• Úspech žiakov EKG v krajskom kole olympiády v NEJ

          • Srdečne blahoželáme žiakom EKG k vynikajúcim úspechom na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku! 
            1.miesto Júlia Ondriová VII. O - kategória 2A
            2.miesto Josue Stancel III. O - germanofónna kategória 1C

            Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a Julke prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole!

            Mgr. Iveta Birošová

          • Lyžiarsky výcvik žiakov EKG

          • Od 6. februára do 10. februára 2023 sme sa triedy V.O, I.A, VI.O a II.A zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Boli sme ubytovaní v Tatranskej Lomnici, kde sme chodili aj na svah. V pondelok sme boli zatriedení do štyroch skupín podľa našich schopností a od utorka do piatku sme sa naplno lyžovali. V stredu sme si urobili výlet na Skalnaté pleso, Hrebienok a hasičskú stanicu. V mene všetkých zúčastnených žiakov by som chcela poďakovať pani profesorkám Fabuľovej, Grestyovej, Kováčovej a Kamenickej a pánovi profesorovi Bilekovi za dozor a skvelý program.

            Elena Hanzová, žiačka V.O

          • KARNEVAL V EMŠ

          • Potešili sme sa a zabavili. To bolo naším cieľom. Veď Fašiangy sú presne o zábave a veselosti.

          • Krabice požehnania 2

          • Milí žiaci, rodičia a kolegovia v ESŠ Prešov.
            Evanjelická cirkev a. v. na Slovensku rozbieha opäť  akciu: „Krabice požehnania 2“ (projekt na podporu rodín na Ukrajine, 1 krabica = podpora pre 1 ukrajinskú rodinu na 1 mesiac).
            Info o akcii spred Vianoc:  
            https://www.ecav.sk/pomoc-ukrajine/krabice-pozehnania-su-dorucene

            Hodnota obsahu krabice je teraz 80 €. Obsah krabice musí byť totožný so „vzorovou škatuľou“ (foto  v prílohe). V prípade, že sa do akcie chcete zapojiť (ako jednotlivci, alebo triedy), vyplňte formulár do 20. februárahttps://forms.gle/6PTCkjCpkqAyNqiw9

            Po prihlásení môžete nakupovať veci zo zoznamu (príloha). Pozor, nie je nutné kupovať krabicu! Tú si vyzdvihnete v odbernom mieste (zvolené v dotazníku) potom, čo Vás budú kontaktovať z odberného miesta!
            TERMÍN ODOVZDANIA PLNÝCH ŠKATÚĽ NA ODBERNÉ MIESTA: 13. 3. – 17. 3. 2023.
            V prípade otázok ma kľudne kontaktujte ako osobu, poverenú riaditeľom školy komunikovať v tejto veci v ESŠ v Prešove.
            S pozdravom: Ochotného darcu miluje Pán Boh!

            ThDr. Matej Oráč, PhD.

            duchovný správca ESŠ (orac@esspo.sk)

          • Vesmír očami detí

          • Keď hľadím na tvoje nebesia, dielo tvojich prstov, na mesiac a hviezdy, ktoré si upevnil, pýtam sa:  „Čo je človek, že naňho pamätáš, a syn človeka, že sa ho ujímaš?                       Žalm 8,4-5

            Aj malé duše vedia vidieť veľké veci, ktoré Boh stvoril. O svoj originálny pohľad sa s nami opäť podelilo niekoľko desiatok žiakov našej školy. Užší výber  je vystavený na chodbe na prízemí a na 1. poschodí. Ponúkame Vám pár záberov z vyhodnotenia aj vystavené práce. Po 2 týždňoch poputujú práce do okresného kola do Hvezdárne a planetária v Prešove. Širší výber si môžu žiaci popozerať na chodbe v suteréne školy v blízkosti Súkromnej jedálne pre EZŠ 2 a EKG.

