešove regionálne kolo v rétorike pre SŠ. Dvom žiačkam z našej školy sa podarilo zabodovať naplno. Vzornou reprezentáciou získali pre EKG popredné miesta. Marcelka Šuščáková zo sexty obsadila 1. miesto a jej mladšia kolegyňa z kvinty Amálka Jaššová 2. miesto. Dievčatám ďakujeme a blahoželáme k úspechu. Marcelke držíme palce v celoslovenskom kole v júni.

             PhDr. Ľ. Kónyová

          • Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku!

          • Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 30 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

            Pri zadávaní kód na stránke vyberte vždy Evanjelickú základnú školu.

            Ďakujeme za každý hlas! 

          • Maturanti absolvovali praktický seminár na katedre FHPV

          • Naši maturanti z biológie a niektorí tretiaci sa 22.4. 2022 zúčastnili praktického seminára na Katedre biológie FHPV Prešovskej univerzity. Po krátkom predstavení priestorov katedry a študijného programu, ktorý škola ponúka, si mohli naši žiaci vyskúšať praktické aktivity v laboratórnych podmienkach katedry. Asi najväčší záujem prejavili maturanti o ukážky antropometrických meraní a analýzu kostrových pozostatkov stredovekých kostí. Bližšie sa mohli oboznámiť s metódami genetickej analýzy, ako je izolácia DNA, elektroforéza, vyskúšali si základy pipetovania. Na vlastných odtlačkoch prstov si porovnávali dermatoglyfické obrazce. Pod mikroskopmi nahliadli do štruktúry rôznych tkanív. Vedomosti z biológie si vyskúšali aj na poznávačke latinských názvov kostí. Ďakujeme MVDr. Soni Mačekovej, PhD. a jej kolegom za zaujímavý program a čas, ktorý nám venovali.        

            Mgr. Radoslava Čurlíková

          • Vyhodnotenie školského kola súťaže Duchovná pieseň

          • V apríli sa v našej škole uskutočnila súťaž Duchovná pieseň. Porota konštatuje radosť zo záujmu žiakov i úrovne vystúpení. Spievať a hrať pred publikom, akokoľvek povzbudzujúcim, bolo po dvoch rokoch pandémie pre väčšinu súťažiacich náročné, za čo všetkým patrí veľká pochvala.

            1.kategória: od 6 do 8 rokov (od ročníka základnej školy)

            Barborka Kušnírová, 1.A, zlaté pásmo, postup do celoslovenského kola

            2. kategória: od 9 do 10 rokov

            Sofia Abigail Platková, 5. A, zlaté pásmo, postup do celoslovenského kola

            Michal Surina, 4. A, zlaté pásmo

            Elizabeth Hanková, 3. B, zlaté pásmo,

            Rebeka Mulíková, 3. A, zlaté pásmo

            Miriam Verčimáková, 5. B, strieborné pásmo

            3. kategória: od 11 do 13 rokov

            Radka Damankošová, II. O, zlaté pásmo, postup do celoslovenského kola

            Debora Škarupová, 5. A, zlaté pásmo

            Eunika Polohová, 5. A, strieborné pásmo

            Michaela Gregorová, 5. A, strieborné pásmo

            4. kategória: od 14 do 20 rokov

            Dorota Škarupová, VI. O, zlaté pásmo, postup do celoslovenského kola

            Zuzana Chalupková, I. A, zlaté pásmo

            Július Tobiáš Kolesár, II. A, zlaté pásmo                

            Soňa Gregová, VI. O, strieborné pásmo

            Aneta Brehuvová, I. A, strieborné pásmo

            Porota:

            Mgr. Ivana Bendíková Jozefčeková, Mgr. Andrea Demjanová, Mgr. Soňa Grestyová

          • Jarný projektový týždeň v EKG

          • Jarný projektový týždeň sa v dňoch 11. – 13. 4. 2022 niesol v duchu umenia, ale i vedy a výskumu. Triedy ožili farbami, zvieratkami a tvorivými žiakmi. Žiaci sekundy až kvarty pracovali počas prvých dvoch dní na svojich projektoch na vybranú tému z predmetov matematika, fyzika, informatika, chémia a biológia. Tému si vybrali vopred podľa ponuky vyučujúcich, s ktorými konzultovali formu a obsah jednotlivých projektov. Žiaci prímy vytvárali projekty z dejepisu, dokonca nacvičili i divadelné predstavenie. V stredu sa v knižnici a v triede kvarty konala žiacka minikonferencia, na ktorej svoje projekty žiaci predstavili svojim spolužiakom a vyučujúcim.

