• European Day of Languages - Európsky deň jazykov 2022

          • Európsky deň jazykov 26. septembra je dobre zavedenou príležitosťou na zvýšenie informovanosti o jazykovom vzdelávaní a jazykovej rozmanitosti. Zúčastňujú sa na ňom mnohé jazykové a kultúrne inštitúty, združenia, univerzity a najmä školy. Samozrejme pri tom nemohla chýbať ani naša škola. Študenti diskutovali, kvízovali, hľadali informácie o rôznych historických, geografických či matematických faktoch použitím rôznych jazykov pod vedením vyučujúcich ANJ.

          • Účelové cvičenie OŽaZ na 2. stupni EZŠ

          • Už tradične aj na začiatku tohto školského roka sme všetci strávili jeden piatok v prírode. Piatkový napokon krásny slnečný 16. september nám žiakom EZŠ priniesol možnosť stráviť super spoločný čas nielen v školských laviciach, ale aj za bránami školy vďaka realizácii účelového cvičenia Ochrany života a zdravia. Počasie vyzeralo všelijako, štvrtok bol „upršaný“, ale nakoniec nám počasie prialo.

            Haniska Borkút - 7. - 9. ročník

            Siedmakov, ôsmakov a deviatakov čakala cesta smer Haniska - Borķút. Vybrali sa tam trasou cez les a popri tom mohli vidieť, ako človek svojou činnosťou mení vzhľad krajiny a prírody. Cesta bola fajn, do cieľa sme to zvládli za hodinku. Bola to veľmi príjemná prechádzka. Trochu sme si oddýchli. V cieli sa posilnili dobrotami, niektorí aj vlastnoručne upečenými, nadýchali sa čerstvého vzduchu  a rozhýbali kostry pri športových hrách. Niektorí z nás vybehli k Pamätníku východoslovenského roľníckeho povstania, povedali sme si niečo o histórii, ktorá sa k nemu viaže.  Zase sme o niečo múdrejší. Cesta naspäť bola príjemná, dolu briežkom sa ide lepšie. Strávili sme spolu krásny, príjemný a užitočný deň. Urobili sme niečo pre svoje zdravie aj dušu.

            Kolmanova záhrada - 5.- 6. ročník

            Kroky piatakov a šiestakov smerovali do Kolmanovej záhrady. Kolmanova záhrada je mestský park, nachádzajúci sa v západnej časti Prešova, v časti Pod Kalváriou. Pobyt v prírode má hneď niekoľko výhod - učenie mimo školskej lavice, upevňovanie vzťahov prostredníctvom hier, pobyt na čerstvom vzduchu, relaxačné účinky, psychohygiena, zábava... Vymenovať by sme ich mohli viacej a sme radi, že sme minimálne tieto  a samozrejme ešte viac využili. Tešíme sa, že nám počasie nakoniec prialo a my sme mohli naplno využiť všetky stanovené ciele OŽAZu. A že nám bolo dobre, posúďte podľa fotiek 😊

             

          • Deň jablka u prvákov

          • Pre našich prvákov bol piatok 16.9.2022 dňom jablka. Počas vyučovania sa žiaci dozvedeli nové a zaujímavé informácie o jablkách, spoločne sa rozprávali o dôležitosti vitamínov pre ľudské telo, ochutnali rôzne druhy jabĺk a jedno krásne si aj namaľovali. Ukončili to spoločnou piesňou o jabĺčku

          • Pizza párty v EZŠ 5.-9.roč.

          • Aj tento školský rok sa začal tradične. Pizza párty, šport, zábava.....skvelý začiatok školského roka. V piatok 9. septembra 2022 poobede o 14:00 sa školský dvor a ihrisko premenil na obrovské hlučné mravenisko. Žiaci 2. stupňa prijali pozvanie od nášho skvelého duchovného správcu aj starších spolužiakov z EKG a spoločne s nimi prežili krásne popoludnie. Po celom školskom dvore sa rozliehali radostné pokriky. Naše ihrisko sa zabávalo spolu so žiakmi, hrala hudba a napokon prišla aj pizza. A naši žiaci sa po hrách a súťažiach na ňu vrhli so zaslúženým apetítom. Opäť skvelá akcia, spôsob ako sa spoznať, zažiť niečo pekné spoločne. Ďakujeme študentom z EKG, že sa o našich žiakov postarali, verím, že je to pre nich dobrá škola a že naši žiaci ochutnali skvelú chuť školy, ktorú im žiaden počítač či telka nedá. Byť spolu je super! Ďakujeme 😊

            A ako dôkazový materiál, že to, čo sa tu píše je pravda, pridávame aj niekoľko fotografií.  

          • Účelové cvičenie OŽaZ

          • V piatok 16. septembra 2022 absolvovali žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty EKG  spolu so svojimi učiteľmi OŽaZ – Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia. Počasie prialo, vychádzku na Malkovskú hôrku, pohyb a aktivity v prírode si preto všetci užili.