            Ďakujeme žiakom sa vynaloženú námahu, pekné výsledky a prajeme ďalšie úspechy. J

            1.STUPEŇ

            Madejová   Daniela          Dobrý vesmír                             1.A

            ŠtúrováAdelka                 Zázračný vesmír                        1.B

            Tutoky Nela                     Lízatkový vesmír                        3.B

            Majirská Miluša               Ako v sne                                    3.B

            Chovancová Grétka        V noci                                          3.B

            Kubinec Samuel              Súhvezdia mojimi očami             4.A

            Petrík Michal                   Vesmírne mesto                          4.A

            Derevyanko Daria           1.človek na Mesiaci so psíkom   4.A

            Semančík Matias            Raketa vesmírom                        4.A

            Čutka Filip                      Hmota - antihmota                       4.A

            2.STUPEŇ  a 8-ROČNÉ GYMNÁZIUM

            Majerníková Stella         Boží sľub                                     5.A

            Harčárová Slavomíra     Zvierací vesmír                           5.A

            Čechová Barbora          Cesta do vesmíru                        5.A

            Šimočková Lenka          Vesmír o 10 000 000 rokov         5.B

            Blaščáková Barbora      Nová Mliečna cesta                     8.A

            Cabanová Veronika       Planéta                                        9.A

            Majerová Debora           Vyliata fľaša                                 I.O

            Semančíková Zoe          Aj v obyčajnom vesmíre

                                                    sa ukrýva čaro                           I.O

            Stancel Tirzah  Anna      Čarovný vesmír                          I.O

            Kočišková Lea                Kúsok vesmíru doma                 II.O

          • Beseda o kyberšikanovaní

          • 1.2. 2023 sme mali my, ôsmaci a deviataci, príležitosť dozvedieť sa niečo nové o kyberšikane a to osobne od profesionálnej pani policajtky, ktorá sa s kyberšikanou priamo stretáva. Pani kapitánka Dudová, ktorá je preventistkou OR PZ Prešov, nám predstavila čo je to kyberšikana, ako sa jej vyhnúť a čo robiť ak sa s ňou stretneme. Povedala nám aj o pár prípadoch, s ktorými sa stretla, odpovedala nám na naše otázky a nakoniec nám pustila film o chlapcovi, ktorý bol sám obeťou kyberšikany.. o tom ako sa o tom všetci dozvedeli a ako to vyriešili. Pani kapitánke Dudovej sme vďační za všetky poznatky a skúsenosti, o ktoré sa s nami podelila a budeme sa tešiť, ak sa s ňou niekedy opäť stretneme pri ďalšej zaujímavej diskusii.

            > Nina Ondičová, žiačka 8.A EZŠ <

          • Slávnostné otvorenie výstavy

          • Nechajte ma byť takou, aká som - Životný príbeh Anny Frankovej

            V Evanjelickom kolegiálnom gymnáziu v Prešove sme 3. februára 2023 v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku slávnostne sprístupnili výstavu Nechajte ma byť takou, aká som. Medzinárodný projekt putovnej výstavy predstavuje témy diskriminácie a predsudkov na životnom príbehu Anny Frankovej.
            Program otvorenia výstavy sa začal príhovorom riaditeľa školy PhDr. Mariána Damankoša, PhD., počas ktorého privítal všetkých prítomných a vyzdvihol potrebu vracať sa k minulosti a hľadať v nej poučenie. Návštevníkom sa prihovoril aj biskup VD ECAV na Slovensku Mgr. Peter Mihoč. Program nám spestrili hudbou a spevom židovských piesní učitelia a žiaci Evanjelickej spojenej školy v Prešove pod vedením Mgr. Sone Grestyovej. Na otvorení sme privítali aj vzácnych hostí zo Židovskej náboženskej obce v Prešove: predsedníčku Ing. Margitu. Eckhausovú a kancelára Dr. Petra Chudého. Výstavou prítomných sprevádzali po prvýkrát 14 študenti 1.- 3. ročníka, kvinty až septimy EKG, ktorí absolvovali 2-dňové školenie - workshop pod vedením lektorov z Nadácie M. Šimečku. Počas neho získali všeobecný prehľad o dejinách druhej svetovej vojny a holokauste. Zároveň si mohli zlepšiť svoje komunikačné a argumentačné zručnosti, učili sa vystupovať pred ľuďmi a kriticky myslieť. Slávnostným prípitkom na život v podaní seniora ŠZS Mgr. Martina Chalupku sme vernisáž ukončili. Výstavou, ktorá je určená žiakom i širokej verejnosti, sprevádzajú žiaci našej školy od 3. do 24. februára 2023. Koordinátorkou výstavy je pedagogička Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove PhDr. Ľudmila Kónyová.

