• 🌟🌙🌟Prvácka noc v škole🌟🌙🌟

          • Aj počas noci sa môžu v škole diať zvláštne veci. Prváci z oboch našich tried sa rozhodli stráviť Noc v škole s Lienkou Školienkou. Pripravili si krátke vystúpenia pre svojich spolužiakov, tvorili, športovali, zabávali sa. Tešíme sa so spoločného času, ktorý sme mohli spolu stráviť.

          • OSLAVA DŇA DETÍ

          • Tento sviatok v EMŠ sme oslávili návštevou divadiel. V utorok sme zavítali do divadla VIOLA na predstavenie WESTERN STORY. Kobylka Cindy sa postarala o napínavé, ale aj veselé dobrodružstvo. Vo štvrtok zase v DJZ sa Hugo ako vajce vybral na vandrovku pod morskú hladinu v predstavení Ako šlo vajce na vandrovku. Nechýbala ani párty spojená s tancom a malým darčekom. Radosť v očiach našich detí bola najväčšou odmenou.

          • PREDPLAVECKÁ PRÍPRAVA

          • Aj tento školský rok sme sa s našimi deťmi z materskej školy zúčastnili predplaveckej prípravy. Pod vedením skvelých inštruktorov sa učili budovať kladný vzťah k vodnému prostrediu, pohybovať sa bez strachu, správne držať telo, ale aj správne dýchať. Z rúk inštruktorov si po ukončení prevzali diplom.

          • Pozdravuj z mesta Weimar

          • Pozdravujeme z medzinárodného projektu Schulbrücke Europa v nemeckom meste Weimar, na ktorom výborne reprezentujú Slovensko žiaci EKG - D. Cingeľ, T. Pabiš, A. Jaššová, Z. Páková, E. Hanzová a E. Demčáková. Na projekte spolupracujú taktiež školy z Nemecka, Tirolska, Poľska, Bulharska a Litvy. Navštívili sme i mesto Erfurt. 

            Mgr. Iveta Birošová 

          • 🍧🍭🍡Deň detí v ŠKD🍧🍭🍡

          • Aj v školskom klube detí sme v piatok 31.5. oslávili deň detí. Bol to naozaj požehnaný, slnečný deň a my sme si ho mohli užiť naplno. Pre deti čakali stanovištia, ktoré museli zdolať,zarobiť si žetóny a potom ich smelo minúť v našom výmennom obchodíku. Čakali ich nielen nanuky, lízanky, popcorn, cukrová vata ale aj skákací hrad. Spoločne sme prežili super deň plný hier a zábavy.

          • 🌳🌱🌲Aj stromy majú svoju škôlku 🙂

          • Žiaci 3. ročníka sa počas exkurzie v lesnej škôlke v Šarišských Michaľanoch oboznámili s jej obrovským významom pre zachovanie lesov. Okrem samotného pestovania, sadenia a uskladňovania rôznych druhov drevín, zberu a uskladnenia semien, mali možnosť pozorovať každodennú prácu lesných robotníkov. Turistikou lesnou cestou na hrad Šariš sme poznávali dreviny v ich prirodzenom lesnom prostredí a zároveň zvyšovali fyzickú kondíciu žiakov. Počasie nám prialo a odmenou bola zmrzlina za prijímanie vedomostí mimo školy. Tešíme sa na ďalšie spoločné vydarené akcie.

          • 💦🏊‍♀️💦Huráááá, plavecký výcvik!!!💦🏊‍♀️💦

          • Takto s radosťou sa do oboznamovania s rôznymi plaveckými štýlmi pustili naši tretiaci. Sme radi, že ich nadšenie trvalo počas celého týždňa a neodradili ich drobné prekvapenia, ako napríklad plávanie s hlavou vo vode .

            Žiaci boli veľmi snaživí, vytrvalí a sme radi, že si každý žiak našiel svoj plavecký štýl, ktorý mu najviac vyhovuje.

            Ich zručnosti určite všetci oceníte počas letných dovoleniek .