          • Členské schôdze RZ a triedne aktívy

          • Milí rodičia, v dňoch 12. - 14. 9. 2022 sa uskutočnia členské schôdze RZ a triedne aktívy takto:

            • pondelok 12.09.2022, 16.30 hod. - členská schôdza RZ EKG v Knižnici, potom triedne aktívy v triedach,
            • utorok, 13.09.2022, 16.30 hod. -  členská schôdza RZ EZŠ v Knižnici, potom triedne aktívy v triedach,
            • streda, 14.09.2022, 16.00 hod. - členská schôdza RZ EMŠ v Knižnici, potom triedne aktívy v triedach.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • ČAJ O PIATEJ
          • ČAJ O PIATEJ

          • Milý gymnazista, mil!á gymnazistka! To tu ešte nebolo. Čaj o piatej sa podáva 14. 9. 2022 (v stredu) na školskom dvore. Prihlášku nájdeš na chodbe sekretariátu. Po vyplnení ju nezabudni odniesť duchovnému správcovi školy alebo na sekretariát najneskôr do 13. 9. 2022.
            Už sa všetci tešíme!

          • Pedagógovia ESŠ na vzdelávaní

          • Španielsko (Alicante, Malaga), Malta (Valletta), Korfu (Kerkyra), Taliansko (Florencia) – to sú štáty a mestá, ktoré počas leta navštívili pedagógovia Evanjelickej základnej školy a Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. Nie, nešli tam dovolenkovať, ale ani počas prázdnin nezaháľali a vzdelávali sa. Vďaka programu Európskej únie Erasmus+ navštívili rôzne kurzy, aby zvýšili svoje odborné kompetencie, pretože chceme byť stále lepšími

          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • V pondelok 5. septembra 2022 sme v Evanjelickej spojenej škole začali školský rok 2022/2023 Slávnostnými službami Božími s požehnaním žiakov a učiteľov, ktoré liturgoval duchovný správca ESŠ ThDr. Matej Oráč v Chráme Svätej Trojice v Prešove. Kázňou a slovom Božím sa žiakom EKG prihovoril aj biskup VD ECAV na Slovensku Peter Mihoč. Všetkých prítomných pozdravil aj riaditeľ školy PhDr. Marián Damankoš, Phd., ktorý privítal v našich kruhoch nových žiakov. Maturantom zaželal úspešnú prípravu k maturitnej skúške a všetkým žiakom aj vyučujúcim poprial úspešný školský rok 2022/23. Hudbou a spevom nás sprevádzala školská kapela pod vedením PaedDr. Júlie Poljakovej.

          • EKOškola v prírode EZŠ

          • V malebnom prostredí našich Vysokých Tatier, v nádhernom a čerstvom horskom ovzduší sa v dňoch 20.–24.06.2022 zúčastnili žiaci 1. a 2. ročníka dlho očakávanej „EKOškoly v prírode“.

            V našich veľhorách sme absolvovali túru zo Štrbského plesa na Popradské pleso, Múzeum TAMAPu, túru na Studenovodské vodopády, cestovali sem vlakom, ale kvôli výluke aj autobusom.

            Prekrásne prostredie v okolí ubytovacieho zariadenia Ichthys so skvelou stravou a veľmi milým personálom sme využívali na hry, hľadanie pokladu, maľovanie tričiek, opekačku, diskotéku, karneval v maskách,... Deti sa „učili“ hravou formou z pracovných zošitov, ktoré žiakom pripravili šikovné pani učiteľky. Za mimoriadne aktívnu účasť žiakov počas každodenných pripravených aktivít, poriadok na izbách a nezištnú pomoc, dostali žiaci diplomy a vecné ceny.

            Počasie nám prialo a počas celého týždňa sme si užívali teplé slnečné lúče. Žiaci si to užívali s úsmevom na tvári, radosťou, nadšením, netrpezlivo čakali na nové aktivity, ktoré zvládali veľmi dobre. V piatok sme sa vyčerpaní, ale šťastní vrátili domov a priniesli sme si veľa nezabudnuteľných zážitkov...

          • Výhra v celoslovenskom kole

          •  

            Začalo to celkom jednoducho..... Školská literárna súťaž PISATEĽSKÉ BRčKO si kladie za cieľ objavovať nové talenty, dať šancu vyniknúť a podporiť literárnu tvorbu mladých autorov. Jednou z nich je aj celoslovenská súťaž v love slov SLOVO, ktorú každoročne vyhlasuje vydavateľstvo Orbis Pictus Istropolitana. Naša žiačka Nikol Beňová (4.A, EZŠ) sa umiestnila na vynikajúcom 1. mieste a zároveň získala aj cenu verejnosti. Blahoželáme !!!

            Jej práca je súčasťou literárneho zborníka víťazov súťaže, ktorú si z rúk porotcov prevzala na slávnostnom oceňovaní 7. júna 2022, v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave.