          • Lyžiarsky výcvikový kurz EZŠ a EKG (1. turnus)

          • Hoci je tohtoročná zima skúpa na sneh a typické zimné počasie, 51 žiakov a 5 učiteľov EZŠ a EKG malo šťastie. Od 23. januára do 27. januára 2023 sa mohli žiaci 8.A, 9.A, III.O a IV.O naučiť lyžovať alebo zdokonaliť svoje schopnosti na svahoch v Tatranskej Lomnici. Snehové podmienky boli výborné, počasie ako na objednávku a ubytovanie s priamym výhľadom na tatranské štíty bolo ako bonus. Po prvotnom zatriedení do skupín podľa individuálnych schopností lyžiarov vzniklo 5 skupín - 2 začiatočnícke, 2 pokročilé a 1 skupina snowboardistov. Každý inštruktor sa snažil svoju skupinu naučiť nielen lyžovať, ale aj zdokonaľovať už nadobudnuté lyžiarske zručnosti, sledovať iných lyžiarov a správať sa na svahu zodpovedne a ohľaduplne. Okrem lyžovania si všetci mohli vychutnať nádherné výhľady zo Skalnatého plesa a Hrebienka, pozrieť nádherné ľadové umenie v ľadovom dóme a vidieť a vyskúšať si časť práce horských hasičov v Starom Smokovci. Každý večer sa žiaci vo svojich prezentáciách navzájom informovali o dôležitých témach súvisiacich s horami a lyžovaním a trávili spoločne voľný čas.

            Rada by som pochválila každého jedného lyžiara, či už začiatočníka, alebo pokročilého. Niektorí ste prekonali sami seba, iní ste sa zdokonalili. Každý z vás ale urobil kus práce. Veľká vďaka patrí kolegom, ktorí svedomito a so zápalom pracovali so svojimi skupinami, Mgr. Anne Fabuľovej, Mgr. Zuzane Martausovej. Mgr. Martine Feničovej a Mgr. Miroslavovi Bilekovi.

            Mgr. A. Kamenická 

          • Noc v škole (pre) druhákov

          • Prežiť zaujímavý večer plný zábavy a súťaženia v škole, láka viacerých žiakov. Tento školský rok sme na 1. stupni EZŠ zmenili formát veľmi obľúbenej aktivity u žiakov aj rodičov. Namiesto veľkej spoločnej akcie sme zvolili komornejšiu formu prenocovania v škole po jednotlivých ročníkoch. Hlavnou témou druháckej akcie, ktorá sa uskutočnila v piatok 27. januára 2023, bol známy biblický príbeh o Jonášovi. Boh poslal Jonáša do mesta Ninive, ale on sa snažil skryť a odísť čo najďalej... Po interaktívnom biblickom príbehu trénovali deti v rôznych športových súťažiach svoju odvahu a statočnosť, vyrábali papierové ryby, navliekali náhrdelníky a skladali loď ktorou sa Jonáš plavil po mori. Po chutnom programe nasledovala hygiena a spánok. Tešíme sa na ďalšie skvelé akcie!

             

            video: https://www.youtube.com/watch?v=hwM9GWy7joc

          • Noc v škole na 2. stupni EZŠ

          • Piatok 13. januára bol pre žiakov a učiteľov 2. stupňa EZŠ špeciálny, avšak nie pre dátum spojený s nezmyselnými poverami. Pre nás bol tento deň šťastným dňom, pretože sa konečne mohla uskutočniť „Noc v škole“, ktorú sme museli v decembri kvôli chrípkovej epidémii preložiť na neskorší termín. Vysoký počet 80 prihlásených žiakov, od piatakov až po deviatakov, svedčí o veľkom záujme.

            Noc v škole sme spoločne otvorili v našej knižnici o 17:00 a potom hor sa do mesta, čakal nás večerný historický Prešov. Rozdelili sme sa na dve skupiny, keďže táto početná partia by bola na historický večerný výklad príliš. Pani Andrea Sivaničová z Mestského informačného centra Prešov si pre nás pripravila večernú prehliadku centra mesta. Odkiaľ pochádza názov mesta Prešov? Prečo prischla Prešovčanom prezývka „koňare“? Všimli ste si niekedy v Bránke pod radnicou zamurované okno? Aj o týchto zaujímavostiach a tajomstvách nášho mesta sme sa počas vychádzky dozvedeli. Na prechádzke sme sa toho o Prešove veľa dozvedeli a trochu sme aj vymrzli, a preto nás veľmi potešila výborná pizza a teplý čaj v škole.