            Pozrite si video, ako sa im darilo.

            https://www.youtube.com/watch?v=QDZ8PKue0ug

          • Aj tento rok sme MAMUTili

          • V piatok 31.mája 2024 si dva tímy našej školy SKITLES - L.Šimočková, M. Kovalčík (I.O), T. Kašper (4.B), M. Peteja (4. A) a SILNÍ MATIKÁRI M. Chovanec, T. Mariňák (6.A), E. Hanková (5.B), L. Molitoris, A. Huba (5.A) zmerali sily so svojimi rovesníkmi v matematickej súťaži Mamut, ktorá sa tento rok konala v dvoch mestách Košice a Poprad. Je to súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. - 6. ročníka ZŠprímy osemročných gymnázií a prebieha zábavno-súťažnou formou (je spojená aj so športovými hrami). V tíme Skitles súťažili len štyria žiaci (jeden žiak ochorel) a aj napriek tomu získali v silnej konkurencii 85 tímov veľmi pekné 20. miesto. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme im veľa ďalších úspechov! 

            RNDr. I. Germanová

          • Prezentácia a obhajoba ročníkových prác žiakov EKG

          • Vo štvrtok 30. mája 2024 sa konal už 13. ročník žiackej konferencie Evanjelického kolegiálneho gymnázia. Svoje ročníkové práce vypracovalo 71 žiakov. Prezentovalo ich  66 žiakov z VI. O, II. A, VII.O a III. A pred spolužiakmi a žiakmi V. O a I. A triedy, ktorí boli aktívnym publikom a kládli autorom prác podnetné otázky. Obhajoby sa konali pred dvojčlennými komisiami zloženými z pedagógov gymnázia. Prezentácia a obhajoby prebiehali v šiestich sekciách: 1. ANJ, 2. ANJ - NEJ 3. BIO - GEO, 4. INF – FYZ – MAT,  5. OBN, 6. DEJ – EVB – SJL. Najviac prác bolo vypracovaných v predmetoch ANJ (17), OBN (16) a BIO (10). Sme naozaj hrdí na našich žiakov, pretože si vybrali zaujímavé a prínosné témy. Niektorí sa rozhodli poukázať na problémy, ktoré sú veľmi aktuálne: extrémizmus na Slovensku, umelá inteligencia, energetické nápoje, stres a jeho vplyv na duševné zdravie, hypotekárny úver, ale aj prenasledovanie ľudí počas komunizmu.   Teší nás, že aj v tomto školskom roku sa mnohým našim gymnazistom podarilo vypracovať a obhájiť kvalitné a zaujímavé práce. Všetkým želáme veľa úspech v ďalšom bádaní, ako aj pri štúdiu! Nech je pre nich inšpiráciou prínos všetkých vedkýň a vedcov pre pokrok ľudstva.

          • "Recyklujeme ... "

          •  V dňoch 22.5 a 23.5 sme v ŠKD mali akciu s názvom "Recyklujeme" alebo zo starého nové...

            Pri toľkom množstve materiálov, detskej obrovskej fantázii a chuti do práce...nám akcia trvala 2 krasne popoludnia... Deti boli nadšené, so skvelou náladou...páčilo sa im.

            S vyrobenými dielkami sa Vám deti mohli pochváliť vo vestibule školy.  Určite dáte za pravdu, že výroba vláčikov, hokejistov, robotov, mlynského kolesa, hračiek, postavičiek, stromu a  Všetkojedka  dala deťom zabrať ale stála za to...

          • Slávnostné vyradenie absolventov EKG

          • V piatok 24. mája 2024 sa v Chráme Svätej Trojice v Prešove konali slávnostné ďakovné Služby Božie pri príležitosti ukončenia štúdia žiakov oktávy a lV.A. Do chrámu vchádzali poslednýkrát v sprievode pod vedením triednych profesoriek Mgr. Radoslavy Čurlíkovej a PhDr. Ľudmily Kónyovej. Slávnostným kazateľom bol Mgr. Marek Cingeľ, tajomník biskupa VD ECAV, po kázni sa zhromaždeniu prihovoril riaditeľ EKG PhDr. Marián Damankoš, PhD. Triedne učiteľky predstavili jednotlivých absolventov a odovzdali im vysvedčenia, diplomy a ocenenia. Na nových životných cestách želáme našim absolventom všetko dobré, nech vás sprevádza Božia múdrosť, kamkoľvek pôjdete.