          • Certifikáty z projektu dievčatám sexty

          • Blahoželáme k získaniu certifikátu z projektu  Deutsche Nationalstiftung -  Schulbrücke - Zukunft für Europa žiačkam VI.O: E.Iľkovej, J.Ondriovej, M.Šuščákovej, R.Juríkovej, K.Kozákovej, T. Gajdošovej, K.Birošovej a E.Valášekovej.

            Mgr. I. Birošová

          • ROZLÚČKA S PREDŠKOLÁKMI

          • V pondelok 27.6.2022 sme sa lúčili s našimi predškolákmi. Od pána riaditeľa si slávnostne prevzali osvedčenie o získaní predprimárneho vzdelávania. Svojim podpisom pod fotku do kroniky tak zvečnili, že navštevovali EMŠ. Ich tablo teraz zdobí kníhkupectvo Patmos.

          • Prváci z EKG v botanickej záhrade

          • V piatok 24. júna 2022 sa študenti I.A a V.O vybrali do Botanickej záhrady v Košiciach. Navštívili niekoľko skleníkov s rôznymi tropickými druhmi rastlín, v ktorých videli kaktusy, citrusové stromy, kakaovník, banánovník ale aj mäsožravú rastlinu krčiažnik. V poslednom skleníku študentom prechádzku spríjemňovali poletujúce tropické druhy motýľov. Túto exkurziu si mnohí užili, lebo mali možnosť vidieť to, čo bežne nevidia.

            Zuzana Chalupková  z I.A 

          • Aj zvieratá vedia rozprávať

          • My  deti z 3.B sme tento školský rok počas dvoch mesiacov pracovali na projekte z Kozmixu - Aj zvieratá vedia rozprávať.  Najskôr sme si vytvorili pravidlá pra prácu v skupine. Potom sme sa učili robiť dotazník, získavať dáta, učili sa ich spracovať a vyhodnotiť. Vybrali sme si najobľúbenejšie domáce zvieratko a v skupinkách sme  vytvorili plagát o tom, ako sa najlepšie starať o svojho domáceho miláčika. Aby celá táto práca mohla potešiť a obohatiť aj iných spolužiakov urobili sme si v triede Deň zvierat. Doniesli sme zvieratká z domu do školy, a keďže sme už odborníci tak. sme všetky svoje vedomosti odprezentovali aj im. Nakoniec si všetci mohli vyskúšať, či sa niečo nové naučili v zábavnom kvíze Kahoot!. 

          • Rastliny ďalekých krajín

          • Žiaci triedy 4.A sa zapojili do projektu Kozmix. Vybrali si projekt s názvom Rastliny ďalekých krajín. Počas hodín prírodovedy a výtvarnej výchovy spoločne bádali, objavovali pôvod cudzokrajných rastlín a oboznamovali sa s podmienkami ich rastu na rôznych kontinentoch. Zároveň sa učili pracovať s informáciami a ich interpretáciou. Hlavným výstupom projektu bolo vytvorenie veľkej mapy sveta, ktorú doplnili obrázkami a informáciami o kontinentoch a modelov rastlín a krátkych projektov k nim. Projekt zakončili prezentáciou svojich výtvorov a vedomostí pred spolužiakmi tretiakmi.

          • 11. študentská konferencia EKG

          • V stredu 8.júna 2022 sa v EKG konala už 11. študentská konferencia. Aj v tomto roku bol jej garantom Mgr. Miroslav Čurlík. Sme radi, že po 2- ročnej pauze, keď žiaci odovzdávali práce len v písomnej podobe, sa nám podarilo pripraviť verejné prezentovanie a obhajoby. Svoje ročníkové práce prezentovalo 62 žiakov VI. O, II. A a III. A pred spolužiakmi a žiakmi V. O a I. A triedy, ktorí boli aktívnym publikom a kládli autorom prác podnetné otázky. Obhajoby sa konali pred trojčlennými komisiami zloženými z pedagógov školy. Pracovalo sa v štyroch sekciách: 1. ANJ, 2. BIO – GEO, 3. INF – FYZ – CHE, 4. DEJ – OBN – EVB – SJL. Najviac prác bolo napísaných v predmetoch ANJ, BIO, DEJ. Prezentácia ročníkových prác z angličtiny dopadla výborne. Sme naozaj hrdí na našich žiakov, pretože si vybrali zaujímavé a prínosné témy. Niektorí sa rozhodli poukázať na problémy, o ktorých sa už veľa nehovorí - napríklad prínos krajín severnej Afriky počas porážky fašizmu v Druhej svetovej vojne alebo židovské zvyky. Teší nás, že aj v tomto školskom roku sa mnohým našim gymnazistom podarilo vypracovať a obhájiť kvalitné a zaujímavé práce.Všetkým želáme veľa úspech v ďalšom bádaní, ako aj pri štúdiu!