            Spokojní sme sa presunuli na program do knižnice, kde si pre nás študenti EKG a pani učiteľka Martausová prichystali piesne a zamyslenie. Spolu sme uvažovali o našej hodnote a o tom, že v Božích očiach má každý cenu drahokamu. A nakoniec prišlo v podobe pána učiteľa Molčana nečakané prekvapenie. Prekvapil nás akordeónom a piesňami, trochu nás rozospieval a roztancoval ľudovými piesňami. Takto naladení sme sa rozbehli do telocvične športovať, zahrali sme futbal, vybíjanú a stolný tenis,  rôzne hry a poriadne sme sa zapotili. Kto mal chuť mohol tancovať Just dance v klubovni a umelecké duše zase robil výzdobu našich chodieb, aby sa sa mohli každý deń pozerať na pekné veci.

            O 23:00 sa začala veľká Nočná hra, gymnazisti si pre nás pripravili rôzne disciplíny, prekážky, strašidelnú cestu tmavými chodbami školy, aby sme plnili rôzne úlohy. Za čo im ďakujeme :) Strašidelné zvuky za každým rohom nám spríjemňovali plnenie neľahkých úloh. Po každej úlohe sme získali jedno slovo z biblického verša alebo aj nezískali. Ale aj tak sme sa pokúsili verš zložiť do niečoho zmysluplného, aby sme sa dostali do cieľa, bližšie k sladkej odmene. Hra trvala vyše 2 hodín, škola bola hore nohami do ranných hodín. Súťaživé duše sa snažili získať posledné body počas kvízu. Kto bol hladný, dal si pečené buchty, aby sme náhodou nad ránom neboli hladní. To by bolo hrozné :-) Po vyhodnotení hry sme dostali sladkú odmenu a naše unavené telíčka si mohli konečne  ľahnúť na komfortné karimatky a prikryť sa spacákmi.

            Klubovňa alebo knižnica sa stali miestami veľmi krátkeho oddychu. Zaspávali sme pri rozprávke, mnohí stihli pozrieť prvých 15 minút, ale niektorí vytrvalci vydržali takmer do rána. Ale ráno ich aj tak prekvapilo. Zaspali, aby sme ich mohli o 5 minút zobudiť. Títo vytrvalci zobrali noc v škole najvážnejšie. Ráno bolo náročné. Spali - nespali, ide sa upratať. A tak sme z posledných síl dali do poriadku všetky priestory a tie sa veru počas čarovnej noci premenili na žabu - ropuchu. Spoločnými silami, ktoré nám ešte ostali sme všetko pekne upratali.  Čakala nás cesta domov a potom teplučké postieľky. Ale nie každý mal to šťastie :)

            Noc v škole je za nami…tešíme sa na ďalšiu….o rok….bolo super!!!

            učitelia a žiaci EZŠ 5.-9.

          • Putovná výstava o Anne Frankovej v našej škole   

          • Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu oznamujeme, že Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove slávnostne otvára v piatok 03. 02. 2023 o 13.30 putovnú výstavu Nechajte ma byť takou, aká som - životný príbeh Anny Frankovej. Výstavu sprístupňujeme verejnosti v spoluprácu s Nadáciou Milana Šimečku. Počas nasledujúceho mesiaca budeme túto výstavu ponúkať nielen žiakom našej školy, ale aj študentom z Prešova a okolia aj každému, kto o ňu prejaví záujem. Termín si môžu objednať rodičia, známi, cirkevné zbory... Vstup je zdarma. V rámci rovesníckeho vzdelávania sa na všetkých tešia naši vyškolení žiaci, ktorí budú výstavou sprevádzať.

          • Úspech v okresnom kole Olympiády v NEJ

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku sa konalo prezenčne 18. januára 2023. Tešíme sa z výborných výsledkov našich žiakov.
            Kategória 2B
            Júlia Mária Ondriová Vll.O  - 1. miesto
            Marcela Šuščáková Vll.O – 4. miesto

            Kategória 2A
            Barbara Frankovská – 3. miesto
            Teodor Biroš – 3. miesto

            Žiakom srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, kde bude EKG reprezentovať Julka Ondriová a Josue Hennoch Stancel v kategórii germanofónnych žiakov.