            Naši starší študenti mali možnosť zažiť fyziku, chémiu a biológiu trochu inak ako na klasickom vyučovaní – najmä v laboratóriu pri pokusoch či laboratórnych prácach. V rámci matematiky mali zasa stretnutie s externým lektorom k finančnej gramotnosti. Bloková výučba UKL sa niesla v témach: Čo sa to okolo nás deje? Krása a umenie dokážu pomáhať (Vojna a mier, Keď rinčia zbrane, múzy mlčia). Okrem teoretických poznatkov z predmetu Umenie a kultúra boli výsledkom práce našich žiakov pod vedením zapálených pedagógov aj kreatívne a nápadité diela, ktoré plánujeme vystaviť na pripravovanej vernisáži spojenej so spevom a prednesom básní v rámci sociálneho projektu na podporu Ukrajincom. Poďakovanie patrí Rade rodičov pri EKG, ktorá našu snahu finančne podporila. Žiaci sa mohli počas 3 dní zúčastniť zaujímavých podujatí. Prváci a kvinta spoznali na prehliadke s lektorkou Mgr. A. Sivaničovou historické jadro Prešova aj s jeho umeleckými pamiatkami. II. A a sexta navštívili Krajskú galériu v Prešove, kde si prezreli aktuálne vystavované obrazy a absolvovali workshop, počas ktorého vyrábali koláže. Najstarší študenti, tretiaci a maturanti, strávili 4 hodiny v školskej knižnici pri sledovaní filmu: Voda čo ma drží nad vodou – o živote a tvorbe spisovateľa Joža Urbana, po ktorom nasledovala živá beseda s jeho osobným priateľom, autorom scenára a tvorcom filmu, spisovateľom Ondrejom Kalamárom. Sme radi, že sa netradičná výučba mohla u nás po 2 rokoch naplno realizovať a že ju aj v tomto školskom roku spájame so sociálnym projektom, ku ktorému prizveme aj širšiu verejnosť.    

            PhDr. Ľ. Kónyová, RNDr. I. Germanová

          • Biblická olympiáda

          • Aj tento školský rok sa žiaci našej školy zapojili do súťaže Biblická olympiáda. Cieľom súťaže je podnietiť žiakov k štúdiu Biblie a na základe poznania biblických príbehov pochopiť odkazy Božieho slova pre každodenný život. Predmetom súťaže sú vybrané knihy a pasáže Písma svätého. Žiaci súťažili v 2 kategóriách. V prvej katregórii 3. – 4. ročník sa školskom kole sa na  1. mieste umiestnil Matej Kovalčík zo 4.A, 2. miesto získala Lívia Majerníková zo 4.B3. miesto Lenka Šimočková tiež zo 4.B. Naše školské kolo je zároveň aj seniorátnym, takže okrem prvých troch umiestnených postupujú do celoslovenského kola aj ďalší úspešný riešitelia Zara Futášová z 3.A, Peter Wágner z 3.A, Tereza Roháčková z 3.B, Jakub Kušnír z 3.B, Simona Šuščáková zo 4.A a Peter Kvašňák zo 4.B. V druhej kategórii postúpili z 5.B Filip Kušnír, Ema Macejová, Miriam Verčimáková a Dávid Harčár. Všetkým súťažiacim prajeme veľa múdrosti aj v celoslovenskom kole.

          • Činnostné učenie v matematike

          • Karpatská nadácia v spolupráci s Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia podporila v programe Škola budúcnosti a Učiteľ/ka budúcnosti náš projekt „Činnostné učenie v matematike“. Projekt realizujú naši prváci na hodinách matematiky a počas krúžku Aktívna matematika, v tomto školskom roku. Žiaci vo všeobecnosti majú nedostatok praktických skúseností a málo sa venujú nadobúdaniu skúseností prostredníctvom tzv. Soft skills. Činnostné učenie naopak vychádza z metódy objavovania... a tak už malí prváci hľadajú, skúmajú, bádajú a objavujú.

            PaedDr. Ľubica Demčáková

          • Ocenenie úspešných olympionikov

          • Žiaci EKG boli 22.4. 2022 ocenení za ich úspechy v celoslovenskom kole ONJ. Josue Stancel z II.O získal 1.miesto a Júlia Ondriová zo VI.O dosiahla 2. miesto. Ceny  im boli slávnostne odovzdané v divadelnej sále Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA v Bratislave, z rúk veľvyslankyne Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Barbary Wolf a  riaditeľom Goetheho inštitútu Markusom Huberom. Julka patrila k trojici žiakov, ktorí dostali špeciálnu odmenu vo forme štipendia na medzinárodný kurz nemeckého jazyka online formou, ktorú jej odovzdal Christoph Henssen odborný poradca pre nemecký jazyk na Slovensku, zodpovedný za nemecký jazykový diplom DSD.
            Srdečne blahoželáme, tešíme sa z výbornej reprezentácie nášho gymnázia a prajeme veľa podobných úspechov! 