          • „Vivat Georgius Tranoscius“

          • Dňa 17. mája 2024 sa konalo vyhodnotenie Medzinárodnej súťaže duchovnej tvorby mladých autorov – Vivat Georgius Tranoscius v priestoroch Evanjelickej spojenej školy v Liptovskom Mikuláši, ktorá je vyhlasovateľom súťaže. Táto súťaž prebieha v týchto základných kategóriách: duchovná poézia a próza; duchovná pieseň; výtvarná, fotografická a filmová tvorba.  Súťažiaci sú rozdelení do troch vekových skupín a umelecké diela hodnotí odborná porota. Cieľom súťaže je prezentovať duchovný svet mladého človeka.
            Do súťaže sa zapojili aj naši žiaci a viacerí z nich  boli ocenení. Tešíme sa, že v našej škole máme  mladých ľudí, ktorí nie sú len prijímateľmi umenia, ale sami sa podieľajú na tvorbe duchovných hodnôt. 
            V  9. ročníku tejto súťaže boli ocenení títo žiaci našej školy:

            Barbora Kušnírová, 3. A, kategória 1A, duchovná próza – 2. miesto
            Július Tobiáš Kolesár, IV. A, kategória 2C, duchovná pieseň – 1. a  3. miesto
            Aneta Brehuvová, III. A, kategória 2C, duchovná pieseň – 2. miesto
            Nina Mihočová, VII. O, kategória 3C, fotografia – 2. miesto
            Adela Štúrová, 2.B, kategória 3A, maľba – 1. miesto
            Emília Hanková, 2.B, kategória 3A, maľba – 2. miesto
            Lenka Šimočková, I.O, kategória 3B, maľba – 2. miesto
            Nela Tulejová, I.O, kategória 3B, maľba – 3. miesto

            Výhercom srdečne blahoželáme!

          • 🧠💡🤔Logická olympiáda v EZŠ🧠💡🤔

          • Naši talentovaní žiaci sa minulý týždeň zúčastnili celoslovenského finále Logickej olympiády pre intelektovo nadaných, ktoré sa konalo na Prešovskej univerzite. Víťazi školského kola tak mali možnosť zmerať si sily s najlepšími z celého Slovenska a predviesť svoje logické a analytické schopnosti. Sme na nich veľmi hrdí a tešíme sa z ich úspechov!

          • Divadlo v ŠKD

          • V stredu 15.5.2024 sme si v rámci ŠKD pozvali do našej školy komorné Divadlo Portál s činohrou "Janko Hraško".  Tento veselý príbeh popretkávaný pesničkami poukázal na to, ako sa svojou šikovnosťou, usilovnosťou a vynaliezavosťou stal z malého človiečika veľký človek. Janko Hraško si získal lásku rodičov, zvládol nejednu prekážku a potešil všetky naše deti. 

          • Výberové konanie

          • Evanjelické kolegiálne gymnázium v Prešove hľadá učiteľa všeobecnovzdelávacích predmetov v kombináciách Telesná a športová výchova v kombinácii s nástupom od 01.09.2024  viac >>>

          • DEŇ MATIEK V EMŠ

          • Deň matiek je špeciálny deň, kedy chceme svojim mamkám vyjadriť vďačnosť. Nebolo to inak ani v našej materskej škole. Vystúpením v Dvorane BÚVD sme sa preniesli do rozprávky  O ŠKAREDOM KÁČATKU. Život bez mamky je veľmi ťažký, to zistilo aj naše káčatko. Blúdiac svetom stretlo rôzne zvieratká – kačičky, mačičky, psíkov, moriakov, ale aj rybky. Ale až keď svoju mamku uvidelo, vtedy pri srdiečku čosi zacítilo. Preto buďme vďační za naše mamky, za ich starostlivosť, trpezlivosť, výchovu a hlavne nekonečnú lásku.

          • ROZLÚČKA S MATURANTMI

          • V piatok 10. mája 2024 sa naši maturanti VIII.O a IV. A triedy rozlúčili so svojimi učiteľmi, zamestnancami školy, spolužiakmi i s triednymi učiteľkami Mgr. R. Čurlíkovou a PhDr. Ľ. Kónyovou. Slávnostnú rozlúčku v školskej knižnici sprevádzal spev i smiech, dojatie i slzičky. Maturantom prajeme veľa trpezlivosti pri štúdiu počas akademického týždňa a veľa šťastia a úspechov pri maturitných skúškach.