            Mgr. G. Kundríková

          • Stredoškoláci EKG, neváhajte a zapojte sa do súťaže ! :)

          • Ústav aplikovanej psychológie, ktorá je súčasťou Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave,  pripravil súťaž pre stredoškolákov na tému Čo pre mňa znamená šťastie. Žiaci sa môžu do 15. februára  zapojiť zaslaním príspevku formou  videa, fotky, kresby  alebo písomnej eseje na adresu sutaz@fses.uniba.sk

            Z každej kategórie vyberú výbercu, ktorého odmenia mikinou, instax fotoaparátom a knihou. 

             

          • Logopédia s p. Lukáčom

          • V stredu 12. januára 2023 nás navštívil školský logopéd PaedDr. Ľuboš Lukáč, ktorý si s našimi malými prvákmi a druhákmi brúsil jazýčky. Deti neúnavne opakovali jazykolamy, hľadali odpovede na rôzne hádanky a veselo vykrikovali svoje skúsenosti s neposlušným jazýčkom. Bola to veľmi milá skúsenosť,  a pánovi Lukáčovi aj touto cestou ďakujeme.

          • Divadelné predstavenie Matylda a robot

          • Vo štvrtok, 12. januára 2023 navštívili žiaci na 1.stupni našej EZŠ divadlo Viola, kde si pre nich fantastickí herci pripravili rozprávku MATYDLA A ROBOT. Spoznali v nej dievčatko, ktoré miluje futbal, ale nemá ho s kým hrať. Zároveň zisťovali, či je možné hrať futbal s Robotom. A taktiež, koľko zloduchov sa vojde do smetiarskeho auta...

            Bolo to príjemné dobrodružstvo poznajúc bábky, bábkohercov, tieňové divadlo, ale aj nádherné pesničky v podaní skvelých hercov. Po príchode do školy sme na vyučovaní vytvárali zážitok z predstavenia stavbou z kociek. Pozrite sa, ako sa nám darilo .

            Rozprávku sme si mohli vychutnať aj vďaka finančnému príspevku Rodičovského združenia pri EZŠ.

          • Vianočná pošta seniorom od žiakov Evanjelickej základnej školy

          • Vianočné prázdniny sme začali s veľmi dobrým pocitom. S pocitom, že sme niekomu pomohli a urobili radosť. Tá iskra šťastia v očiach seniorov, keď im prinesiete darček, sa nedá opísať slovami, je potrebné to zažiť srdcom. Obzvlášť, keď nemajú blízku rodinu pri sebe, nehovoriac o tom, keď rodinu nemajú vôbec. Áno, sú aj takí a my sme ich navštívili. Mlčky sme kráčali od ich bytovky rozmýšľajúc, aké smutné je tráviť Vianoce osamote. Byť stále zatvorený v byte, pretože nohy už neslúžia. Vtedy si uvedomíme, čo všetko máme a za čo máme byť vďační. Padol návrh nabudúce priniesť  tete psíka, aby nebola sama. Ale kto ho bude venčiť, keď teta nemôže chodiť?... Riešenie sme nenašli, ale jedno vieme určite, že sa k nej ešte určite vyberieme a strávime s ňou dlhší čas, aby jej nebolo otupno. Pretože sa chce rozprávať, počúvať mladých ľudí, lebo vlastné vnúčatá nemá. Teta sa s nami rozlúčila so slovami, aby sa žiaci v škole učili, pretože to, čo majú v hlave, im nikto neukradne. A toto je len jeden z príbehov a zážitkov z našej „Vianočnej pošty“.

            Žiaci 2. stupňa so svojimi vyučujúcimi 22. decembra osobne navštívili 6 seniorov, ktorí sú v opatrovateľskej starostlivosti n.o. Relevant. Ostatných sme zo zdravotných dôvodov navštíviť nemohli, ale darčeky sme odniesli pracovníčkam organizácie, ktoré ich prostredníctvom opatrovateliek roznesú ostatným seniorom.

            A čo v balíčku vlastne bolo? Žiakmi vlastnoručne vyrobené ozdoby a pozdravy. Niekedy stačí naozaj málo a radosť je obrovská. Sme šťastní, že pri rozdávaní vianočnej pošty to platí obojsmerne!

             

            Zuzana Martausová a žiaci 2.stupňa EZŠ

          • Tvorivé dielne v ŠKD

          • V rámci ŠKD sme ani tento rok nezabudli na Vianoce a ich prípravy. Počas vianočných tvorivých dielní deti s radosťou vytvárali vianočné ikebany podľa vlastných predstáv. Veríme, že tieto krásne práce potešili nielen samotné deti ale aj ich rodičov.