            Mgr. Iveta Birošová

          • Divadelné predstavenie Medovníkový domček

          • Po dvoch neuveriteľne dlhých rokoch si naši žiaci vo štvrtok 21.4.2022 mohli opäť vychutnať detské predstavenie.
            V podaní hercov, Divadla Jonáša Záborského v Prešove, sme sa preniesli do rozprávky o Medovníkovom domčeku.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Dňa 11. apríla 2022 sa  žiaci našej školy zapojili do najväčšej  medzinárodnej matematickej súťaže  na svete MATEMATICKÝ KLOKAN.  Súťažili sme vo všetkých kategóriách od  tých najmenších Klokanka 1- 4, cez Školáka 5 - 6 až po kategóriu  Benjamín 8. Touto formou si žiaci mohli zmerať sily a porovnať svoje vedomosti s vedomosťami rovesníkov nielen zo Slovenska, ale aj z rôznych kútov sveta a tak sa pridali k viac ako 1,5 milióna slovenských klokanistov, ktorí zabojovali  o hodnotné hmotné ocenenia.

          • Aprílové objavovanie Prešova

          • Milí priatelia a objavovatelia!
            Už túto nedeľu 10. 4. budeme v Prešove spomínať na tých, ktorým sa podarilo uniknúť židovským transportom i tých, ktorí im v tom pomáhali.
            ZACHRÁNENÍ A ZÁCHRANCOVIA
            Príbehy ľudskosti v neľudskej dobe
            Pred 80. rokmi bol 25. marca 1942 z Popradu vypravený prvý židovský transport do Osvienčimu a v ňom boli aj ženy z Prešova. Na aprílovom Objavovaní Prešova si pripomenieme tých, ktorým sa podarilo prežiť tieto neľudské časy, ale aj tých, ktorí riskovali vlastné životy, aby im pomohli. Ak Vás zaujíma príbeh Agneši a Jána Kalinovcov, Eugena Bárkánya, Eleny Geröovej, Yehudu Lahava, Alžbety Lefkovitsovej a madam Elise, Very Somen, rodiny Herzovcov a Alexeja Basára, Jolany Hofstätterovej a Rudolfa Lieskovského, Juraja Szantóa, Juliany Filovej a biskupa Gojdiča, príďte v nedeľu 10. apríla 2022 o 14.00 pred Mestské informačné centrum v Prešove na Hlavnej 67. Sprevádzať bude Andrea Sivaničová.

            V spolupráci s Evanjelickým kolegiálnym gymnáziom (EKG) Vám predstavíme aj výstavu Prázdna stolička, ktorá je výsledkom študentského projektu o pátraní po osudoch vylúčených 102 žiakov židovského pôvodu v školskom roku 1940/1941 z EKG. A Peter CHUDÝ, kancelár Židovskej náboženskej obce Prešov, nám priblíži osud svojej rodiny.

            Predaj vstupeniek: MIC Prešov alebo na mieste konania.
            V predpredaji v MIC Prešov: 1,50 €
            Na mieste konania – počas víkendu: 2,50 €
            Zvedavé deti zadarmo
            Podujatie sa bude konať podľa platných protipandemických opatrení. Prosím, nezabudnite si rúška.

          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín EKG

          • Ešte v marci sa žiaci prímy – kvarty,  milovníci umeleckého prednesu, víťazi triednych kôl, stretli v školskej klubovni, aby si zmerali sily v prednese poézie a prózy. Ako to nakoniec pre 16 žiakov dopadlo?
            II. kategória:
            poézia: 1. m.: V. Janková, 2. m.: B. Biroš, L. Goliášová, 3. m.: N. Fiľakovská (príma)
            próza: 1.m.: L. Plocárová (príma)

            III. kategória:
            poézia: 1. m.: E. Demčáková (kvarta), 2. m.: A. Ch. Jaššová, 3. m.: D. Pancurák, J. Stancel (sekunda)
            próza: 1. m.: A. Alexovič (sekunda), 2. m.: S. Kacvinská (kvarta), 3. m.: Ch. Chovancová, N. Oráčová (tercia)

            Ďakujeme všetkým recitátorom, ktorí sa do súťaže zapojili. Víťazi nás vzorne reprezentovali v okresnom kole.

            PhDr. Ľudmila Kónyová

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • V dňoch 29. a 30. marca 2022 sa uskutočnilo okresné  kolo Pytagoriádykategóriach  P3 – P8.
            V katogórii P3 (žiaci 3. ročníka) našu školu úspešne reprezentovali žiaci Juraj Gajdoš z 3.B triedy, Alex Huba a Zara Futašová z 3 A. V kategórii P4 (žiaci 4. ročníka) sa úspešnými riešiteľmi stali žiaci 4.B triedy - Martin Damankoš a Lenka Šimočková. Absolútne prvenstvo v kategórii P5 (žiaci 5. ročníka) patrí Camilke Ciglar z 5.A triedy, ktorá v danej kategórii obsadila krásne 1. miesto. V kategórií P6 (žiaci 6. ročníka) sa medzi úspešných riešiteľov zaradil žiak 6.A Branislav Šimočko, ktorý skončil v širokej konkurencii na peknom 15. mieste
            V kategórii P7 (žiaci 7. ročníka a sekundy) nás reprezentovali žiaci Radka Damankošová a Michal Biroš zo sekundy, avšak k úspešnému riešiteľovi im chýbal bod. Rovnako bod delil od úspešného riešiteľa Michala Drotára z tercie, ktorý súťažil v kategórii P8.
            Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!!!

          • Dobrovoľníci vo Vyšnom Nemeckom

          • Rimanom 12:15: Radujte sa s radujúcimi a plačte s plačúcimi.
            V nedeľu 3. apríla 2022 pomáhali utečencom vo Vyšnom Nemeckom žiaci, absolvent, učitelia i rodič: Otília Michňáková a Samuel Berta z II. A, Samuelov ocko, pán Marián Berta, Martin Luščák, absolvent Evanjelickej základnej školy, a traja učitelia: Mgr. Alexandra Kamenická, Mgr. Soňa Grestyová a Ing. Juraj Luščák. Kiežby už výjazdy na hranicu neboli potrebné a naši ukrajinskí susedia sa mohli vrátiť do svojich domovov. Chcete sa pridať? Má to zmysel! Podrobnosti podá vyučujúca Mgr. Zuzana Kmeciková. Práca sa dá zvládnuť, ak ste pripravení na dvanásť hodín v teréne, plus istý čas na výmenu skupín a cestu domov. 

            Mgr. Soňa Grestyová

          • Oznam k zberom

          • V mesiaci apríl končí zber hliníkových fólií a tiež obalov z výrobkov SABI. Prosím, aby ste dodržali nasledovné termíny:
            Hliníkové fólie (hliníkové plechovky, alobal, viečka z iných ako SABI výrobkov) – donáška do školy - 20. - 21.4. SABI viečka a tetrapaky – donáška do školy 27. - 28.4. 2022 (množstvo oznámiť triednej učiteľke)
            Prosím vás, aby ste aj po odovzdaní surovín, pokračovali v zbere, ktorý pomáha šetriť životné prostredie.        

                                                                                                                                                              Mgr. Mária Imrichová

          • Výsledky volieb do ŽŠR EZŠ

          • Minulý týždeň sa počas triednických hodín (23.3.2022) konali voľby do vznikajúcej Žiackej školskej rady EZŠ.

            Za jednotlivé triedy boli zvolení títo žiaci:

            5.A - Camila Ema CIGLAR

            5.B - Ema MACEJOVÁ

            6.A - Branislav ŠIMOČKO

            7.A - Mattias Peter STRAKA

            8.A - Samuel KONČÁR, Diana BARANOVÁ

            9.A - Bibiána KAŇUŠČINOVÁ, Kristína PETRUŠOVÁ

            Zvolení žiaci budú zastupovať svojich spolužiakov v ŽŠR EZŠ. Prajeme im, aby ich zastupovali čo najlepšie a svoju úlohu si plnili zodpovedne.

            Milí členovia ŽŠR EZŠ, gratulujeme vám a prajeme veľa dobrých nápadov, vytrvalosť a dobré rozhodnutia!

          • Ústna skúška DSDI žiakov sexty EKG

          • Žiaci Sexty absolvovali 9 marca 2022. písomnú skúšku DSDI - /nemecký jazykový diplom na úrovni A2/ B1. V dňoch 30. - 31. marca 2022 prezentovali v rámci ústnej skúšky svoje projekty. Tešíme sa z úspešných výkonov a prajeme dobré výsledky v písomnej časti!

            PK NEJ

          • Vynikajúce úspechy žiakov EKG v celoštátnom kole olympiády v nemeckom jazyku!

          • V utorok 22. marca 2022 sa konalo celoštátne kolo Olympiády v nemeckom jazyku, Našu školu reprezentovali Josue Henoch Stancel zo sekundy a Júlia Mária Ondriová zo sexty. Obaja dosiahli fantastické výsledky, ku ktorým im srdečne! Josue získal 1.miesto v kategórii 1C a Julka získal 2. miesto v kategórii 2A. Obom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy na celoslovenskej úrovni, ceníme si ich námahu a vynaloženú energiu na prípravu a prajeme obom veľa ďalších  úspechov !

            PK NEJ

          • Usmievanka v našej škole

          • V piatok 18. marca 2022 sme si spolu s Usmievankou pripomenuli, aké je veľmi dôležité starať sa o svoje zdravie. Naši prváci a druháci sa stretli v klubovni na výchovnom predstavení KRÁČAME ZA ZDRAVÍM.